Ο Χ. Πρωτόπαπας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υπεύθυνος της επιτροπής παρακολούθησης κυβερνητικού έργου και στέλεχος του ΠαΣοΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας, μίλησε στις 5/6 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* "Δεν είναι ευεξήγητη η απόφαση για το κλείσιμο της Βουλής":

«Προφανώς είχαν γίνει κάποιες συζητήσεις. Δεν το έκανε ο κ. Μεϊμαράκης από μόνος του. Προφανώς, θα είχαν προηγηθεί οι σχετικές συζητήσεις. Αυτό είναι σαφές. Από εκεί και πέρα, ναι, είναι μια απόφαση που δεν είναι ευεξήγητη, αλλά αυτή είναι η προσωπική
μου άποψη. Είναι σαφές ότι το ΠαΣοΚ θα είχε γνώμη επί του θέματος. Προφανώς, θα γνώριζε το ΠαΣοΚ και προφανώς συμφώνησε. Αλλά, η δική μου προσωπική άποψη είναι ότι δεν είναι μια ευεξήγητη απόφαση. Την θεωρώ κάπως βιαστική. Θα μπορούσε κανονικά να κλείσει η Βουλή, όταν κλείνει πάντα, στις 25 - 30 Ιουνίου. Το θεωρώ βιαστικό, αλλά χωρίς ιδιαίτερες πολιτικές αποχρώσεις».

Δημοσιογράφος: Η ερμηνεία που δίνεται, ότι ενδεχομένως έγινε, επειδή έπεται ο ανασχηματισμός και πρέπει να ενημερωθούν οι υπουργοί, θεωρείτε ότι είναι επαρκής λόγος;

Χρ. Πρωτόπαπας: «Μπορεί να είναι και αυτό. Δεν το αποκλείω. Υπάρχει ένα νομοσχέδιο χ, ψ -να μην πω τίποτα και θεωρηθεί ότι μιλάω για συγκεκριμένους υπουργούς-, αν έρθει ένας άλλος υπουργός και μπορεί να έχει κάτι να προσθέσει ή να αφαιρέσει, χρειάζεται λίγος χρόνος. Αυτό είναι σωστό. Θα μπορούσε, όμως, να προηγηθεί ο ανασχηματισμός και εν συνεχεία, να ειπωθεί ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα με κάποια νομοσχέδια, επομένως χρειάζεται ένας εύλογος χρόνος. Και αυτό μπορούσε να γίνει».

* Για τη Χρυσή Αυγή:

«Είναι σαφές ότι το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να ξανακοιτάξει την στρατηγική του (σ.σ. απέναντι στην Χρυσή Αυγή). Πρέπει να συμφωνήσει και σε κάποιες παραδοχές. Πρέπει να συμφωνήσουμε στην πλήρη ενοχοποίηση αυτού του φαινομένου και στην πολιτική αντιμετώπισή του. Η δικαιοσύνη πρέπει να κάνει την δουλειά της -είναι ο ένας άξονας- και πρέπει να την κάνει γρήγορα. Ο δεύτερος άξονας που αφορά εμάς, είναι η πλήρης και συνολική, ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση με αυτή την ιστορία. Δεν είναι κανείς μη ένοχος πλέον. Δεν υπάρχει κάποιος που δεν ήξερε. Όχι επειδή με βολεύει σε κάποια εκλογή περιφερειάρχη, να λέω ότι θέλω τις ψήφους. Εδώ πρέπει να είμαστε καθαροί, ξάστεροι και ενωμένοι οι υπόλοιποι. Το να στηρίζεις τον ναζισμό, αμέσως ή εμμέσως, είναι πρόβλημα, είναι ζήτημα, είμαστε αντίθετοι και είσαι συνυπεύθυνος».

* Για ανασχηματισμό:

«Είναι σαφές ότι από την στιγμή που γίνεται ανασχηματισμός, θα πρέπει η κυβέρνηση να κάνει αποτελεσματικότερα την δουλειά της. Να διορθώσει αδυναμίες, να ανταποκριθεί στα μηνύματα που έδωσαν οι πολίτες στις εκλογές, να αναλάβει πιο πολλές πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής. Αυτά είναι τα ζητούμενα για το ΠαΣοΚ. Το ΠαΣοΚ, ως προοδευτικός πόλος της κυβέρνησης, θα πρέπει να διασφαλίζει ότι η σύνθεση της κυβέρνησης και οι προτεραιότητές της είναι τέτοιες, που μπορούν να εξυπηρετήσουν καλύτερα τους στόχους που θέτουμε. Αυτό διεκδικούμε».

* "Διαμόρφωση νέου προγράμματος στο ΠαΣοΚ και συνδιάσκεψη":

«Για εμένα τέσσερα πράγματα έχουν προτεραιότητα σήμερα. Πρώτον, να δούμε με ποιο τρόπο αποκωδικοποιούμε αυτά τα μηνύματα και παίρνουμε πρωτοβουλίες, ώστε να καταλάβει και ο τελευταίος Έλληνας ότι είμαστε πραγματικά ο προοδευτικός πόλος μέσα στην κυβέρνηση. Αυτό έχει να κάνει με την διαπραγμάτευση του χρέους, με το αναπτυξιακό μοντέλο και τις θέσεις εργασίας. Έχει να κάνει και με τα ζητήματα της κοινωνίας. Δεύτερον, να δούμε και ίσως να καταλήγαμε -σε κάποια κορυφαία εκδήλωση του ΠαΣοΚ, σε κάποια κορυφαία κίνηση του ΠαΣοΚ από τις μεγάλες-, σε ένα νέο πρόγραμμα, ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο... Άρα, επειδή υπάρχει η ανάγκη νέου προγράμματος και κανείς μας δεν είναι βέβαιος ότι οι εκλογές θα αργήσουν -διότι επιχειρούν ήδη κάποιοι να μπλοκάρουν την προεδρική εκλογή και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, άρα αν και η Δημοκρατική Αριστερά πάει σε αυτή την αντίληψη, ουσιαστικά, θα έχουμε μπλοκάρισμα-, πρέπει να είμαστε έτοιμοι γα κάθε ενδεχόμενο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουμε έτοιμο και ένα νέο πρόγραμμα για την νέα εποχή, στην Ελλάδα μετά τα μνημόνια. Δεν θα απέκλεια -ως προσωπική μου άποψη- και μια κορυφαία διαδικασία, μια συνδιάσκεψη -πείτε όπως θέλετε-, του ΠαΣοΚ, η οποία θα κατέληγε σε αυτό το νέο πρόγραμμα».

* "Δεν είναι ανάγκη να είμαστε συνεχώς στην κυβέρνηση":

«Τρίτον, λένε πολλοί τι κάνουμε με τις συμμαχίες μας. Αν θα είμαστε με την Νέα Δημοκρατία ή με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Είμαστε το πρώτο κόμμα της κεντροαριστεράς. Διατηρήσαμε αυτή την προνομία και στις τελευταίες εκλογές. Λοιπόν, δεν θα συζητάμε ούτε τι θα κάνουμε με την Νέα Δημοκρατία, ούτε με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Εν τέλει, δεν είναι ανάγκη να είμαστε και συνεχώς στην κυβέρνηση. Όταν το κρίνουμε -όπως το κρίναμε σήμερα, για εθνικούς λόγους-, θα είμαστε. Αν αύριο μας εγγυάται κάποιος ένας σοβαρό πρόγραμμα, που θα μπορούσε να εφαρμοστεί, να το συζητήσουμε. Δεν είμαστε ούτε με την Νέα Δημοκρατία, ούτε με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ούτε παρακολούθημα της Νέας Δημοκρατία, ούτε του ΣΥ.ΡΙZ.A., ούτε είναι υποχρεωτικό να είμαστε πάντα στην κυβέρνηση».

* "Διεύρυνση της Ελιάς":

«Τέταρτον, πρέπει να διευρυνθεί η Ελιά. Πρέπει να απευθυνθούμε σοβαρά -σημειώνω ως θετική την χτεσινή παρέμβαση του κ. Λυκούδη- και στην Δημοκρατική Αριστερά και στο Ποτάμι και σε άλλους ανθρώπους του ευρύτερου χώρου, προκειμένου στις εκλογές -όποτε γίνουν αυτές-, να παρουσιαστεί μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη και αν θέλετε να κάνουμε και μια κορυφαία διαδικασία μέχρι τότε -ένα συνέδριο, μια συνδιάσκεψη-, η οποία θα επικυρώσει αυτή την συμπαράταξη και το πρόγραμμά της, ώστε να εμφανιστεί στις εκλογές αξιόπιστα».

* "Όσοι δεν καταλαβαίνουν ότι το μέλλον είναι η Ελιά, είναι βαθιά νυχτωμένοι":

«Ορισμένοι φαίνεται ότι δεν έχουν αντιληφθεί πού βρισκόμαστε... Το μήνυμα των πολιτών δεν είναι να τσακωθούμε μεταξύ μας. Το μήνυμα των πολιτών, καταρχήν, ήταν θετικό για την Ελιά. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Όποιος αρνείται να δει την πραγματικότητα, είναι βαθιά νυχτωμένος. Φοβάμαι ότι πολλοί από αυτούς που τα λένε, ήταν και απόντες ουσιαστικά στις εκλογές. Όχι όλοι, κάποιοι από αυτούς που τα λένε, ήταν και απόντες στις εκλογές, πρακτικά. Διότι αν ήταν παρόντες στις εκλογές, θα είδαν ότι παρότι αυτή η συζήτηση περί ΠαΣοΚ, Ελιάς, συνεχιζόταν μέχρι την τελευταία στιγμή, ουσιαστικά, η προσφορά της συμπαράταξης, κάποιων ανθρώπων, παρατάξεων, μικρών κομμάτων και κινήσεων που ήρθαν, μπορεί να μην ήταν τεράστια, αλλά ήταν σημαντική για να παρουσιάσουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Διότι ακόμα και αν υποθέσουμε πως πρόσθεσαν αυτό που λένε μερικοί 1% - 1,5%... Με συγχωρείτε, είναι άλλο το 6,5% και άλλο το 8%, ιδίως για ένα κόμμα που δεν είναι στα παλιά του ποσοστά. Άρα όποιοι δεν καταλαβαίνουν ότι η δημοκρατική συμπαράταξη και η Ελιά είναι το μέλλον, λυπάμαι πάρα πολύ, είναι μακριά από την κοινωνία...
Χρειάζεται το ΠαΣοΚ να προσδιορίσει κάποιους στόχους και να αναλάβει περαιτέρω πολιτικές πρωτοβουλίες για να αποδείξει ότι έχει προοδευτικό πρόσημο; Βεβαίως χρειάζεται, αλλά αυτό δεν γίνεται από τις ιστοσελίδες και από τις δηλώσεις στα ραδιόφωνα. Αυτό γίνεται αν στρωθούμε κάτω, να κουβεντιάσουμε, να διαφωνήσουμε, να συμφωνήσουμε, να κάνουμε μια συνδιάσκεψη, να καταλήξουμε οργανωμένα. Όχι να δίνουμε αυτή την εικόνα, η οποία κάθε άλλο παρά μας τιμά σήμερα».

* "Άκαιρο το θέμα αλλαγής ηγεσίας. Όποιος θέλει όμως να το θέσει, ας το κάνει στα όργανα και όχι από το ραδιόφωνο":

Δημοσιογράφος: Είναι άκαιρο το θέμα της αλλαγής ηγεσίας ή όχι;

Χρ. Πρωτόπαπας: «Δεν είναι άκαιρο; Καταρχήν, όποιος θέλει να το θέσει μπορεί να το κάνει μέσα από θεσμοθετημένες διαδικασίες και όχι από το ραδιόφωνο και το διαδίκτυο. Την περασμένη Δευτέρα το πρωί, έγινε μια σύσκεψη στα γραφεία του ΠαΣοΚ, παρουσία όλων των μελών του πολιτικού συμβουλίου. Ουδείς το έθεσε. Οι ίδιοι παρόντες που δεν το έθεσαν εκεί, μετά από δύο ημέρες -επειδή άρχισε να γίνεται μια φασαρία-, έκριναν σκόπιμο να το θέσουν στο διαδίκτυο. Ας ερχόντουσαν να το θέσουν στα γραφεία του ΠαΣοΚ. Ζήτησε να συνεδριάσουν τα όργανα, να πεις τις απόψεις σου. Με το να το λες στο ραδιόφωνο, ουσιαστικά, το μόνο που πετυχαίνεις είναι να δημιουργήσεις προβλήματα στον χώρο. Το ζήτημα είναι αν θέλουμε πραγματικά να προσφέρουμε στον λαό, στον Έλληνα πολίτη ή θέλουμε να βγάλουμε τα συκώτια μας και να λύσουμε τους λογαριασμούς μας. Εάν θέλουμε το πρώτο, ας σοβαρευτούμε, ας δούμε αυτή την συνδιάσκεψη του ΠαΣοΚ που μπορεί να γίνει συνέδριο -θα κουβεντιάσουμε πώς θα είναι-, ας καταλάβουμε ότι η Ελιά και η δημοκρατική συμπαράταξη είναι όρος επιβίωσης της παράταξης για το μέλλον και ας έρθουμε να συζητήσουμε πώς και με ποιους θα πάμε, για να δούμε τι έχουμε να κάνουμε».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα