Ο Δ. Χατζησωκράτης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υπεύθυνος οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρης Χατζησωκράτης, μίλησε στις 22/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Έχω διατυπώσει ερωτηματικά για την πραγματική ή όχι στάση της τρόικα απέναντι στα θέματα των μέτρων και όλα αυτά, διότι μέχρι στιγμής ακούγαμε το τι θέλει η τρόικα από τις πληροφορίες των κυβερνητικών στελεχών. Δεν γνωρίζαμε και ακόμα δεν γνωρίζουμε

τι ακριβώς λένε... Όλα όσα ακούμε, περί πάρα πολλών μέτρων και περί μεγάλων αντιστάσεων και όλα αυτά είναι γνωστά από την πλευρά των κυβερνητικών στελεχών. Γι' αυτό κρατάω πολύ μικρό καλάθι».

Δημοσιογράφος: Έχετε, δηλαδή, επιφυλάξεις και ερμηνείες για το ενδεχόμενο, ακριβώς αυτό το κλίμα που έχει δημιουργηθεί ,να έχει στόχευση το εσωτερικό πολιτικό μέτωπο;

Δ. Χατζησωκράτης: «Εκτιμώ ότι έχει μια αρκετά τέτοια μεγάλη δόση αλήθειας αυτό. Το έχουμε ξαναδεί, απλώς με την επιφύλαξη της μη γνώσης πλέον -όχι όπως πριν από ένα χρόνο που συμμετείχαμε στην κυβέρνηση-, αλλά κυρίως αυτών που γνωρίζουμε, μέσα από τις δηλώσεις, τις διατυπώσεις ή τα email που στέλνει η τρόικα. Αυτά δεν τα βλέπουμε. Ακούμε τι λένε τα κυβερνητικά στελέχη, που προφανώς είναι και πολιτικά στελέχη και έχουν μια στόχευση -πέρα από το εξωτερικό- και στο εσωτερικό...».

* Για την αποδέσμευση της Ελλάδας από το ΔΝΤ:

Δημοσιογράφος: Κατατέθηκε χτες μια πρόταση, από τον πρώην υπουργό, τον κ. Χριστοδουλάκη, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε διμερή διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποκλείοντας το ΔΝΤ. Πόσο κοντά...;

Ν. Αλιβιζάτος: «Πρόκειται για απόλυτη σύμπτωση των απόψεων μας. Η πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι να πάει προς τα εκεί. Δεν υπάρχει λόγος πλέον... Μπορούμε να βρούμε μέτρα, τα οποία ουσιαστικά θα μπορέσουν να μας πάνε σε αυτή την κατεύθυνση και να μην χρειάζεται το ΔΝΤ. Να είναι αποκλειστικά θέμα αντιμετώπισης από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσα από μια διαδικασία επιστροφής στην κανονικότητα...».

Και πρόσθεσε: «Η πραγματικότητα γενικά έχει πολλές όψεις. Από τη μια πλευρά το ΔΝΤ, εμμένοντας για καταστατικούς λόγους, βλέπει ότι το χρέος πρέπει να είναι βιώσιμο για τους επόμενους δώδεκα μήνες, άρα υποχρεώνει και πιέζει να ξαναιδωθεί η υπόθεση του χρέους και της βιωσιμότητας. Άρα, από χέρι αυτό είναι θετικό, διότι το αναδεικνύει με μεγάλη πίεση, όχι η Ελλάδα με τις μικρές δυνάμεις, αλλά ο μεγάλος αυτός οργανισμός... Από την άλλη πλευρά όμως, μην ξεχνάτε ότι είναι ο κεντρικός καθοδηγητής μιας συνολικής αντίληψης μέσα από την εσωτερική υποτίμηση, η οποία θα γίνει. Δηλαδή, μέσα από την παρέμβαση επί της ουσίας στους μισθούς και τις συντάξεις, για να γίνει αυτή η εσωτερική υποτίμηση. Άρα, αυτό είναι η πραγματικότητα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας χώρος που έχει τη δυνατότητα -και αυτό λένε και οι υπόλοιπες χώρες στο ΔΝΤ "σταματήστε επιτέλους, ας το λύσουν μόνοι τους". Είναι η πιο προηγμένη ενότητα κρατών και έχει και την τεχνογνωσία και πρέπει να προχωρήσει...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα