Ιρλανδία: Αισιοδοξία για την οικονομία

Το χαμηλότερο των εκτιμήσεων έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού που επετεύχθη το προηγούμενο έτος θα δώσει στην Ιρλανδία ασφάλεια σε περίπτωση που η ευρωπαϊκή οικονομία επιβραδυνθεί σημαντικά φέτος, δήλωσε την Παρασκευή ο Ιρλανδός υφυπουργός Οικονομικών, Brian Hayes.

«Αυτή η επίτευξη μας τοποθετεί σε μια πολύ ισχυρή θέση καθώς μπαίνουμε στο 2013, σε μια συγκυρία που ελλοχεύουν πολλοί σημαντικοί καθοδικοί κίνδυνοι για την οικονομία της Ε.Ε.», δήλωσε χαρακτηριστικά στο ραδιοφωνικό σταθμό RTE Radio

ο κ. . Hayes. Όλες οι ενδείξεις δείχνουν πως η Ιρλανδία θα βγει από το πρόγραμμα διάσωσης και θα αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές ομολόγων έως το τέλος του έτους, πρόσθεσε ο ίδιος.

Μετά την συλλογή μεγαλύτερων των εκτιμήσεων εισπράξεων από φόρους τον Δεκέμβριο, ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Michael Noonan δήλωσε την Πέμπτη πως το έλλειμμα της χώρας ενδέχεται να κυμανθεί μεταξύ 7,8% και 7,9% του ΑΕΠ το 2012 έναντι του στόχου του 8,6% που έχει τεθεί στο πλαίσιο του μνημονίου που έχει υπογράψει η Ιρλανδία με τους δανειστές της.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον κ. Noonan, πως η Ιρλανδία θα μπορέσει ‘πολύ άνετα» να επιτύχει τον στόχο ελλείμματος στο 7,5% για το 2013.

Σημειώνεται ότι το μνημόνιο που υπέγραψε η Ιρλανδία με τους διεθνείς δανειστές της το 2010 στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης προβλέπει συνέχιση των περικοπών για να μειωθεί το έλλειμμα κάτω απ[ό το 3% έως το 2015.

Πηγή:www.capital.gr, Dow Jones Newswires

Keywords
Τυχαία Θέματα