Ο Δ. Παπαδημούλης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε στις 5/6 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Νίκο Μεγγρέλη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την ελληνική πρόταση των 47 σελίδων:

«Η ελληνική πρόταση των 47 σελίδων κωδικοποιούσε τα σημεία συμφωνίας ή σύγκλισης με αρκετές υποχωρήσεις από δικής μας πλευράς, προκειμένου να υπάρξει αυτή η σύγκλιση, ως αποτέλεσμα των 4μηνων διαπραγματεύσεων και σε επίπεδο τεχνοκρατών, αλλά και πολιτικής ηγεσίας. Οι προτάσεις που μπήκαν στο πακέτο -και τις οποίες παρουσίασε τελευταία στιγμή
ο κ. Γιούνκερ στον Έλληνα πρωθυπουργό-, ήταν καινούρια πράγματα που δεν είχαν συζητηθεί και δεν είχαν τεθεί ποτέ. Όπως για παράδειγμα το να φορολογείται με 23% το ηλεκτρικό ρεύμα, πράγμα που προκαλεί τεράστια ζημιά όχι μόνο στα νοικοκυριά, αλλά και στην ελληνική οικονομία, ή όπως η κατάργηση του ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Τέτοιες προτάσεις έκανε πολύ σωστά που τις απέρριψε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Δεν νομίζω να υπάρχει Έλληνας, Ελληνίδα ή ελληνικό κόμμα, όσο φιλομνημονιακό και αν είναι, που να υποστηρίζει ότι έπρεπε να τις δεχθεί και κάνει εξίσου πολύ σωστά ο πρωθυπουργός εμμένοντας σε αναζήτηση αμοιβαία αποδεκτής λύσης και όχι σε τελεσίγραφα και εκβιασμούς. Όσον αφορά δε τη κριτική προς τη κυβέρνηση, που μας λέγανε ότι διαπραγματευόμαστε σκληρά και πλησιάζουμε, το λέγαμε με βάση αυτά που μας έλεγαν και οι άλλοι εκεί που συζητούσαμε. Πίσω από τη πλάτη μας κάποιοι ετοίμαζαν άλλα πράγματα και σε αυτά νομίζω ότι σωστά είπαμε όχι και σήμερα έχουμε μια ευκαιρία στη Βουλή γύρω από το ναι στη λύση που διεκδικεί η Ελλάδα, με αιχμή τον πρωθυπουργό και όχι απλώς η κυβέρνηση ή ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και δίπλα και στο όχι σε κάποιες ακραίες, παράλογες προτάσεις, να επιδιώξουμε εάν είναι δυνατόν εθνική ομοφωνία».

Σε άλλο σημείο είπε: «Γιατί αυτό το παράλογο πακέτο; Στην προσπάθειά τους να τα βρουν μεταξύ τους -ΔΝΤ και ευρωπαϊκοί θεσμοί-, άθροισαν τις ανελαστικότητες τους. Δηλαδή, το ΔΝΤ απαίτησε σκληρά μέτρα για ασφαλιστικό και εργασιακά και οι Ευρωπαίοι είπαν όχι στην απαίτηση, στη γνώμη του ταμείου να πει και κάτι για το μη βιώσιμο ελληνικό χρέος και μη δέσμευση για την απομείωσή του. Έτσι ήρθε ένα απαράδεκτο πακέτο, που ξέρετε τι κακό κάνει; Δίνει την εντύπωση ότι αντί για μία έντιμη διαπραγμάτευση, με καθαρά χαρτιά, όπου κάθε πλευρά επιδιώκει τα δικά της συμφέροντα, αλλά πρόσωπο με πρόσωπο, υιοθετείται η μέθοδος των εκβιασμών. Δεν χτίζεται έτσι η Ευρώπη...
Για να μπορέσει να βρεθεί λύση, οι δανειστές πρέπει να συνυπολογίσουν τη δημοκρατία, την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, τις κοινωνικές συνέπειες του προγράμματος που εφάρμοσαν -που έχει καταστροφικές συνέπειες και γιγάντωση του χρέους- και την ίδια ώρα να δώσουν στην Ελλάδα τη δυνατότητα να ανασάνει, να ανασυγκροτηθεί και ότι αυτός είναι και ο μόνος τρόπος για να πάρουν πίσω τα λεφτά τους. Ζητείται ρεαλισμός και από την άλλη πλευρά. Ο Α. Τσίπρας έχει επιδείξει αρκετό ρεαλισμό και υποχωρητική διάθεση, αλλά για την επίτευξη συμφωνίας πρέπει να υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις. Το ταγκό θέλει δύο».

* Για την κατεύθυνση της πρωθυπουργικής ομιλίας:

«Ο Αλέξης Τσίπρας απολαμβάνει αυτή τη στιγμή μία δημοτικότητα της τάξης του 70%. Είναι ο εθνικός ηγέτης. Αρέσει, δεν αρέσει αυτό, είναι η πραγματικότητα. Επομένως, ο πρωθυπουργός σήμερα -κατά τη γνώμη μου-, θα απευθυνθεί σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες και θα τους πει ότι αγωνιζόμαστε για μια λύση. Αυτά έχουμε επιδιώξει, αυτά προτείνουμε, σε αυτά λέμε ναι, αυτά θα μπορούσαμε να τα συζητήσουμε, σε κάποια λέμε όχι. Και στα "ναι" και στα "όχι", θα ζητήσει την ευρύτερη δυνατή κοινωνική, πολιτική και εθνική συστράτευση. Γιατί, εάν υπάρχει τρόπος να λογικευτούν και οι εκπρόσωποι των δανειστών και να δουλέψουν θετικά -αυτό που οι ίδιοι υπόσχονται, ότι "θα εμφανίσουμε άλλες προτάσεις και ξανασυζητάμε και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε και κάποιες μετακινήσεις"-, για να περάσουν από τα λόγια στα έργα, θα πρέπει να δουν ένα λαό και ένα έθνος ενωμένο, χωρίς μικροκομματικές κοκορομαχίες, αλλά με πολιτική ευθύνη απέναντι στο μέλημα του λαού και του τόπου. Έχουμε καιρό να τσακωθούμε πάλι για τα κομματικά μας, αυτή την ώρα θέλω να προτάξουμε άλλα».

* Για ενδεχόμενο εκλογών:

«Γνώμη μου είναι ότι αυτή τη στιγμή προέχει η στήριξη του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για να πετύχουμε τη καλύτερη δυνατή συμφωνία. Είναι πατριωτικό καθήκον -κατά τη γνώμη μου-, αυτό και νομίζω ότι δεν είναι μόνο ευθύνη όσων ψήφισαν ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ή όσων στηρίζουν τη κυβέρνηση. Ο Α. Τσίπρας -αρέσει, δεν αρέσει-, αυτή τη στιγμή εκπροσωπεί τη χώρα και είναι ο μόνος με τον οποίο μπορούν να κάνουν συμφωνία και οι ξένοι, γιατί έχουν καταλάβει ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή εναλλακτική λύση για τη χώρα. Ούτε να ρίξουν τη κυβέρνηση, ούτε να διασπάσουν το ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ούτε να φτιάξουν κυβέρνηση τύπου Παπαδήμου. Βλέπουν και αυτοί τις δημοσκοπήσεις, παίρνουν τα μηνύματα. Κατά συνέπεια, νομίζω ότι αυτή την ώρα, προέχει η επιτυχής ολοκλήρωση αυτής της μάχης, για μια συμφωνία βιώσιμη και ας πούμε και δύσκολη, που να ανοίγει ένα δρόμο, μια προοπτική. Αν ήταν να κάναμε μία συμφωνία ό,τι να 'ναι, θα την είχαμε κάνει από τη πρώτη εβδομάδα και θα τη πληρώναμε μετά με αίμα. Τα άλλα έπονται. Δεν θα ήθελα να οδηγηθούμε σε μια εκλογική αναμέτρηση χωρίς συμφωνία. Αν, στην πορεία -πράγμα που εγώ ούτε θέλω, ούτε εύχομαι-, με ψηφισμένη τη συμφωνία, χρειαστεί για κάποια πράγματα, να ξαναδώσουν εντολή οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή της, αυτό αφήστε να το δούμε. Αυτή τη στιγμή, προέχει η υλοποίηση της λαϊκής εντολής. Οι πολίτες έδωσαν εντολή στην κυβέρνηση και στον Α. Τσίπρα, "πάλεψε, διαπραγματεύσου, να βγάλεις τη χώρα από την ύφεση, να αρχίσουμε να μειώνουμε την ανεργία, να αναπτύσσουμε την οικονομία, να επουλώνουμε βήμα - βήμα τις πληγές". Είναι διατεθειμένοι να τον στηρίξουν, ακόμη και αν κάποια πράγματα πάνε για λίγο αργότερα, διότι ξέρουν ότι δεν τους ξεγέλασε, όταν τα υποσχέθηκε. Υπάρχουν πράγματα που θέλεις, αλλά που δεν μπορείς να τα κάνεις αμέσως. Αυτό που χρειάζεται είναι ρεαλισμός και διορατικότητα και από την άλλη πλευρά».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα