Πακιστάν: Ένταση στις σχέσεις πολιτικής-στρατιωτικής ηγεσίας

Τον υπουργό Άμυνας του Πακιστάν απάλλαξε από τα καθήκοντά του ο πρωθυπουργός της χώρας, Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι, την ώρα που εντείνονται οι τριγμοί ανάμεσα στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Ναΐμ Χάλιντ Λόντχι, που θεωρείται ότι έχει στενές σχέσεις με το στρατό, παύθηκε από τη θέση του υπουργού Αμυνας για «ανάρμοστη συμπεριφορά και παράνομες πράξεις που δημιούργησαν παρανόηση» μεταξύ των κρατικών θεσμών.

Τον Δεκέμβριο ο πρόεδρος του Πακιστάν, Ασίφ Αλί

Ζαρντάρι, είχε μεταβεί στο Ντουμπάι για να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις, εν μέσω φημών ότι έφυγε από τη χώρα για να γλιτώσει από επικείμενο πραξικόπημα.

Νωρίτερα σήμερα, ο στρατός εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφράζει τις ενστάσεις του σχετικά με τις δηλώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός Γκιλάνι σε συνέντευξή του σε κινεζική εφημερίδα ότι ο στρατός και οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών έδρασαν αντισυνταγματικά στο πλαίσιο του σκανδάλου «memogate».

Το σκάνδαλο αφορά σε ένα ανυπόγραφο διπλωματικό έγγραφο, στο οποίο το Πακιστάν ζητούσε τη βοήθεια των ΗΠΑ για να καθυποταχθεί ο στρατός μετά την επιχείρηση που οδήγησε στο θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Συντάκτης του κατηγορήθηκε ότι είναι ο πρεσβευτής της χώρας στις ΗΠΑ Χουσάιν Χακάνι. Ο ίδιος το διαψεύδει, ωστόσο παραιτήθηκε από τη θέση του.

Keywords
Τυχαία Θέματα