Ο Ν. Τσούκαλης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Νίκος Τσούκαλης, στις 3/7 σήμερα στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* "Επιστροφή στον Μεσαίωνα τα περιστατικά βίας στα πανεπιστήμια":

«Αυτό που πρέπει να αναδειχθεί ως πρωτεύον στην επιχειρηματολογία αυτή της απίστευτης βίας είναι η επιστροφή μας στον Μεσαίωνα. Όχι τόσο πολύ η άσκηση της βίας, όσο ο λόγος που γεννά τη βία. Και ο λόγος που γεννά τη βία είναι ότι ουσιαστικά έχουμε απωλέσει όλες τις παρακαταθήκες του Διαφωτισμού. Επιστρέφουμε στον Μεσαίωνα, που σημαίνει

ότι "σε δέρνω, επειδή δεν συμφωνώ με αυτά που λες". Αυτό πρέπει να είναι το σύνθημα των ημερών. Εγώ χθες έστειλα ένα μήνυμα που έλεγε "διαφωνώ απολύτως σε αυτά που λες και θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να μην τα λες". Είναι η αντιστροφή της γνωστής ρήσης του Βολταίρου, η οποία πραγματικά περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστήμια...».

* " Καταρχήν θετική η Δημοκρατική Αριστερά για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την μικρή ΔΕΗ":

«Θέλω να οριοθετήσω τη θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς διαχρονικά. Η θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς όσον αφορά στη διαχείριση της ενέργειας και την απελευθέρωσή της έχει εμφανείς, χτυπητές, κραυγαλέες διαφορές με τη βασική θέση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Η Δημοκρατική Αριστερά έχει τοποθετηθεί υπέρ του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαδικασία απελευθέρωσης της ενέργειας. Ήδη έχει τοποθετηθεί θετικά στο να εισέλθουν ιδιώτες στο θέμα τις διαχείρισης, καθώς επίσης και τον τρόπο εμπορίας και της διαχείρισης γενικότερα της ενέργειας αυτής. Η Δημοκρατική Αριστερά έχει ταχθεί ακόμα υπέρ της παραχώρησης λειτουργίας μονάδων. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α ήταν εξ' αρχής αντίθετος σε οποιαδήποτε διαδικασία απελευθέρωσης της ενέργειας, το θυμίζω αυτό. Αυτό για το οποίο συζητάμε τώρα δεν είναι ακριβώς το θέμα της απελευθέρωσης της ενέργειας, αλλά έχει να κάνει με πώληση μετοχών μία κρατικής υπηρεσίας, ενός κρατικού οργανισμού -κατ' εμάς- στρατηγικής σημασίας, ο οποίος παρέχει υπηρεσίες κοινωνικής ωφέλειας. Επ' αυτού διαφωνούμε, στον τρόπο που γίνεται ο τεμαχισμός της ΔΕΗ, στον τρόπο που γίνεται η πώληση πλέον της ΔΕΗ. Εδώ λοιπόν υπάρχει το πολύ μεγάλο πρόβλημα σε σχέση με την ατζέντα που τίθεται για το δημοψήφισμα».

Δημοσιογράφος: Έχει γίνει οποιαδήποτε επαφή με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α;

Ν. Τσούκαλης: «Όχι. Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε λάβει κάποια επιστολή ή κάποιο τηλεφώνημα, εκ μέρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και του προέδρου του. Γνωρίζουμε ό,τι γνωρίζετε μέσω του τύπου. Παρόλα αυτά γίνονται συζητήσεις, υπάρχουν προβληματισμοί... Πρώτα απ΄ όλα μιλάμε για μία διαδικασία συνταγματικά κατοχυρωμένη. Η διαδικασία του δημοψηφίσματος προβλέπεται από το άρθρο 44 του συντάγματος. Επ' αυτού ουδείς αντιλέγει όσον αφορά τη διαδικασία. Δεύτερον, αφορά δημοψήφισμα επί ψηφισμένου νομοσχεδίου. Πρέπει πρώτα να ψηφιστεί. Είναι άλλος ο αριθμός των βουλευτών που απαιτείται προκειμένου να γίνει συζήτηση στην ολομέλεια και άλλος ο αριθμός για να διενεργηθεί το δημοψήφισμα, για να υποχρεωθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκδώσει προεδρικό διάταγμα για το δημοψήφισμα. Τρίτον και σημαντικότερο, το θέμα της ενέργειας, όπως και το θέμα των δημόσιων υπηρεσιών είναι κλασική περίπτωση δημοψηφίσματος σε όλη την Ευρώπη. Να θυμίσω πρόσφατα το τελευταίο που έγινε στο μεγάλο δήμο του Βερολίνου σε σχέση με το αν θα παραμείνει σε ιδιωτική διαχείριση το ηλεκτρικό ρεύμα, η ενέργεια για ολόκληρο το δήμο. Και να επαναφέρω στη μνήμη και το πανιταλικό δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2011, που προκάλεσε ο ίδιος ο κ. Μπερλουσκόνι, σε σχέση με την κρατική υπηρεσία ύδρευσης. Θέλω να πω δηλαδή, ότι τα θέματα αυτά ενδείκνυνται για δημοψηφίσματα. Εμείς, όταν θα λάβουμε την πρόσκληση εκ μέρους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α -δεν ξέρουμε αν θα την πάρουμε μέσα στο Σαββατοκύριακο, τη Δευτέρα να θυμίσω ότι έχουμε κοινή συνεδρίαση οι κοινοβουλευτικές ομάδες της εκτελεστικής επιτροπής- εκεί θα τεθεί το ζήτημα και θα αποφασίσουμε το κατά πόσο θα είμαστε θετικοί και με τι περιεχόμενο».

Δημοσιογράφος: Αντιλαμβάνομαι ότι δεν είστε αρνητικοί...

Ν. Τσούκαλης: «Όχι. Η ανανεωτική αριστερά ήταν ανέκαθεν υπέρ των δημοψηφισμάτων. Και να θυμίσω ότι, όταν είχε προκληθεί η ίδια συζήτηση το 2008 επί του ψηφισμένου νομοσχεδίου της κας Πετραλιά, είχαμε πει και σαν ΣΥ.ΡΙΖ.Α τότε, αλλά το λέμε και σαν Δημοκρατική Αριστερά τώρα, ότι το άρθρο 44 δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ. Καταρχήν, ναι, είμαστε θετικοί».

Δημοσιογράφος: Και αναμένετε τη σχετική πρόσκληση;

Ν. Τσούκαλης: «Ναι, βεβαίως. Εμείς επιφυλασσόμαστε να θέσουμε προς συζήτηση εκτός από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και την ευρύτερη ατζέντα, την οποία ανέφερα προηγουμένως, όπου θα αναδεικνύονται οι διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στη δική μας πρόταση και αυτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα