Ο Φ. Σαχινίδης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο βουλευτής του ΠαΣοΚ, Φίλιππος Σαχινίδης, μίλησε στις 10/6 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τη έκθεση του ΔΝΤ:

«Με την έκθεση αυτή, το Ταμείο εκφράζει κυρίως τις ανησυχίες των Ηνωμένων Πολιτειών, που θεωρούν ότι το τότε δίδυμο των Ευρωπαίων ηγετών - Άγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί-,
οχυρώθηκαν πίσω από μία εξαιρετικά ιδεοληπτική και συντηρητική ανάγνωση της πραγματικότητας, δεν θέλησαν να βάλουν περισσότερα χρήματα για τη διάσωση της Ελλάδος, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να υποχρεωθεί να προχωρήσει σε μία εσπευσμένη δημοσιονομική προσαρμογή και ως εκ τούτου, να βαθύνει η ύφεση».

Και πρόσθεσε: «Η Ευρώπη αποδείχθηκε ανέτοιμη να λειτουργήσει την ευρωζώνη σε συνθήκες κρίσης. Υποχρέωσε τη χώρα μας, με το να δώσει μόνο 110 δισ. ευρώ και το αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ αυτό, δεν το λέω εγώ. Αλλά δεν την επικαλούμαι, διότι την άποψη αυτή την έχω διατυπώσει από την εποχή που ήμουν ακόμη στα έδρανα του Κοινοβουλίου, με την ιδιότητα του υφυπουργού ή του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών, προς τους συναδέλφους μου της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι τότε ήταν οχυρωμένοι πίσω από τα Ζάππεια και τις κριτικές τους επισημάνσεις για το ποια μπορεί να είναι η θετική συμβολή της ανάπτυξης. Τους έλεγα, "δικοί σας είναι οι σύμμαχοι στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η κ. Μέρκελ και ο κ Σαρκοζί, γιατί δεν τους ζητάτε να μας δώσουν περισσότερα χρήματα από τα 110 δισ. ευρώ; Ή, αν δεν θέλετε κάτι τέτοιο, ελάτε μαζί μας να διαπραγματευτούμε, ώστε να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερο ποσό, προκειμένου να γίνει ηπιότερη η δημοσιονομική προσαρμογή". Διότι αυτό ακριβώς ήταν το πρόβλημα της Ελλάδας. Από τη στιγμή, δηλαδή, που έδωσαν μόνο 110 δισ. ευρώ, δεν μπορούσαμε να υιοθετήσουμε ένα πρόγραμμα πιο αργής προσαρμογής, κάτι που θα έπρεπε να κάνουμε...
Ένα μεγάλο πρόβλημα μέσα στο πρόγραμμα ήταν ότι πίστευε ότι στην χώρα μας θα μπορέσουν να μειωθούν οι τιμές σχετικά εύκολα. Ήταν η άποψη γύρω από την εσωτερική υποτίμηση. Τελικά αποδείχτηκε ότι οι τιμές στην Ελλάδα δεν μπόρεσαν να πέσουν. Και αυτό είναι ένα στοιχείο το οποίο δεν αναδεικνύεται επαρκώς μέσα σε αυτή την έκθεση, που για εμένα είναι το πιο σημαντικό. Και τι αποδεικνύει; Ότι μέσα στην ελληνική οικονομία υπάρχουν δομές ολιγοπωλιακές και μονοπωλιακές που επιτρέπουν την διαμόρφωση των τιμών σε επίπεδο, έξω από τα ισχύοντα στην οικονομία. Δηλαδή, ενώ ζούμε σε συνθήκες βαθύτατης ύφεσης για έξι συνεχόμενα χρόνια, έχουμε φτάσει να έχουμε απολέσει περίπου το 25% του εθνικού εισοδήματος, στον έκτο χρόνο με τη χώρα πλέον σε συμπτωματολογία αποπληθωρισμού».

Δημοσιογράφος: Ήταν το πρώτο μνημόνιο, υπό το κράτος πανικού της τότε ελληνικής κυβέρνησης;

Φ. Σαχινίδης: «Όχι της τότε κυβέρνησης. Ήταν υπό το κράτος του πανικού και των Ευρωπαίων. Είχαμε τότε μια συγκεκριμένη ημερομηνία, τη 16η Μαΐου, οπότε έληγε η προθεσμία πληρωμής ενός τεραστίου ομολόγου. Και υπενθυμίζω ότι δεν υπήρχε ευρωπαϊκός μηχανισμός μέχρι περίπου και τον Απρίλιο. Δηλαδή, ουσιαστικά η χώρα θα βρισκόταν αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της απόλυτης, άτακτης χρεοκοπίας. Την τελευταία στιγμή -και μιλώ κυριολεκτικά-, τα χρήματα έφτασαν στην Ελλάδα, αν δεν απατώμαι, δύο ή τρεις μέρες πριν να λήξει το μεγάλο αυτό ομόλογο. Κάτι που δείχνει πόσο καθυστέρησε η Ευρώπη να ανταποκριθεί στο αίτημα της Ελλάδας για δημιουργία ειδικού μηχανισμού...».

* Για τον φόρο ακίνητης περιουσίας:

«Είχαμε συνεννοηθεί με τον κ. Στουρνάρα να μας δώσει -την προηγούμενη εβδομάδα- την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για τον φόρο ακίνητης περιουσίας, γραπτώς και με παραδείγματα. Μετά από παράκληση συνεργάτη του ενημερωθήκαμε ότι το σαββατοκύριακο ή στην αρχή της εβδομάδας, θα μας δώσουν τις προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών. Δυστυχώς, μέχρι αυτή την στιγμή, δεν έχω λάβει από το υπουργείο Οικονομικών τις προτάσεις του για τον φόρο ακίνητης περιουσίας. Αναμένω».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα