Ο Δ. Παρασκευάς στον ΑΘΗΝΑ984

Ο δικηγόρος και πρώην ειδικός γραμματέας αποκρατικοποιήσεων, Δημήτρης Παρασκευάς, μίλησε στις 30/8 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Νεκτάριο Νώτη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τις αποκρατικοποιήσεις:

«Θα μπορούσαμε να τα είχαμε πάει καλύτερα με τις αποκρατικοποιήσεις, άλλωστε τα έχουμε πάει σχεδόν όσο χειρότερα γίνεται. Το περιθώριο βελτίωσης, υποθετικά, θα μπορούσε να είναι τρομακτικό. Ένας από τους κινδύνους είναι να χάσουμε τον έλεγχο της διαδικασίας, η οποία θα γίνεται πλέον από ξένους, για ξένους, στο εξωτερικό και να χάσουμε και την τελευταία μικρή έκφραση
αξιοπρέπειας...
Υπάρχουν μερικά θέματα αρχής και αξιοπρέπειας. Υπάρχουν πολλοί Έλληνες που μπορούν να κάνουν τέτοιες δουλειές. Απλώς πρέπει να τους βρούμε, να τους αμείψουμε σωστά και να τους προστατεύσουμε από διαφόρους κινδύνους που υπάρχουν στην Ελλάδα... Στο ΤΑΙΠΕΔ, παρά τις ατυχίες και ο κ. Σταυρίδης και ο κ. Αθανασόπουλος είναι πολύ αξιόλογα πρόσωπα. Επίσης, μην φαντάζεστε ότι με τις δυσκολίες που υπάρχουν στην Ελλάδα, ένας Γερμανός ή Γάλλος ή Ιταλός θα τα κατάφερνε καλύτερα... Δεν θεωρώ ότι αν οι ιδιωτικοποιήσεις γίνουν στις Βρυξέλλες ή στο Λονδίνο θα γίνουν καλύτερα».

Σε άλλο σημείο είπε: «Η δημιουργία του ΤΑΙΠΕΔ ήταν μια χαζομάρα γερμανικής έμπνευσης, διότι υπήρχε ένας αντίστοιχος οργανισμός που έκανε τις ιδιωτικοποιήσεις στην ανατολική Γερμανία. Το δεύτερο, πάλι γερμανικής έμπνευσης, είναι η αντίληψη ότι μπορούν να πωληθούν εταιρείες στην Ελλάδα για ένα ευρώ, όπως πουλήθηκαν κάποιες της πρώην ανατολικής Γερμανίας. Μας κατηγορούν και μάλιστα με μη αποδεκτούς τρόπους και συμπεριφορές σαν να είμαστε δούλοι, ότι δεν πουλάμε εταιρείες ακόμα και για ένα ευρώ. Εδώ δεν είναι σαν την Γερμανία που η εταιρεία δεν είχε καμία αξία και ήταν αυτή η γενικευμένη ιδιωτικοποίηση των πρώην κομμουνιστικών κρατών η οποία είχε άλλη κοινή γνώμη, άλλο τύπο, άλλες συνθήκες εσωτερικής αγοράς...
Φτιάξαμε, λοιπόν, έναν οργανισμό, ο οποίος ήταν πανάκριβος. Φτιάξαμε ένα διοικητικό συμβούλιο που κατά την γνώμη μου είναι λάθος να έχει διαφορετικό πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο. Δεν χρειάζεται. Μπορούμε να έχουμε ένα πρόσωπο, που να είναι άνθρωπος της αγοράς. Ο κ. Εμίρης που έχει παραμείνει -και ελπίζω να παραμείνει-, είναι ένα αξιοπρεπές πρόσωπο. Να τον κάνουμε πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, να του αυξήσουμε λίγο τον μισθό... Στην Ελλάδα πρέπει κάποτε να καταλάβουμε ότι επειδή κάποιος εργάτης βγάζει 800 ευρώ, δεν σημαίνει ότι όποιος βγάζει 3.000 ευρώ είναι υψηλόμισθος. Όταν κανείς διαχειρίζεται δισεκατομμύρια και θέλουμε να τον προστατεύσουμε και αυτόν και την κοινωνία, διότι εδώ δεν εξετέθη ο κ. Σταυρίδης ο οποίος ταξίδεψε με ιδιωτικό αεροπλάνο. Εξετέθη η Ελλάδα...».

Δημοσιογράφος; Οι εκπρόσωποι των κομμάτων θα πρέπει να παραμείνουν στο Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ;

Δ. Παρασκευάς: «Στην Ελλάδα με την υπάρχουσα νοοτροπία, ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να κάνει ιδιωτικοποιήσεις είναι ένας πολιτικός. Δηλαδή, πρέπει να είναι αναπληρωτής πρωθυπουργός, με ζητήματα ιδιωτικοποιήσεων και επενδύσεων, θα έχει την κοινοβουλευτική προστασία και εμπειρία και θα είναι κοντά του τεχνοκράτες, οι οποίοι έχουν μια διαφορετική ικανότητα και οπτική. Δεν μπορεί ένας μάνατζερ στην Ελλάδα να πουλήσει την ΔΕΗ, διότι δεν έχει την εμπειρία να διαχειριστεί όλους αυτούς τους απίθανους τύπους, τους συνδικαλιστές. Το να γίνει κανείς πολιτικός δεν είναι τυχαίο. Απαιτεί ικανότητες. Δεν ξέρω, ας πούμε, εάν έμπαιναν δέκα καθηγητές πανεπιστημίου, τρεις επιτυχημένοι δικηγόροι ή οχτώ εφοπλιστές, εάν θα έκαναν τα πράγματα καλύτερα, για παράδειγμα από τον κ. Στουρνάρα».

Και πρόσθεσε: «Αυτό που πρέπει να γίνει στην χώρα μας για να γίνουν σωστά οι ιδιωτικοποιήσεις είναι για έξι μήνες να φτιάξουμε πραγματικά το θεσμικό πλαίσιο. Δεν μπορούμε να αλλάζουμε φορολογικούς νόμους κάθε εβδομάδα. Δεν γίνεται να επενδύσει κανείς. Επίσης, δεν γίνεται να ξεκινάμε την δημόσια επιχείρηση αερίου και να μην έχουμε έναν επενδυτή, διότι μετά χαλάει η συμφωνία. Θα πρέπει να εστιάσουμε σε τρεις περιπτώσεις. Για παράδειγμα, τώρα έχουμε το Ελληνικό. Να το κάνουμε με τους σωστούς επενδυτές. Και αφού κάνουμε τρεις και αποκτήσουμε ένα track record και έχουμε σωστή νομοθεσία, τότε να διαφημίσουμε -με αυτό που λέμε ένα παγκόσμιο roadshow, υπό τον πρωθυπουργό- την διαδικασία και να έρθουν σοβαροί επενδυτές στην Ελλάδα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα