Ο Γ. Καλογήρου στον ΑΘΗΝΑ984

Ο καθηγητής Τεχνολογικής, Οικονομικής και Βιομηχανικής Στρατηγικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Γιάννης Καλογήρου, μίλησε στις 3/7 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

«Τα τελευταία χρόνια, μετά την ψήφιση του νόμου -ο οποίος, κατά τη γνώμη μου, σε πολλά σημεία, ανεξαρτήτως κάποιων προβλημάτων που μπορεί να έχει, προωθεί τα πράγματα προς τα μπρος-, αντί να προσπαθήσουμε να δούμε ποια είναι η καλύτερη δυνατή εφαρμογή του και μάλιστα για διατάξεις οι οποίες είναι προφανείς, δηλαδή ότι ένα ίδρυμα πρέπει να έχει οργανισμό, κανονισμό, σταθερό

ακαδημαϊκό ημερολόγιο και πρέπει να προσπαθήσει να συνδέσει την έρευνα του και την δραστηριότητα του με την παραγωγή και γενικότερα με την κοινωνία... Υπάρχουν μερικά πολύ σαφή πράγματα τα οποία πρέπει να γίνουν. Το γεγονός ότι πολλά από αυτά δεν έγιναν εγκαίρως, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει και να αναδιοργανωθεί το ίδρυμα, αλλά ταυτόχρονα να υπάρχει και η δυνατότητα ν' αποδειχθεί πολύ πρακτικά και καλά που χρειάζεται ποιος σε ποια δουλειά, με μια περιγραφή εργασίας, προφανώς είναι ευθύνη και του υπουργείου Παιδείας, διότι δεν πίεσε επαρκώς και επί της ουσίας, με διαβούλευση κ.λπ., αλλά και της ακαδημαϊκής κοινότητας και κυρίως των ακαδημαϊκών ηγεσιών, οι οποίες δεν προώθησαν αυτά τα πράγματα, αλλά αντίθετα άφησαν να υπάρξει μια ρευστή κατάσταση... Παρόλο που τυπικά λένε, στην πραγματικότητα το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε. Οι οργανισμοί δεν γίνονται ούτε σε 15 μέρες, ούτε σ' ένα μήνα και εν πάση περιπτώσει οι οργανισμοί πρέπει ν' αναπροσαρμόσουν το Πολυτεχνείο στις καινούργιες ανάγκες, οι οποίες υπάρχουν στην οικονομία, στον διεθνή χώρο έρευνας και εκπαίδευσης και στο γεγονός ότι το Πολυτεχνείο προσελκύει ακόμα -και αυτό είναι το ευτύχημα αλλά για πόσο- τα καλύτερα μυαλά που υπάρχουν στην Ελλάδα. Έχει πολύ ισχυρή παρουσία στον ερευνητικό χώρο και κάνει και μια προσπάθεια τα τελευταία χρόνια για να μετατρέψει μερικά από αυτά τα αποτελέσματα σε συγκεκριμένες εφαρμογές και δράσεις, ώστε ν' αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα στην αγορά εργασίας, το οποίο αυτή την στιγμή είναι οξύτατο».

Σε άλλο σημείο είπε: «Αυτή τη στιγμή το μέγιστο που μπορεί να γίνει είναι το εκπαιδευτικό έτος να συνεχιστεί, με τις συνθήκες που υπάρχουν, μέχρι τέλος Ιουλίου, με μια έξτρα προσπάθεια από τους διδάσκοντες και από τους φοιτητές, εκ των οποίων οι περισσότεροι σε πολλά σημεία δεν ευθύνονται καθόλου για αυτό το θέμα, τουλάχιστον αυτοί που μετέχουν ενεργά στη διαδικασία της εκπαίδευσης. Πρέπει να γίνει μια προσπάθεια να γίνουν κανονικά οι εξετάσεις τον Σεπτέμβριο, δηλαδή αυτές του Ιουνίου και του εαρινού εξαμήνου. Όχι παράταση της εξεταστικής περιόδου, γιατί αυτό δεν θα βοηθήσει πουθενά και να ξεκινήσουμε από την επόμενη χρονιά μ' ένα σταθερό πρόγραμμα εκπαίδευσης, με ημερομηνίες που δεν αλλάζουν, να τηρούνται οι αναγκαίες προϋποθέσεις που χρειάζονται, ώστε να μπορέσει το ίδρυμα μαζί με την κανονική λειτουργία των οργάνων του -άλλωστε έχουμε πρυτανικές εκλογές και θα έχουμε νέα διοίκηση στο Πολυτεχνείο-, να βάλει το ίδρυμα σε κανονική λειτουργία».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα