Ο Γ. Κατρούγκαλος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, μίλησε στις 5/6 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Έχουμε ραγδαίες εξελίξεις, αλλά ίσως να είναι καλύτερα έτσι, γιατί φτάνουμε στο τέλος του δράματος και ελπίζουμε ότι η τελευταία πράξη θα είναι καλή για τη χώρα...
Η όποια συμφωνία πιστεύω ότι δεν θα είναι προβληματική (σ.σ. στη διαχείρισή της στο εσωτερικό), οπωσδήποτε όμως θα περιέχει επώδυνα μέτρα. Αν δει κανείς και τις δικές μας προτάσεις, θα δει ότι δεν είναι αυτές που θα θέλαμε ιδανικά. Ακριβώς επειδή θέλουμε
να έχουμε δημοσιονομικά ισορροπημένους προϋπολογισμούς, να μην αναγκαζόμαστε δηλαδή να δανειζόμαστε για να εξασφαλίσουμε τη δράση του κράτους μας, τις κοινωνικές και δημόσιες υπηρεσίες, ειδικά αυτή τη χρονιά που είναι διαταραγμένη οικονομικά λόγω της αβεβαιότητας, δεν ήταν δυνατόν να τα αποφύγουμε. Υπάρχει όμως μια διαφορά. Είναι άλλο να πάρεις κάποια μέτρα που είναι προσωρινά επώδυνα και άλλο να δεχτείς το πακέτο των μέτρων των δανειστών, που ουσιαστικά θα μας βάλει σε ακόμα χειρότερη υφεσιακή τροχιά».

* Για ενδεχόμενη ρήξη στο εσωτερικό της κυβέρνησης:

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει θέμα οποιαδήποτε τίμια συμφωνία να περάσει, όχι απλώς από την κυβέρνηση -που εκεί έχουμε όλοι ενιαία στάση-, αλλά και από την κοινοβουλευτική ομάδα. Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Ή θα υπάρχει τίμια συμφωνία που θα περάσει και από τη Βουλή ή δεν θα υπάρχει καθόλου συμφωνία. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι οι συντριπτικά περισσότερες πιθανότητες είναι να έχουμε μια τίμια συμφωνία».

* Για δήλωση Π. Καμμένου για ΦΠΑ στα νησιά και Π. Λαφαζάνη για αύξηση του ΦΠΑ στη ΔΕΗ:

«Πράγματι το 23% ΦΠΑ στο ρεύμα δεν είναι ένα μέτρο στο οποίο μπορούμε να συμφωνήσουμε. Όχι γιατί είναι επώδυνο -και άλλα είναι επώδυνα-, αλλά γιατί είναι υφεσιακό...
Οι κόκκινες γραμμές μας δεν είναι ο πόνος, γιατί έτσι κι αλλιώς ορισμένα μέτρα θα είναι επώδυνα. Οι κόκκινες γραμμές μας είναι να μην ενισχύσουν τα μέτρα αυτά την υφεσιακή τροχιά, να δώσουν την δυνατότητα στην οικονομία να ανακάμψει και, δεύτερον, να μην πέσουν στους ώμους των συνηθισμένων θυμάτων».

* Για ενδεχόμενη παράταση της ισχύουσας κατάστασης ή μεγάλη συμφωνία:

«Εμείς πάμε για τη μεγάλη συμφωνία. Από εκεί και μετά, επειδή τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, είναι ένα ζήτημα το οποίο μπορεί κάποιος να εκτιμήσει στην πορεία. Πράγματι δεν θα είναι καλή μια απλή παράταση, γιατί δεν λύνει το βασικό ζήτημα της ανάκαμψης της οικονομίας και κυρίως του χρέους. Προσωπικά, είμαι ρεαλιστής και γι' αυτό εξακολουθώ να πιστεύω ότι θα έχουμε συμφωνία, γιατί πιστεύω και στον ρεαλισμό και των άλλων. Δεν ήταν ρεαλιστικό όμως αυτό το εν είδει τελεσιγράφου πακέτο μέτρων που μας προσφέρθηκε και γιατί περιλαμβάνει θέματα τα οποία δεν είχαν τεθεί στις διαπραγματεύσεις, όπως το ΕΚΑΣ».

* Για εθνική συνεννόηση:

«Το "μνημόνιο - αντιμνημόνιο" συμπύκνωνε μια πολύ βαθύτερη ιδεολογική σύγκρουση, το "νεοφιλελευθερισμό - κοινωνική Ευρώπη". Αυτή η διαχωριστική γραμμή παραμένει σκληρή... Όταν υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες μας κατήγγειλαν για μονομερείς ενέργειες για την επαναφορά των απολυμένων -κάτι που ούτε οι ίδιοι οι θεσμοί δεν είχαν θέσει-, αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για συνεννόηση...».

Δημοσιογράφος: Οι θεσμοί όμως ή κάποιες πλευρές είπαν ακόμα και να πάρετε πίσω τον νόμο αυτόν...

Γ. Κατρούγκαλος: «Ποτέ. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα στις συμφωνίες, ούτε είχε τεθεί στις διαπραγματεύσεις των θεσμών. Υπήρχε ένας τέτοιος θόρυβος στην έδρα του ΔΝΤ, στο πλαίσιο της γενικότερης αντίληψής του για την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Αντίθετα, στην Ελλάδα, από δύο κόμματα -τη Νέα Δημοκρατία και το Ποτάμι-, αμφισβητήθηκε η δυνατότητα να νομοθετήσουμε σε αυτό το επίπεδο, ως μονομερής ενέργεια. Γι' αυτό είχα μιλήσει κάποια στιγμή -ίσως καθ' υπερβολή- για τροϊκανότερους των τροϊκανών».

* Για ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών:

«Δεν υπάρχει λόγος πρόωρων εκλογών, γιατί η εντολή μας είναι νωπή. Υπάρχει ένας λόγος προσφυγής στις κάλπες, σε κάλπες δημοψηφίσματος όμως, στην περίπτωση -την οποία θεωρώ απευκταία και στατιστικά την λιγότερη πιθανή-, κατά την οποία οι θεσμοί θα επιμείνουν σε ένα τελεσίγραφο, σαν το τελευταίο, που είναι αδύνατον να δεχτούμε. Σε αυτή την περίπτωση, πιστεύω ότι θα πρέπει να πάμε στον ελληνικό λαό να δώσει μια πρωτογενή πολιτική απάντηση, που εμείς βέβαια θα πρέπει να προτείνουμε "όχι", γιατί αυτή πρέπει να είναι η απάντηση σε ένα πακέτο που θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση της χώρας».

Δημοσιογράφος: Το "όχι" είναι ακόμα στο τραπέζι για εσάς;

Γ. Κατρούγκαλος: «Σαφέστατα. Και ακριβώς για αυτό τον λόγο ελπίζω ότι θα έχουμε καλή συμφωνία. Γιατί αν ήταν δεδομένο το "ναι σε όλα", τότε -κακά τα ψέμματα-, θα συμπεριφερόμασταν όπως οι προηγούμενοι».

Δημοσιογράφος: Αν μπροστά μας έχουμε ενδεχομένως ένα μεγάλο πακέτο δανεισμού, με παράλληλες συζητήσεις για απομείωση του ελληνικού χρέους, αυτό μπορεί να είναι λόγος για εκλογές;

Γ. Κατρούγκαλος: «Μια τίμια συμφωνία είναι στο πλαίσιο της εντολής που πήραμε τον Ιανουάριο και γι' αυτό δεν χρειάζεται νέα προσφυγή στις κάλπες. Ένα αρνητικό τελεσίγραφο δεν καταλήγει σε συμφωνία. Σε μια τέτοια περίπτωση, βλέπω την προσφυγή στις κάλπες. Νομίζω ότι είναι ρεαλιστικότερη η προσφυγή στο δημοψήφισμα, ώστε ο ελληνικός λαός να απαντήσει, όχι απλώς στο ποιος θέλει να κυβερνά, αλλά σε συγκεκριμένο ερώτημα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα