Ο Γ. Μπαλάφας στον ΑΘΗΝΑ984

O Γιάννης Μπαλάφας, μέλος της πολιτικής γραμματείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., μίλησε στις 12/9 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για κινητοποιήσεις στον χώρο της παιδείας:

«Οι εκπαιδευτικοί των διαφόρων βαθμίδων -με αιχμή τους καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης-, έχουν φτάσει σε μια κατάσταση όχι μόνο επαγγελματικής, επιστημονικής, προσωπικής και οικογενειακής απόγνωσης, αλλά θεωρώ ότι έχουν και ευθύνη -και έτσι λειτουργούν-, γι' αυτό που συντελείται στο σχολείο».

Δημοσιογράφος: Οι πολιτικές παρεμβάσεις τι νόημα έχουν;

Γ.
Μπαλάφας: «Δεν νομίζω ότι υπάρχουν κομματικές παρεμβάσεις... Κατά καιρούς έχουμε υπάρξει πολλά πράγματα, τρομοκράτες, κουκουλοφόροι... Μετά άλλαξε αυτό το τροπάριο, τα έχουμε βρει με τον Ομπάμα, μιλάμε με τους μεγαλόσχημους σε παγκόσμια κλίμακα και έχει βάλει νερό στο κρασί του ο Τσίπρας. Μετά είμαστε υποκινητές, μετά δεν θέλουμε αγώνες... Νομίζω ότι αυτή η συζήτηση είναι λίγο άχαρη. Πιστεύει κανείς -στις σημερινές συνθήκες-, ότι μπορεί κανένα πολιτικό κόμμα, κανένας ηγέτης, να υποκινήσει κοινωνικές διεργασίες;».

Δημοσιογράφος: Σηματοδοτεί πάντως αυτή η κινητοποίηση -αν έχει επιτυχία βέβαια- μια πορεία ανατροπής της κυβέρνησης, κοινωνικών αναταραχών;

Γ. Μπαλάφας: «Εγώ μπορώ να βγάλω κάποια συμπεράσματα ως πρόσωπο αυτή την στιγμή. Μπορώ να εκτιμήσω ότι ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας -και τμήμα της είναι και οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς-, συνειδητοποιεί ότι τα προβλήματα επιβίωσής του δεν μπορεί, ούτε θέλει να τα λύσει η παρούσα πολιτική κατάσταση... Νομίζω ότι κανένα κόμμα, πόσο μάλλον ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., με μια οργανωτική -όπως λένε ορισμένοι-, "χαλαρότητα" που έχουμε, ούτε θέλουμε, ούτε μπορούμε να υποκινήσουμε τίποτα. Δεν είναι η δουλειά μας αυτή. Αλλά όταν βλέπουμε έναν κλάδο, είτε είναι οι άνθρωποι των ΟΤΑ, είτε σχολικοί φύλακες, είτε ταξιτζήδες, είτε εργάτες στη ΛΑΡΚΟ, οι οποίοι βρίσκονται στο δρόμο ξαφνικά, εμείς σαν πολιτικό κόμμα, τι πρέπει να πούμε; Ότι δεν μας ενδιαφέρει, για να μη μας πει υποκινητές ο κ. Στουρνάρας, που δεν ξέρει που πέφτει το δημοτικό σχολείο της γειτονιάς του; Ο κ. Σαμαράς, που δεν ξέρει αν είναι κλειστά τα μισά μαγαζιά της Σταδίου ή αν είναι γεμάτη η Πανεπιστημίου ζητιάνους; Γιατί πρέπει να απολογηθώ εγώ στον κ. Σαμαρά ή στον κ. Στουρνάρα ή ο όποιος καθηγητής, που τον πετάει στο δρόμο μετά από 30 ή 40 χρόνια δουλειάς;».

Δημοσιογράφος: Θα στηρίξει καταλήψεις μαθητών ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.;

Γ. Μπαλάφας: «Θέλουμε τα σχολεία ανοιχτά. Όπως θέλουμε και τα νοσοκομεία ανοιχτά και τις αμυντικές βιομηχανίες. Αυτοί που κλείνουν τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τις αμυντικές βιομηχανίες είναι η κυβέρνηση και η πολιτική της».

Δημοσιογράφος: Αν έχουμε φαινόμενο καταλήψεων, θα τις στηρίξετε;

Γ. Μπαλάφας: «Δεν μπορεί να γραφτεί η ιστορία με τα "αν". Εμείς γενικά, τους αυθεντικούς, μαζικούς και ειρηνικούς αγώνες τους βλέπουμε θετικά».

* Για τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που δίνουν πρωτιά στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.:

«Οι δημοσκοπήσεις έχουν την σχετικότητά τους. Δείχνουν κάποιες τάσεις».

Δημοσιογράφος: Δεν σας προβληματίζει το γεγονός ότι η κυβέρνηση ακόμα αντέχει, παρά τα μέτρα, τις συνεχείς περικοπές και αισιοδοξεί ότι θα βγούμε σε άλλο τοπίο;

Γ. Μπαλάφας: «Ας μην είχε όλα τα κυρίαρχα ΜΜΕ της χώρας και ας μην είχε την στήριξη από το εξωτερικό και θα σας έλεγα πού θα είχε κατρακυλήσει η κυβέρνηση... Εγώ βλέπω στα κυρίαρχα μίντια μια φανατική, δογματική προσήλωση στην στήριξη της κυβέρνησης και στο "χτύπημα" του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., τέτοια που δεν την ακολουθούν ούτε τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας».

Και πρόσθεσε: «Όπου κι αν κυκλοφορήσεις, υπάρχει τους τελευταίους μήνες ένα στοιχείο, το οποίο δεν χρειαζόταν να μου το πει η δημοσκόπηση. Ο κόσμος δεν περιμένει τίποτα από την κυβέρνηση. Προφανώς υπάρχει ένα 20%, 25%, 30% της ελληνικής κοινωνίας το οποίο είτε δεν έχει υποστεί σοβαρές ή και καθόλου συνέπειες, είτε ωφελείται από την κρίση. Υπάρχουν άλλες απόψεις, δεν είπα ότι όλος ο κόσμος έγινε ΣΥ.ΡΙΖ.Α...».

Δημοσιογράφος: Το πρόβλημα εδώ είναι αν θα κυβερνηθεί η χώρα την επομένη των εκλογών...

Γ. Μπαλάφας: «Θα σας απαντήσω κατηγορηματικά. Εάν θα είμαστε πρώτο κόμμα, θα προσπαθήσουμε βέβαια να πάρουμε αυτοδυναμία. Αλλά αν δεν πάρουμε, θέλω να είστε απόλυτα βέβαιος ότι αν είμαστε πρώτο κόμμα θα σχηματίσουμε κυβέρνηση, με βάση το πρόγραμμα που πριν από τρεις μέρες θα έχει ψηφίσει ο ελληνικός λαός. Να είστε απόλυτα βέβαιος ότι δεν θα μείνει ακυβέρνητη η χώρα. Και βέβαια, αν είμαστε πρώτο κόμμα, μόνον εμείς μπορούμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση και ουδείς άλλος».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα