Ο Φ. Πετσάλνικος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος μίλησε στις 30/12 στον ΑΘΗΝΑ 9.84 και τον Άρη Τόλιο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την δημιουργία νέου κόμματος από τον Γ. Παπανδρέου:

«Το θέμα δεν είναι απλά να δημιουργηθεί
ένας φορέας, αλλά το ότι υπάρχει πράγματι ένα ουσιαστικό κενό σε αυτό που λέμε κεντροαριστερά. Δεν μου αρέσει πάρα πολύ ο όρος, αλλά έχει πολιτογραφηθεί στο πολιτικό λεξιλόγιο στην Ελλάδα. Σε αυτόν τον χώρο, υπάρχει η αναγκαιότητα εκπροσώπησης για πολλούς Έλληνες και Ελληνίδες. Η σημερινή ηγεσία της Δημοκρατικής Παράταξης τώρα -ο κ. Βενιζέλος την ονομάζει έτσι, Ελιά το είχε πει την περασμένη άνοιξη, τον Μάιο-, με όλη την πολιτική που ακολούθησε, δίνει την εικόνα στους πολίτες ότι, δυστυχώς, αυτός ο χώρος, αυτό το κόμμα -ΠαΣοΚ, Ελιά ή Δημοκρατική Παράταξη τώρα-, χαρακτηρίζεται ως παρακολούθημα πολλές φορές της δεξιάς, της συντήρησης».

Δημοσιογράφος: Δεν είναι οδυνηρή η εικόνα, ένας Παπανδρέου να διασπά το ΠαΣοΚ;

Φ. Πετσάλνικος: «Διάσπαση γίνεται, όταν υπάρχει κάτι ζωντανό, κάτι δυναμικό, κάτι που έχει αντιστοιχία με την κοινωνία την ίδια. Τότε, πηγαίνεις να κάνεις κάτι διαφορετικό, ενώ δεν υπάρχει λόγος. Δεν πρόκειται όμως περί αυτού. Για ποια διάσπαση να μιλήσουμε τώρα, όταν το ΠαΣοΚ που συγκινούσε τον ελληνικό λαό, λόγω των πολιτικών του θέσεων και αγώνων του, επί Α. Παπανδρέου, αλλά και μετά... Μην ξεχνάμε ότι το 2009 έδωσε 44% στο ΠαΣοΚ ο ελληνικός λαός. Τώρα, στις δημοσκοπήσεις καταμετράται με ποσοστά 4%, 5% περίπου. Δεν πρόκειται περί διάσπασης. Εδώ υπάρχει η ανάγκη να ξαναζωντανέψει, να αναζωογονηθεί αυτός ο χώρος. Να υπάρξει ουσιαστικός κεντροαριστερός χώρος».

Δημοσιογράφος: Αυτή η αναζωογόνηση δεν μπορεί να γίνει μέσα από ένα συνέδριο επανίδρυσης του ΠαΣοΚ, μετά τις εκλογές, όπως το υποσχέθηκε ο κ. Βενιζέλος;

Φ. Πετσάλνικος: «Αυτό θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει. Από το περασμένο καλοκαίρι, θυμάμαι ότι διάφορα μέλη της υπάρχουσας -έστω και μη λειτουργούσας-, κεντρικής πολιτικής επιτροπής του ΠαΣοΚ, είχαν προτείνει τότε να γίνει συνέδριο το φθινόπωρο. Τότε η ηγεσία το παρέκαμψε αυτό και ανακοίνωσε ότι πηγαίνει σε συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης. Είχε όμως πει τουλάχιστον ότι θα γινόταν μια συνδιάσκεψη του ΠαΣοΚ. Ούτε η συνδιάσκεψη έγινε. Επέμειναν στην δημιουργία της Δημοκρατικής Παράταξης και απορρίφθηκε η πρόταση του Γ. Παπανδρέου για συνέδριο, αλλά να υπάρξει συνέδριο τώρα. Να υπάρξει ένα συνέδριο ουσιαστικό και να τεθούν όλα τα ζητήματα επί τάπητος. Το "πάμε στις εκλογές με Δημοκρατική παράταξη κ.λπ. και μετά βλέπουμε, να κάνουμε το συνέδριο έτσι όπως θέλουμε εμείς", είναι κίνηση τακτικής, αλλά αυτά δεν ενδιαφέρουν τον ελληνικό λαό. Τον ενδιαφέρει πώς και ποιος θα αγωνιστεί μαζί του, για να ξεπεράσει τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή την στιγμή»

Δημοσιογράφος: Προσωπική σας άποψη είναι ότι είναι μονόδρομος ένα τέτοιο κόμμα;

Φ. Πετσάλνικος: «Είναι μονόδρομος, με την έννοια του τι χρειάζεται ο τόπος, η χώρα, ο ελληνικός λαός. Συγκεκριμένα στρώματα του ελληνικού λαού χρειάζονται την εκπροσώπησή τους στην κατεύθυνση ενός ριζοσπαστικού, πραγματικά κεντροαριστερού, κόμματος, κινήματος, που θα κινείται στα πλαίσια της ευρύτερης κεντροαριστεράς, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και που θα αγωνιστεί για λύσεις προοδευτικής κατεύθυνσης σε πάρα πολύ οξυμένα προβλήματα των Ελλήνων πολιτών. Τώρα, το τι θα κάνει, τι θα ανακοινώσει και πότε ο κ. Παπανδρέου, δεν είμαι σε θέση να το πω εγώ».

Δημοσιογράφος: Ένα τέτοιο κόμμα, φαντάζομαι ότι θα κινηθεί ως μέρος της λύσης την επόμενη ημέρα...Θα κινηθεί σε συνεργασία με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., πιο αριστερά δηλαδή του ΠαΣοΚ; Ποια είναι η κυβερνητική πρόταση για την επόμενη ημέρα;

Φ. Πετσάλνικος: «Πρώτα από όλα, να δούμε τι δεν έγινε αυτά τα τελευταία 2,5 - 3 χρόνια, με την διακυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου και της ΔΗΜΑΡ για κάποιο διάστημα. Πρώτον, δεν έγιναν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ελλάδα μετά το μνημόνιο, για να μην ξαναβρεθεί σε τέτοιες καταστάσεις με κινδύνους χρεοκοπίας. Δεύτερον, δεν υπήρξε καμία στρατηγική και καμία ουσιαστική πρωτοβουλία για ανάπτυξη σε αυτή την χώρα. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει να πορεύεται αυτή η χώρα μόνο με περικοπές, όπως υπαγορεύουν οι δανειστές. Όταν είσαι με την πλάτη στον τοίχο, ως Ελλάδα, έχοντας παρουσιάσει στο παρελθόν τα τεράστια ελλείμματα και τον καλπασμό του δημόσιου χρέους, που υπήρχε ήδη το 2007 - 2008 - 2009, δεν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα. Αλλά, από την άλλη μεριά, δεν είναι δυνατόν να παραδίνεσαι έτσι, αμαχητί και όλη η πολιτική σου να αρχίζει και να τελειώνει στο πώς θα ληφθούν ορισμένα περιοριστικά μέτρα. Καλή και αναγκαία η δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά πρέπει να σκέφτεσαι την μετά το μνημόνιο Ελλάδα και αυτή -για παράδειγμα, λέει ο Γ. Παπανδρέου-, πρέπει να είναι η Ελλάδα των αξιών, η μεταπελατειακή Ελλάδα και η Ελλάδα της ανάπτυξης».

Δημοσιογράφος: Με ποιους θα συνεργαστεί αυτός ο νέος φορέας, εάν και εφόσον είναι στην Βουλή;

Φ. Πετσάλνικος: «Λέγοντας ότι αυτό θα είναι το πλαίσιο των αρχών, αξιών, συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων και προοδευτικής πολιτικής, αντιλαμβάνεστε ότι από εκεί και πέρα, οι πολιτικοί χώροι που θα κινούνται παραπλήσια, θα είναι και αυτοί με τους οποίους θα μπορεί να συνεργαστεί».

* Για ενδεχόμενη συνεργασία του νέου φορέα με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.:

«Η αίσθησή μου είναι ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν έχει ακόμα αποσαφηνίσει -και μάλλον δεν θα το κάνει-, την συνολική του και εξειδικευμένη πολιτική. Επομένως δεν ξέρουμε ποια θα είναι η στάση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., εάν ο ελληνικός λαός του δώσει ποσοστά πρώτου κόμματος. Επαναλαμβάνω, όποιος θα κινείται στην κατεύθυνση που περιέγραψα, θα μπορεί να είναι -με βάση μια στρατηγικής σημασίας και μορφής προγραμματική συμφωνία-, χώρος συνεργασίας».

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι ένας τέτοιος χώρος μπορεί περπατήσει; Ποιο είναι το "ταβάνι" ενός νέου φορέα της κεντροαριστεράς σήμερα;

Φ. Πετσάλνικος: «Στην διαδρομή μου, έχω μάθει ότι με αγώνες μπορείς να πλησιάσεις τους στόχους που πρέπει να θέτεις ψηλά. Όχι για τον εαυτό σου, ούτε καν για τον ίδιο τον πολιτικό σου χώρο. Πάνω από όλα, για την πατρίδα σου και για τον ελληνικό λαό κυρίως... Δεν υπάρχουν ταβάνια που πρέπει να βάλεις εκ των προτέρων. Να σας θυμίσω πώς ξεκίνησε κάποτε ο Α. Παπανδρέου το ΠαΣοΚ και πού έφτασε. Θα είναι λάθος να υπολογίζεις με ταβάνια. Θα πρέπει να καταθέσεις την πρότασή σου στον ελληνικό λαό, να αναπτύξεις τα επιχειρήματά σου, να του δείξεις τι ακριβώς θέλεις να κάνεις, τι θέλεις να επιτύχεις και τι πρέπει να αλλάξει σε αυτή την χώρα. Είχαμε σχεδιάσει διάφορα πράγματα το 2009 και όταν αναλάβαμε την εξουσία, μας ήρθε κατακέφαλα ο κίνδυνος της χρεοκοπίας, λόγω των στοιχείων που αποκρύβονταν από την προηγούμενη κυβέρνηση. Και αντί να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, τελικώς την απασφαλισμένη χειροβομβίδα, που έλεγε άτακτη χρεοκοπία, την κρατήσαμε στα χέρια μας, για να μην ακρωτηριαστεί η χώρα και ακρωτηριαστήκαμε εμείς πολιτικά. Δεν μπορέσαμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα. Βέβαια, ξεκίνησε μια σειρά αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, που δυστυχώς δεν μπορέσαμε να ολοκληρώσουμε».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα