Ο Φ. Σαχινίδης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, μίλησε στις 4/5 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους:

«Αυτό που επείγει αυτή τη στιγμή είναι να σταματήσει η αβεβαιότητα ως προς τις προοπτικές της χώρας μας. Διότι, αν κάποιοι πιστεύουν ότι η αβεβαιότητα και η έλλειψη ρευστότητας που τη συνοδεύει δεν έχουν υφεσιακές επιπτώσεις είναι βαθιά γελασμένοι και δεν αντιλαμβάνονται πώς λειτουργεί η οικονομία. Μέρα με την ημέρα η οικονομία χάνει σε όρους ρευστότητας και δεν έρχονται καθόλου κεφάλαια από
το εξωτερικό. Φαίνεται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ότι δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Άρα, η αβεβαιότητα και η έλλειψη ρευστότητας έχουν τις ίδιες υφεσιακές συνέπειες πάνω στην οικονομία και ενώ φαινόταν ότι το 2015 θα μπορούσε να είναι μια χρονιά με θετικό ρυθμό ανάπτυξης, αν δεν οδηγηθούμε σε μια συμφωνία που θα είναι επωφελής και για την Ελλάδα, αλλά θα καλύπτει, εν πάση περιπτώσει και τους εταίρους σε ό,τι αφορά τους γενικότερους προβληματισμούς τους, τότε δύσκολα θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε αυτές τις προοπτικές που υπήρχαν αρχικά για θετικούς ρυθμούς και μάλλον θα επιστρέψουμε στην ύφεση... Εύχομαι και εκτιμώ ότι στο τέλος η κυβέρνηση θα καταφέρει να προχωρήσει στην επίτευξη μιας συμφωνίας. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή για τη χώρα. Όλες οι άλλες επιλογές θα οδηγήσουν σε αποτελέσματα τα οποία θα είναι πολύ χειρότερα από αυτά που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί... Ένα μεγάλο ζήτημα που προβλημάτιζε και απασχολούσε τη χώρα καθώς πηγαίναμε προς τον Δεκέμβριο του 2014 ήταν τι θα κάνει η Ελλάδα καθώς τελείωνε το προηγούμενο πρόγραμμα, διότι το 2014 το πρόγραμμα τελείωνε. Εάν η Ελλάδα καθ' όλη τη διάρκεια του 2014 προετοιμαζόταν καταλλήλως, ενδεχομένως σήμερα θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στις αγορές και δεν θα χρειαζόταν να συνομιλεί με τους θεσμικούς δανειστές. Δυστυχώς, η προετοιμασία δεν υπήρξε επαρκής, η χώρα ακόμα και σήμερα που συζητάμε δεν μπορεί να επωφεληθεί από το ευνοϊκό κλίμα που υπάρχει, αυτή τη στιγμή, στις ευρωπαϊκές και στις διεθνείς αγορές, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία και είμαστε αναγκασμένοι να συζητήσουμε για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα της επιτρέψει να καλύψει προσωρινά τις χρηματοδοτικές της ανάγκες...».

Και πρόσθεσε: «Καμία αντίρρηση (σ.σ. για το ότι η αξιολόγηση μπορούσε να είχε κλείσει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014). Αυτής της άποψης είμαι και εγώ. Η προετοιμασία θα έπρεπε να διαρκέσει καθ' όλη τη διάρκεια του 2014, υπό έναν όρο, ότι δυστυχώς δεν υπήρχαν οι αναγκαίες πολιτικές συναινέσεις. Δηλαδή, σήμερα η κυβέρνηση είχε μια πολύ διαφορετική στάση σε μια σειρά από ζητήματα όχι μόνο το 2014, αλλά και το 2012 και το 2013. Για εμένα το μεγαλύτερο πρόβλημα που είχε και υφεσιακές συνέπειες ήταν η έλλειψη δυνατότητας επίτευξης πολιτικών συναινέσεων, διότι εάν το εθνικό μέτωπο διαπραγμάτευσης δεν είναι ισχυρό, πώς θα καταφέρεις μετά να μεγιστοποιήσεις -αν θέλετε- το αποτέλεσμα μιας συμφωνίας που πας να κάνεις με τους ξένους; Σήμερα, λοιπόν, βρισκόμαστε σε οριακό σημείο. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα -μετά και από την έξοδο της Κύπρου- που δεν έχει πρόσβαση στις αγορές... Η αρχιτεκτονική του πολιτικού μας συστήματος έχει ανατραπεί. Αυτό το οποίο γνωρίζαμε, το μεταπολιτευτικό τοπίο δεν υφίσταται. Είναι υπό διαμόρφωση μια νέα αρχιτεκτονική, η οποία όμως δεν έχει ακόμα σταθεροποιηθεί. Η πολιτική σκηνή είναι ιδιαίτερα ρευστή. Δεν ξέρω ποιοι από τους πολιτικούς σχηματισμούς που υπάρχουν σήμερα θα συνεχίσουν να υπάρχουν και αύριο. Επομένως, είναι πάρα πολύ σημαντικό, σήμερα, να εξασφαλίσουμε εκείνες τις συναινέσεις που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να κλείσει αυτή την αβεβαιότητα, να πορευτεί και να διαμορφώσει εκείνες τις προϋποθέσεις που θα της επιτρέψουν να βγει στις αγορές, να μην εξαρτάται από τους θεσμικούς δανειστές και από εκεί και πέρα, αργά ή γρήγορα ,το πολιτικό σύστημα της χώρας θα βρει το δρόμο του, θα πάρει τα νεότερα χαρακτηριστικά, θα διαμορφωθεί μια νέα αρχιτεκτονική και εκεί οι πολιτικές δυνάμεις θα μπορούν να διεκδικήσουν την εμπιστοσύνη των Ελλήνων ψηφοφόρων...».

Δημοσιογράφος: Σε αυτή την αρχιτεκτονική βλέπετε γρήγορες εξελίξεις; Ουσιαστικά τώρα έχουμε φύγει, έχουμε πάει σε διάφορα σενάρια "ευρωπαϊκό τόξο", για ευρύτερες ανακατατάξεις... Ωστόσο, χωρίς την ηγεμονική παρουσία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. -η οποία είναι κυρίαρχη- μπορεί να γίνουν τέτοιου είδους κινήσεις;

Φ. Σαχινίδης: «Αυτή τη στιγμή, αυτό που αποκαλείτε "ηγεμονική παρουσία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α." δεν είναι κάτι παγιωμένο. Είναι ένα προσωρινό φαινόμενο το οποίο προέκυψε ως αποτέλεσμα της μεγαλύτερης κρίσης που γνώρισε η χώρα μετά τον εμφύλιο πόλεμο... Άρα, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. επωφελήθηκε από αυτή την κρίση, αλλά δεν σημαίνει ότι ξαφνικά το 36% των ψηφοφόρων υιοθετεί τις απόψεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ή τον σκληρό πυρήνα των απόψεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Οι Έλληνες πολίτες έδωσαν τη δυνατότητα στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. από κοινού με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, να συγκροτήσουν μια κυβέρνηση. Αν η κυβέρνηση αυτή δεν καταφέρει να απαντήσει σε τρία βασικά ζητήματα, πρώτον δεν διασφαλίζει την συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, δεύτερον δεν καταφέρει να αποφύγει οποιαδήποτε χρεωκοπία και τρίτον δεν καταφέρει να επαναφέρει τη χώρα να στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις, τότε θα έχουμε άλλου τύπου εξελίξεις. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στο χώρο των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της σοσιαλδημοκρατίας. Εκεί υπάρχει ένα μεγάλο κενό και επειδή δεν πιστεύω ότι έχει καταργηθεί η διάκριση δεξιάς - αριστεράς, ούτε μπορεί να αναστέλλεται στο όνομα της υπεράσπισης ενός ευρωπαϊκού οράματος, θεωρώ ότι οι δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού έχουν αυτή την ανάγκη ανανέωσης της πολιτικής τους πρότασης και του ιδεολογικού τους στίγματος, έτσι ώστε να διαμορφώσουν προϋποθέσεις επίτευξης πλειοψηφικών κοινωνικών συμμαχιών και να προχωρήσουν στην ανασυγκρότηση του χώρου».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα