Ο Χρ. Πρωτόπαπας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρώην υπουργός, Χρήστος Πρωτόπαπας, μίλησε στις 31/1 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Δημοσιογράφος: Περάσατε και εσείς από το υπουργείο Εργασίας, αλλά δεν κάνατε και έτσι...

Χρ. Πρωτόπαπας: «Ναι, είναι σωστό αυτό. Θα κάνω κάποια σχόλια προσωπικού χαρακτήρα. Το πρώτο είναι ότι όλες αυτές οι καταλήψεις, ως μορφές πάλης, έδειξαν αδυναμία. Το να καταλαμβάνουν 30 άτομα ένα γραφείο υπουργού, προσπαθώντας να κάνουν ένα "happening" για να βρεθούν στην επικαιρότητα, δεν έχουν την δυνατότητα μαζικής κινητοποίησης.

Με αυτή την έννοια, κανείς δεν είναι θετικός σε αυτές τις μορφές πάλης. Δεν θεωρώ δηλαδή ότι βοηθούν το συνδικαλιστικό κίνημα αυτού του είδους οι μορφές αντίδρασης. Η δεύτερη παρατήρηση αφορά την αντίδραση της κυβέρνησης. Έπρεπε να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία την κατάσταση και να πει ότι "εντάξει, ωραία, καταλάβατε το γραφείο και τι έγινε τώρα; Θα προωθηθούν τα αιτήματά σας με την κατάληψη των γραφείων από 30 ανθρώπους; Όχι βέβαια, ουσιαστικά το κάνετε για τα Μέσα Ενημέρωσης". Από εκεί και πέρα, μια ψύχραιμη αντιμετώπιση θα συνέβαλε στην εκτόνωση της κατάστασης... Δεν θεωρώ ότι έπραξε ορθά η κυβέρνηση με τη βιασύνη που επέδειξε στο συγκεκριμένο γεγονός. Επειδή συμφωνήσαμε με τη στάση απέναντι στο θέμα του μετρό, διότι οι πολίτες ταλαιπωρούνταν και φτάσαμε στο σημείο να υπάρξει απόφαση καταστολής, ουσιαστικά, με την επίταξη, δεν σημαίνει ότι θα συμφωνούμε και σε όλες τις επιλογές. Δεν σημαίνει ότι θα γίνεται το ίδιο για "ψύλλου πήδημα"... Πρέπει να υπάρχει ψυχραιμία, δεν είναι η καταστολή πάντα ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης. Δημιουργεί άλλα αντανακλαστικά και άλλες εικόνες, οι οποίες σε τελική ανάλυση δεν βοηθούν τη γενικότερη εικόνα της κυβέρνησης προς τα έξω».

Και πρόσθεσε: «Είναι διαφορετικό να στηρίζεις μια κυβέρνηση από το να ταυτίζεσαι με την καθημερινή λειτουργία και την απόφαση που μπορεί να πάρει ένας υπουργός. Κάθε κόμμα έχει την αυτονομία του...».

Δημοσιογράφος: Μπορεί αυτή η κυβέρνηση να προχωρήσει με το δόγμα "νόμος και τάξη" και την ανοχή των άλλων κομμάτων σε αυτό;

Χρ. Πρωτόπαπας: «Θέσατε δύο θέματα. Το πρώτο είναι τεχνικό. Όταν ανήκεις σε ένα κόμμα και είσαι στέλεχος, δεν σημαίνει ότι επειδή στηρίζεις τη κυβέρνηση, εγκρίνεις εκ των προτέρων την όποια απόφαση της εκτελεστικής εξουσίας. Ως κόμμα, έχεις την αυτονομία σου και μπορείς να θέτεις θέμα στα κυβερνητικά όργανα. Εξάλλου, γι' αυτό συναντώνται και οι πολιτικοί αρχηγοί και γι' αυτό έχουμε πει ότι πρέπει να υπάρχουν και κάποιας μορφής συντονιστικά στην λειτουργία, για την σχέση των κομμάτων, προκειμένου να επιλύονται τέτοια ζητήματα. Αυτό είναι το τεχνικό μέρος και θεωρώ ότι είναι επαρκές. Όσον αφορά το πολιτικό -που είναι και το πιο σοβαρό-, αναφερθήκατε στο δόγμα "νόμος και τάξη". Είμαι ένας άνθρωπος που αυτά τα τρία χρόνια, έχω στηρίξει ενεργά, ορισμένες φορές και κριτικά, την εφαρμογή αυτού του δύσκολου προγράμματος που ταλαιπωρεί τον ελληνικό λαό για να βγει η χώρα μου απ' την κρίση. Είναι άλλο να στηρίζεις όμως πολιτικά ένα πρόγραμμα και άλλο η υποστήριξη να αναπτύσσεται στους μηχανισμούς καταστολής. Έχει μια τεράστια διαφορά το ένα με το άλλο. Για εμένα η στήριξη πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά της πολιτικής και της κοινωνίας και αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις την καταστολή, με τη μορφή της επίταξης και της επιστράτευσης στις συγκοινωνίες. Δεν σημαίνει ότι με τον ίδιο τρόπο μπορείς να το κάνεις κανόνα και με το παραμικρό να στείλεις τα ΜΑΤ, επειδή ένα κόμμα επιχείρησε να κάνει ένα επικοινωνιακό "happening". Ο νόμος και η τάξη δεν κατακτιέται με την καταστολή, αλλά επιτυγχάνεται με την κατανόηση και τη συμμετοχή. Είναι διαφορετικό το ένα από το άλλο... Είναι άλλο η εξαίρεση και άλλο ο κανόνας...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα