Ο Δ. Καρύδης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο γραμματέας Επικοινωνίας του ΠαΣοΚ, Δημήτρης Καρύδης, μίλησε στις 19/8 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Δημοσιογράφος: Ένα από τα μεγάλα ζητήματα με πολιτικές παρενέργειες αφορά στους πλειστηριασμούς, όπου πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις, αλλά φοβάμαι ότι αυτό είναι πολύ δύσκολα διαχειρίσιμο πολιτικά από τη κυβέρνηση...

Δ. Καρύδης: «Έχει ανοίξει η συζήτηση -με πρόχειρο τρόπο, είναι αλήθεια-, από κυβερνητικά στελέχη, ότι δηλαδή ισχύει η απαγόρευση
άρσης των πλειστηριασμών μέχρι 31 Δεκεμβρίου. Ο αρμόδιος υπουργός, ο κ. Χατζηδάκης, είχε προσδιορίσει τον Οκτώβριο, ως τον καταλληλότερο χρόνο για τη διεξαγωγή της, αλλά ο κ Στουρνάρας...».

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι αυτή η βιασύνη του κ. Στουρνάρα να ανοίξει το θέμα, είναι δείγμα προχειρότητας;

Δ. Καρύδης: «Ναι. Είναι λάθος ο τρόπος, διότι προκαλείται αναστάτωση και σύγχυση. Εάν κάποιος έχει συγκεκριμένες απόψεις και στοιχεία, τα προσκομίζει και μιλά βάσει αυτών. Εμείς εμμένουμε στην θέση που έχουμε προ πολλού εκφράσει, ότι δηλαδή δεν μπορεί να υπάρξει άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, ενώ παράλληλα ζητούμε την παράτασή της για ένα χρόνο. Από εκεί και πέρα, εφόσον κάποιοι -όπως υποστηρίζεται-, διαθέτουν τραπεζικές καταθέσεις και δεύτερη ή τρίτη κατοικία και δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, προσπαθώντας παράλληλα να μπουν σε σχετικές ευνοϊκές ρυθμίσεις, τότε θα πρέπει να επιληφθούν του ζητήματος οι αρμόδιοι υπουργοί».

Δημοσιογράφος: Πάντως αυτό είναι θεσμικό ζήτημα, που χρειάζεται υπουργική απόφαση...

Δ. Καρύδης: «Συμφωνώ. Και εμείς το έχουμε θέσει, εμμένοντας ωστόσο στο σταθερό μας προσανατολισμό, που είναι η προφύλαξη και διαφύλαξη της μικρής και μεσαίας κατοικίας, η οποία αφορά στον μεγάλο όγκο των δανείων έως 200 χιλιάδες ευρώ αντικειμενικής αξίας, όπως ορίζει ο νόμος και σε αυτό θα επιμείνουμε».

Δημοσιογράφος: Αυτό πάντως δεν έχει να κάνει μόνο με την εσωτερική διαχείριση... Δηλαδή, εάν ο κ. Σαμαράς με τον κ. Βενιζέλο αποφασίσουν κάτι, έχει να κάνει και με την Τρόικα, με τους δανειστές μας και με το πόσο θα πιέσουν...

Δ. Καρύδης: «Αυτό δεν έχει τεθεί με κάποιο τρόπο. Γι' αυτό λέω πως η σχετική συζήτηση πρέπει να διεξαχθεί με οργανωμένο, ουσιαστικό τρόπο, ώστε να μην δημιουργεί ένα ακόμη πρόβλημα στην πολιτική ζωή του τόπου και κυρίως στη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, οι οποίοι επιβαρύνονται και με άλλα πολλά προβλήματα».

Δημοσιογράφος: Το επιχείρημα ότι κινδυνεύουν να καταρρεύσουν μεγάλες τράπεζες, πώς το αντιμετωπίζετε;

Δ. Καρύδης: «Οι τράπεζες θα έχουν πρόβλημα εάν "σκοτώσουν" σπίτια πρώτης κατοικίας συμπολιτών μας, που αποτελούν -βάσει στοιχείων-, το 23% από τα κόκκινα δάνεια ή αλλιώς 7 δισ. ευρώ, που οι τράπεζες έχουν εγγράψει στα χαρτοφυλάκιά τους... Τι θα γίνουν αυτά; Ποιος θα πληρώσει αυτές τις απώλειες;».

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι στην επικείμενη συνάντηση των κκ Σαμαρά και Βενιζέλου θα τεθούν κόκκινες γραμμές γι' αυτό το θέμα;

Δ. Καρύδης: «Είναι από τα κορυφαία ζητήματα και εμείς, ειδικά γι' αυτό, έχουμε μεγάλη ευαισθησία. Για το λόγο αυτό άλλωστε είχε υπάρξει το 2010 ο σχετικός νόμος για τη διαφύλαξη της πρώτης κατοικίας χιλιάδων νοικοκυριών και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Κάποιοι μάλιστα από την τότε αντιπολίτευση -όπως ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-, που δεν τον ψήφισαν στη Βουλή, σήμερα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τα σπίτια των συμπολιτών μας που θα χαθούν».

Δημοσιογράφος: Πότε βλέπετε την συνάντηση Σαμαρά -Βενιζέλου; Μέσα στην εβδομάδα, Τετάρτη ή Πέμπτη;

Δ. Καρύδης: «Δεν ξέρω. Όταν ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος το αποφασίσουν, θα το ανακοινώσουν».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα