Ο Χ. Θεοχάρης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο γενικός γραμματέας εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, μίλησε στις 26/7 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Τα όποια ζητήματα υπήρχαν στο ΤΑΧΙS έχουν λυθεί. Υπάρχει πλέον κανονική και ικανοποιητική ροή των δηλώσεων. Αυτή την στιγμή έχουμε ξεπεράσει τα τρία εκατομμύρια. Προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει λόγος παράτασης, δεδομένων των συνθηκών. Την Πέμπτη μάλιστα είχαμε περισσότερες από 150.000 δηλώσεις και παράλληλα ολοκληρώσαμε τη διαδικασία υλοποίησης των ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν πρόσφατα. Τελειώσαμε και με την πάγια ρύθμιση που θα

ισχύει για πάντα. Πρόκειται για τη ρύθμιση των τεσσάρων δόσεων αναλόγως των οφειλών. Σε αυτήν την περίπτωση, οι φορολογούμενοι μπορούν μέσω ίντερνετ, με απλή αίτηση, να έχουν κατευθείαν την ταυτότητα οφειλής τους, ώστε να μπορούν να την πληρώσουν από την τράπεζα.
Στο πρώτο πεντάμηνο του έτους είχαμε υστέρηση στους έμμεσους φόρους, ενώ ήταν πολύ καλύτερη η εικόνα στους άμεσους, κάτι που αντιστάθμιζε την απώλεια. Τώρα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, λόγω και της τουριστικής κίνησης η οποία αυξάνει τους τζίρους των επιχειρήσεων που δηλώνουν περισσότερο ΦΠΑ ενώ αντίστοιχα παρατηρείται χρονική καθυστέρηση στις υποχρεώσεις για τους άμεσους φόρους, σε σχέση με το τι είχε προϋπολογιστεί και αυτό θα έρθει τους επόμενους μήνες. Ήδη έχει συμβεί στα νομικά πρόσωπα. Θα συμβεί και στα φυσικά σε μιαν ισορροπία. Προσωπικά είμαι αισιόδοξος ότι θα προχωρήσουμε κανονικά σε σχέση με τα έσοδα».

Δημοσιογράφος: Πώς πάνε οι ρυθμίσεις οφειλών στις εφορίες;

Χ. Θεοχάρης: «Ο ρυθμός είναι καλός, θα θέλαμε ωστόσο να ήταν καλύτερος. Έχουμε ξεπεράσει τα 350 εκατομμύρια ρυθμισμένων ποσών. Ο κόσμος έχει ακόμα κάποιες μέρες στη διάθεσή του για να σπεύσει αν θέλει να προλάβει τις 48 δόσεις. Αν το κάνει λίγες μέρες μετά, θα μπορεί να έχει 47 δόσεις, δηλαδή μία λιγότερη».

Δημοσιογράφος: Δεν είναι λίγα σε σχέση με τα χρωστούμενα; Δεν είναι πολύ περισσότερα αυτά που έχει να εισπράξει το δημόσιο;

Χ. Θεοχάρης: «Υπάρχει μια μεγάλη γκάμα από το στοκ των χρεών που δεν μπορούν να εισπραχθούν και η οποία θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ...».

Δημοσιογράφος: Ο νέος φορολογικός κώδικας πέρασε από την Βουλή και αλλάζει μερικά πράγματα σε σχέση με τις εφορίες με βασικό το ότι θα "πληρώνω το κράτος με τόκο, θα σε πληρώνει με τόκο μέσα σε 90 μέρες". Είναι εφαρμόσιμο αυτό;

Χ. Θεοχάρης: «Εκτιμώ πώς είναι εφαρμόσιμο. Αποτελεί βέβαια ζήτημα βούλησης. Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια -φαντάζομαι-, να μην πληρώνουμε με τόκο. Εφιστώ την προσοχή των εφόρων στο ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν με εντατικούς ρυθμούς την επιστροφή του Φ.Π.Α. κάτι που έχει αρχίσει και εντείνεται τις τελευταίες μέρες... Το επιτόκιο θα οριστεί με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, ενδεχομένως τον Σεπτέμβριο...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα