Ο Γ. Κατρούγκαλος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, μίλησε στις 12/5 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για το δημοσίευμα του Spiegel, σύμφωνα με το οποίο, κύκλοι δανειστών χαρακτήρισαν προσβολή την ψήφιση του νομοσχεδίου Κατρούγκαλου:

«Έχω πληροφορηθεί για το δημοσίευμα. Έχω την αίσθηση ότι εφόσον ακριβολογεί και υπήρξαν τέτοιες αντιδράσεις, θα πρόκειται για μεμονωμένες δηλώσεις υπουργών Οικονομικών, που μας έχουν συνηθίσει, μερικές φορές, να βγαίνουν
πράγματι με έναν τρόπο υποτιμητικό για την χώρα μας. Μιλάω κυρίως για χώρες που αισθάνονται ότι η αμφισβήτηση -εκ μέρους μας-, της πολιτικής λιτότητας, αποτελεί ουσιαστικά και μια αμφισβήτηση της δικής τους επιλογής στο εσωτερικό της χώρας. Αυτό που πρέπει να σας πω ξεκάθαρα είναι ότι διαπραγματευόμαστε με τους θεσμούς και τα κλιμάκια και δεν θα μας τεθεί κάποιο ζήτημα εκ μέρους των συνομιλητών μας για το νομοσχέδιο και αυτό γιατί και οι ίδιοι έχουν αντιληφθεί ότι οι απολύσεις και οι διαθεσιμότητες, όπως έγιναν, δεν αποτελούσαν μεταρρύθμιση...
Υπολογίζουμε ότι το νομοσχέδιο αφορά γύρω στους 4.000 ανθρώπους. Από αυτούς, οι 2.000 είχαν απολυθεί, οι άλλοι ήταν απλώς στην ουρά της απόλυσης. Από αυτούς τους 2.000, οι χίλιοι παρέμεναν στην υπηρεσία τους, γιατί είχαν δικαστικές αποφάσεις, που τους δικαίωναν. Άρα 1.000 απολυμένοι επιστρέφουν, για τους 4.000 τελειώνει όμως οριστικά η αβεβαιότητα».

Δημοσιογράφος: Άρα δεν μιλάμε για μεγάλο δημοσιονομικό κόστος...

Γ. Κατρούγκαλος: «Εννοείται και μάλιστα πρόκειται για ένα απολύτως δημοσιονομικά ουδέτερο μέτρο, για τον απλό λόγο ότι είχαν ήδη εγκριθεί 15.000 προσλήψεις. Είναι εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό, συμφωνημένες με τους δανειστές μας».

Δημοσιογράφος: Είναι προφανές ότι θα δεχτείτε πολύ μεγάλες πιέσεις για εξορθολογισμό του δημοσίου...

Γ. Κατρούγκαλος: «Εννοείται και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Ούτως ή άλλως, το να περιορίσουμε τις σπατάλες και τις δαπάνες είναι υποχρέωσή μας απέναντι στον εαυτό μας, όχι απέναντι στους δανειστές...
Δεν πρέπει να μιλάμε για μονομερείς ενέργειες, όταν πρόκειται για μια άσκηση κυριαρχικού δικαιώματος, όπως το δικαίωμα της νομοθεσίας. Μόνο από την πλευρά της αντιπολίτευσης τέθηκε ζήτημα μονομερών ενεργειών, όχι από τη μεριά των εταίρων μας. Άρα μην είμαστε τροϊκανότεροι των τροϊκανών».

* Για ρευστότητα:

«Υπάρχει μια διαπραγματευτική τακτική εκ μέρους των εταίρων μας, να σπρώχνουν τα πράγματα στα όριά τους, δηλαδή να μας δίνουν την ρευστότητα με το σταγονόμετρο, κατά τη γνώμη μου, παραβιάζοντας τις υποχρεώσεις τους, από την συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου και σε ό,τι αφορά την ΕΚΤ, εκτός της θεσμικής αποστολής της -που είναι ακριβώς να εξασφαλίζει την ρευστότητα- και επίσης, προσπαθούν να εξαντλήσουν τον διαπραγματευτικό χρόνο, σπρώχνοντάς μας προς το τέλος. Δεν είναι όμως ο ρόλος μιας κυβέρνησης -που παίρνει σοβαρά την αποστολή της-, να κάνει μια συμφωνία "ό,τι - ό,τι". Ο χρόνος είναι πράγματι κρίσιμος, αλλά ακόμα κρισιμότερο μέγεθος από τον χρόνο είναι η ποιότητα της συμφωνίας και όχι απλώς για να σεβαστούμε κάποιες κόκκινες γραμμές που μας προσδιορίζουν, ως αριστερά... Το πρωτεύον είναι να μην καταλήξουμε σε μια συμφωνία που θα ενισχύει τα υφεσιακά μέτρα και θα εμποδίζει την ανάκαμψη της οικονομίας. Εκεί είναι οι πραγματικές κόκκινες γραμμές».

* Για ενδεχόμενο δημοψηφίσματος:

Δημοσιογράφος: Το δημοψήφισμα για εσάς είναι στο τραπέζι;

Γ. Κατρούγκαλος: «Το δημοψήφισμα για εμάς είναι στο τραπέζι, αλλά -κατά την προσωπική μου άποψη-, όχι για να επικυρώσει μια συμφωνία που θα αποδεχτούμε ως ένα τίμιο συμβιβασμό. Εάν αποδεχτούμε μια συμφωνία ως ένα τίμιο συμβιβασμό, είμαστε εντός των ορίων της εντολής που λάβαμε. Κατά τη γνώμη μου, ενδεχόμενο δημοψηφίσματος υπάρχει, εάν φτάσουμε σε ένα σενάριο -που εγώ του δίνω ελάχιστες πιθανότητες, όχι πάνω από 10%-, στο οποίο επικρατεί η αντίληψη μεταξύ των εταίρων μας, ότι δεν τους νοιάζει το μέλλον της ευρωζώνης, αλλά θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα ότι οι κυβερνήσεις της αριστεράς δεν είναι αποδεκτές στον ευρωπαϊκό πολιτικό πολιτισμό και ότι μόνο μια οικονομική πολιτική υπάρχει, αυτή της λιτότητας. Σε αυτή την περίπτωση, θα μας θέσουν -όπως έχει γραφτεί-, εν είδει τελεσιγράφου, μια συμφωνία που δεν θα μπορούμε να αποδεχτούμε, γιατί θα είναι προφανώς εκτός της εντολής που λάβαμε. Εάν γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει πράγματι να πάμε σε δημοψήφισμα και εκεί προφανώς η πρότασή μας θα είναι για την απόρριψη αυτού του τελεσιγράφου... Νομίζω ότι δεν θα επικρατήσει αυτή η λογική, γιατί θεωρώ ότι και η άλλη πλευρά είναι λογική και δεν θα επιδιώξει μια κατάσταση σύγκρουσης, όταν από έναν τίμιο συμβιβασμό και οι δύο πλευρές θα κερδίσουν...
Εάν φτάσουμε σε έναν συμβιβασμό, που εμείς αισθανόμαστε ότι μπορούμε να αποδεχτούμε, συμβιβασμός σημαίνει ενδεχομένως και ορισμένα οδυνηρά πράγματα, αλλά σημαίνει ότι στο σύνολό του είναι καλό για την χώρα. Εάν φτάσουμε σε τέτοιο συμβιβασμό, δεν βλέπω τον λόγο για δημοψήφισμα».

* Για την κριτική που ασκείται για την μεταφορά των λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας στο αντικαρκινικό νοσοκομείο Άγιος Σάββας:

«Όχι μόνο οι θρησκευτικοί λειτουργοί δεν θα πρέπει να επεμβαίνουν στα πολιτικά πράγματα, αλλά και εγώ -ως μέλος της κυβέρνησης-, δεν θεωρώ ότι πρέπει να εκφράζω λόγο για θέματα λατρείας. Θεωρώ ότι πρέπει να είναι δύο εντελώς διακριτές σφαίρες και εγώ σέβομαι απολύτως... Έχω την άποψη πως ό,τι είναι ιερό για μερικούς, πρέπει να είναι σεβαστό για όλους».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα