Ο Δ. Τριανταφύλλου στον ΑΘΗΝΑ984

O διευθυντής του Κέντρου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Καντίρ Χας στην Κωνσταντινούπολη, Δημήτρης Τριανταφύλλου, μίλησε στις 11/1 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Κώστα Ράπτη.

Μεταξύ άλλων, είπε:
«Όσον αφορά την Τουρκία, έχει γίνει λίγο της μόδας, όλοι θέλουν να μιλάνε για αυτό το θέμα, για τους Έλληνες που έρχονται εδώ. Βεβαίως, δεν καλύπτεται σωστά αυτή η εξέλιξη και αυτό προσπαθώ να εξηγήσω στους Τούρκους δημοσιογράφους και στους συναδέλφους μου. Εδώ πέρα είναι θέμα, ξαφνικά οι Έλληνες ενδιαφέρονται για την Ελλάδα.
Ας το μελετήσουμε λίγο πιο ορθολογικά. Πρώτα απ' όλα η προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών έχει συμβάλλει σε αυτό. Όπως εξηγώ σε όλους, εάν η κρίση στην Ελλάδα, η σημερινή κρίση, γινόταν πριν 15 χρόνια... δεν θα είχε τέτοιο ρεύμα μετανάστευσης στην Τουρκία. Από το '99 και μετά, λόγω των σεισμών, λόγω του Ελσίνκι, λόγω της προσέγγισης μεταξύ Παπανδρέου και Τζεμ, άρχισαν να αλλάζουν τα δεδομένα. Και βλέπουμε ότι όντως έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Υπάρχουν πιο πολλές -οι λεγόμενες people to people contacts- επαφές μεταξύ πληθυσμιακών ομάδων. Έλληνες τουρίστες στην Τουρκία, Τούρκοι τουρίστες στην Ελλάδα, Έλληνες που πάνε να μάθουν τουρκικά. Και βλέπουμε σε επίπεδο κοινωνίας των πολιτών, ότι υπάρχει μία νέα "ανακάλυψη" του Έλληνα με τον Τούρκο...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Η μετανάστευση δεν γίνεται γενικώς στην Τουρκία, γίνεται στην Κωνσταντινούπολη. Δεν είναι μόνο η ανακάλυψη του Ρωμαίικου παρελθόντος της Πόλης. Αυτό είναι παραδόξως ένα από τα θετικά αυτής της κυβέρνησης, της τουρκικής κυβέρνησης, όπου υπάρχει μία επαναπροσέγγιση με τις θρησκευτικές μειονότητες. Είτε είναι οι Ρωμιοί, οι ελληνορθόδοξοι, είτε είναι οι Αρμένιοι, οι Εβραίοι. Υπάρχει μία προσπάθεια η Πόλη να ξαναζήσει το παρελθόν της. Από την άλλη, μην ξεχνάμε ότι εδώ είναι το οικονομικό κέντρο της Τουρκίας και το κέντρο διανόησης και είναι μία πόλη που δεν έχει σχέση τόσο πολύ με την υπόλοιπη Τουρκία. Είναι μία πολύ ανοιχτή, κοσμοπολίτικη πόλη, όπου και να είσαι, σε οποιαδήποτε γειτονιά, θα ακούσεις και ξένους να μιλάνε, δεν βλέπουμε τώρα μόνο περισσότερους Έλληνες να έρχονται εδώ να ψάχνουν δουλειά ή να προσπαθούν να ανακαλύψουν την τουρκική γλώσσα. Το ίδιο γίνεται και με άλλες εθνικότητες. Τους βλέπεις παντού στους δρόμους. Δεν είναι μόνο τουρίστες, αλλά είναι νέοι που έρχονται εδώ για να δουλέψουν για λίγο...».

Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν διάφορες ομάδες ατόμων (σ. σ. που έρχονται να ζήσουν εδώ) και ηλικιακά και επαγγελματικά. Υπάρχουν άτομα που είναι ενσωματωμένα στην τουρκική κοινωνία, που έχουν παντρευτεί Τούρκους και δουλεύουν εδώ. Και αν τους ρωτήσεις, έχουν γνωριστεί οι πιο πολλοί κάνοντας μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό. Υπάρχουν άλλοι, που λόγω ακριβώς των ελληνικών επενδύσεων εδώ -είτε τράπεζες, είτε οτιδήποτε άλλο-, που δουλεύουν σε αυτές τις εταιρίες και έχουν τις οικογένειές τους στην Ελλάδα. Έρχονται Δευτέρα και φεύγουν Παρασκευή και περνούν τα Σαββατοκύριακα στην Ελλάδα με τις οικογένειές τους. Και μετά υπάρχουν και
Keywords
Τυχαία Θέματα