Ο Γ. Καμίνης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, μίλησε στις 4/1 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Τάκη Καμπύλη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τη διαχείριση των απορριμμάτων:

«Αυτό το χρονίζον πρόβλημα έχει ταλανίσει την πόλη μας. Ολόκληρο το λεκανοπέδιο, κακά τα ψέματα, είναι όμηρος μερικών δεκάδων ανθρώπων και κάποτε πρέπει να τελειώνει αυτή η ιστορία. Πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων. Ο Δήμος έχει προτάσεις, να μην σας πω ότι έχει αρχίσει να εφαρμόζει το δικό του σχέδιο».

Δημοσιογράφος: Το οποίο τι προβλέπει;

Γ. Καμίνης:
«Πρώτα από όλα προβλέπει έναν σταθμό μεταφόρτωσης στα σύνορα της πόλης, ο οποίος θα εξοικονομεί χρήμα και χρόνο. Δηλαδή, εκεί που ανέβαιναν πάρα πολλά απορριμματοφόρα στην Φυλή, τώρα θα πηγαίνουν, θα φορτώνουν σε ένα συγκεκριμένο σημείο και από εκεί θα φεύγει μόνο ένα πάρα πολύ μεγάλο φορτηγό για την Φυλή. Είναι πολύ μεγάλη εξοικονόμηση σε χρόνο, χρήμα και βενζίνη και έτσι συμβάλλουμε και στην προστασία του περιβάλλοντος. Φυσικά όμως δεν λύνει το πρόβλημα. Πρέπει το πρόβλημα να λυθεί με την μορφή ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμάτων και με την μορφή σύμπραξης δημόσιου τομέα και ιδιωτών».

Δημοσιογράφος: Αυτό ήταν το μεγάλο φόβητρο μέχρι σήμερα...

Γ. Καμίνης: «Ναι, αλλά τα ταμπού πρέπει να αρχίσουν να πέφτουν. Έχουμε δημιουργήσει ένα υπερτροφικό κράτος, υπερτροφικούς δημόσιους οργανισμούς και αυτό γέννησε την σπατάλη και έφερε την διαφθορά. Φτάσαμε σε ένα σημείο ό,τι αγγίζει το δημόσιο να το λερώνει. Σας μιλώ μετά λόγου γνώσεως για αυτό. Το είδα πια από μέσα αυτό το φαινόμενο και θα πρέπει να τεθούν σαφείς κανόνες του παιχνιδιού με διαφάνεια, αξιοκρατία και εξοικονόμηση πόρων».

* Για την επιχείρηση στην "Βίλα Αμαλία":

«Είναι ένα κτίριο που ανήκει στον Δήμο και θα γίνει σχολικό κτίριο. Αυτή ήταν και η αρχική πρόβλεψη. Το έχω δηλώσει επανειλημμένα ότι είμαι κατά των καταλήψεων. Αυτή η πρωτοβουλία της αστυνομίας ήταν θετική. Ο Δήμος μπορεί να αγκαλιάσει οποιαδήποτε πολιτιστική εκδήλωση είτε στην Βίλα Αμαλία είτε και στην δημοτική Αγορά της Κυψέλης, εφόσον γίνεται σε συνθήκες διαφάνειας, εφόσον έχουμε κυλικεία, κόβουμε αποδείξεις μέσα στο πλαίσιο νομιμότητας. Πρέπει επιτέλους να προχωρήσουμε να ανακαταλάβουμε τους δημόσιους χώρους της πόλης».

* Για τους άστεγους:

«Ο Δήμος στηρίζει όλες τις επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ, οι οποίες αποβλέπουν στο να αποδώσουν την πόλη στους κατοίκους και να καταστείλουν τα φαινόμενα ανομίας. Ωστόσο θα πρέπει να μην φέρνουμε το πρόβλημα γύρω γύρω, αλλά να το λύνουμε μια κι έξω. Είμαστε έτοιμοι να συμπαρασταθούμε στην ΕΛ.ΑΣ, διότι θεωρούμε θετικές αυτές τις πράξεις της και στεκόμαστε αρωγοί. Απαιτούνται όμως ριζικές λύσεις για τα προβλήματα. Αυτό που περιμένουμε τώρα, γιατί δυστυχώς το βλέπω και φουντώνει πάλι, είναι το πρόβλημα των άστεγων οι οποίοι περιφέρονται στην πόλη. Ο Δήμος έχει περιορισμένες δυνατότητες να τους φιλοξενήσει. Πάρα πολλοί από αυτούς όμως ουσιαστικά θέλουν περίθαλψη. Είναι άρρωστοι άνθρωποι και πρέπει το Υπουργείο Υγείας να κάνει κάτι. Δεν μπορούμε να βλέπουμε να καταλαμβάνεται ειδικά το κέντρο της πόλης από ανθρώπους που κοιμούνται σε χαρτόκουτα επί μονίμου βάσεως πλέον».

Και πρόσθεσε: «Χρειάστηκε εγώ να ασχοληθώ πριν από δύο μήνες, επί δύο βδομάδες, για να φύγουν δύο άστεγοι οι οποίοι ήταν στην περιοχή των Χαυτείων. Το καταφέραμε, τους μεταφέραμε σε ένα άσυλο και πάλι τους βλέπω στο ίδιο σημείο. Αυτό θα κάνουμε σε αυτήν την πόλη, το "γύρω γύρω όλοι";...».

* Για το 2013:

«Η πραγματική οικονομία δεν εμφανίζει, τουλάχιστον σε έναν ορατό βαθμό, σημάδια ανάρρωσης. Το 2013 θα ζήσουμε το πιο βαθύ σημείο της κρίσης και το 2014 θα αρχίζουμε να βλέπουμε σημάδια σημάδια ανάκαμψης. Παρόλα αυτά στο κέντρο βλέπω κάποιες θετικές εξελίξεις, λόγω των συστηματικών επεμβάσεων της ΕΛ.ΑΣ. Βλέπουμε να αρχίζουν πυρήνες ζωής. Βλέπουμε να ενδιαφέρονται οι άνθρωποι να ανοίξουν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, μπαρ, εστιατόρια και όταν τελικά καταφέρνουν και τα ανοίγουν, φέρνουν ζωή στο κέντρο. Εγώ προσωπικά φροντίζω να πηγαίνω σε ό,τι καινούργιο ανοίγει και τιμώ αυτές τις προσπάθειες αναζωογόνησης του κέντρου, τις οποίες στηρίζουμε όλοι και ελπίζουμε να συνεχιστούν. Η πραγματική οικονομία ωστόσο έχει ακόμα δρόμο».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα