Ο Χ. Πρωτόπαπας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο κ. Χρήστος Πρωτόπαπας, υπεύθυνος του ΠαΣοΚ για την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου, μίλησε στις 31/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τον ενιαίο φόρο ακινήτων:

«Η αλήθεια είναι ότι το σχέδιο του κ. Στουρνάρα κάνει το εξής. Μειώνει το φόρο ακινήτων στα σπίτια σε κάποιο βαθμό -γύρω στο 10%-, προσθέτει ένα πολύ μικρό φόρο στις αγροτικές καλλιέργειες -νομίζω τρία
ευρώ το στρέμμα κατά μέσο όρο, δηλαδή 30 - 40 ευρώ το χρόνο- και εκεί που δημιουργείται μια ουσιαστική διεύρυνση της φορολογικής βάσης είναι στην περίπτωση των οικοπέδων, τα οποία είναι στην επαρχία -μέσα στις πόλεις ή τα χωριά-, αλλά είναι εντός σχεδίου. Εκεί ουσιαστικά επέρχεται η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και νομίζω ότι η μεγαλύτερη συζήτηση γίνεται για αυτό το κομμάτι».

Δημοσιογράφος: Κρατάω τον χαρακτηρισμό "το σχέδιο του κ. Στουρνάρα". Δεν είναι σχέδιο της κυβέρνησης;

Χ. Πρωτόπαπας: «Ναι είναι και σχέδιο της κυβέρνησης, αλλά λέω από που προήλθε η κατασκευή του. Από το υπουργείο Οικονομικών. Είναι προσχέδιο. Η αλήθεια είναι ότι το έχουμε συζητήσει πάρα πολλές φορές με αντιπροσωπείες του ΠαΣοΚ. Εμείς -δεν σας κρύβω-, ότι προτιμούσαμε το ΕΕΤΗΔΕ. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία».

Δημοσιογράφος: Προτιμάτε να παραμείνει το ειδικό τέλος στα ακίνητα;

Χ. Πρωτόπαπας: «Ναι. Τώρα μας λένε ότι έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός και δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω».

Δημοσιογράφος: Ο κ. Στουρνάρας είπε χθες ότι έχει κριθεί αντισυνταγματική η ρύθμιση και άρα δεν μπορεί να εφαρμοστεί πάλι.

Χ. Πρωτόπαπας: «Αντισυνταγματική είναι η διακοπή του ρεύματος και όχι η ρύθμιση. Εν πάση περιπτώσει, φαίνεται, με εντολή του πρωθυπουργού, ότι υπήρχε ένας διαφορετικός δρόμος, αυτός για τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Εμείς είχαμε κάνει ολοκληρωμένη πρόταση για το νέο φόρο ακινήτων πριν από ένα χρόνο, η οποία δεν είναι αυτή που μας έφερε ο κ. Στουρνάρας μετά. Έχει μεγάλες διαφορές, αφορολόγητο κ.λπ.. Εκείνο που πρέπει να θυμίσω είναι ότι η πρόταση που μας ήρθε από τον κ. Στουρνάρα είχε 4,1 δις ευρώ ονομαστικό στόχο. Και εμείς, με πολύ αγώνα και πολύ προσπάθεια για να κάνουμε βελτιώσεις, το κατεβάσαμε στα 3,5 δισ. ευρώ. Δηλαδή 500 εκατομμύρια ευρώ κάτω».

Δημοσιογράφος: Το υπουργείο Οικονομικών λέει ότι το προσδοκώμενο είναι 2,9 δις ευρώ.

Χ. Πρωτόπαπας: «Είναι ο ονομαστικός στόχος και ο πραγματικός στόχος. Το προσδοκώμενο είναι 2,9 δις ευρώ, αλλά το σχέδιο που είχε φέρει αρχικά το υπουργείο Οικονομικών ήταν 4,1 δις ευρώ, για να πιάσει τα 2,9 δις. Εμείς το κατεβάσαμε στο 3,5 δις. Άρα όποιος πληρώσει, θα πληρώσει με βάση το 3,5 και όχι το 4,1 που έλεγε αρχικά το υπουργείο Οικονομικών. Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη βελτίωση που επιφέραμε, η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική. Από εκεί και έπειτα είναι σαφές ότι πρέπει να υπάρξουν και άλλες βελτιώσεις...».

Δημοσιογράφος: Προτίθεστε να επαναφέρετε την πρόταση για διατήρηση του ειδικού τέλους στα ακίνητα, εάν υπάρξει αδιέξοδο;

Χ. Πρωτόπαπας: «Θα το δούμε. Δεν ξέρω. Ας μας το προτείνουν εν πάση περιπτώσει. Εκείνοι που δεν το ήθελαν, μπορούν να μας το προτείνουν, εάν έχουν αλλάξει γνώμη. Εμείς είμαστε ανοιχτοί άνθρωποι».

Δημοσιογράφος: Επειδή είπατε ότι θα το προτιμούσατε...

Χ. Πρωτόπαπας: «Ναι το είχαμε πει αυτό. Αλλά ξαναλέω ότι δεν ήμασταν εμείς εκείνοι που πήραμε τον άλλον δρόμο. Εκείνοι που πήραν τον άλλο δρόμο, εάν θέλουν να έρθουν και να πουν ότι "με συγχωρείτε, κάναμε λάθος", να το δούμε. Δεν είμαστε δογματικοί».

* Για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα:

«Δεν μπορεί η τρόικα να απαντάει συνέχεια "όχι". Όταν κάνεις μια διαπραγμάτευση, πρέπει κάπου να υποχωρεί ο ένας και κάπου ο άλλος. Δεν μπορεί να υποχωρεί μόνο ο ένας».

Δημοσιογράφος: Η ευθύνη της κυβέρνησης που εντοπίζεται;

Χ. Πρωτόπαπας: «Κατά την γνώμη μου, υπάρχει μια ανάγκη να εξηγήσει η κυβέρνηση στον πολίτη με καλύτερο τρόπο, το στάδιο που βρισκόμαστε και τους στόχους της. Διότι, ο πολίτης ασφυκτιά που ασφυκτιά, άμα δεν αισθάνεται ότι υπάρχει μια προοπτική, είναι λογικό να δυσανασχετεί με τέτοιο τρόπο. Επομένως, πρέπει να του εξηγήσει τι πάμε να κάνουμε, να καταλάβει ποια είναι η διαφορά των προαπαιτούμενων και των νέων μέτρων και να του εξηγηθεί από και και πέρα ποιος είναι ο στόχος μας στην διαπραγμάτευση. Διότι αν, για παράδειγμα, έρχεται κάποιος υπουργός και διαρρέει "θα αυξήσω τα όρια ηλικίας", που δεν είναι σε κανένα προαπαιτούμενο και δημιουργεί αναστάτωση και πανικό...».

Δημοσιογράφος: Δεν διαρρέει. Το είπε ο υπουργός Οικονομικών σε συνέδριο του ΣΕΠΕ...

Χ. Πρωτόπαπας: «Όταν γίνεται αυτό και σε όποιο υπουργείο και να πάμε βρίσκουμε τους εργαζόμενους σε καθεστώς πανικού, από κει και πέρα ο πολίτης δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συναινέσει ή να ανεχτεί μια γενικότερη πορεία και να στηρίξει τη διαπραγμάτευση που κάνεις. Θα πρέπει και η κυβέρνηση να προσέχει πάρα πολύ...».

* Για την πρωτοβουλία των 58 για την κεντροαριστερά:

«Εδώ πρόκειται για μια γνήσια κίνηση, την οποία στηρίζουμε ολόψυχα και προσωπικά απολύτως ολόψυχα. Ελπίζω ότι μπορεί να αποδώσει σημαντικά και να οδηγήσει στην επαναδημιουργία της μεγάλης κεντροαριστεράς, αλλά αυτό χρειάζεται χρόνο, προετοιμασία, δουλειά στον κόσμο και δημιουργία ευρύτερων δυνάμεων στήριξης σε όλα τα μέτωπα, σε όλα τα μήκη και πλάτη».

Δημοσιογράφος: Έχετε επιφυλάξεις για τις ευρωεκλογές λοιπόν;

Χ. Πρωτόπαπας: «Όχι έχω επιφυλάξεις στο ότι η ίδια η πρωτοβουλία θα εκτιμά τον βαθμό της ετοιμότητας της, όχι εμείς. Εμείς θα κατέβουμε στις ευρωεκλογές. Δεν υπάρχει θέμα να μην παρουσιαστούμε. Ωστόσο, η συμμετοχή της πρωτοβουλίας στις εκλογικές διαδικασίες θα εκτιμηθεί από την ίδια την πρωτοβουλία. Δεν θα το επιβάλουμε εμείς».

Σε άλλο σημείο είπε: «Θα ήταν πάρα πολύ καλό να κατεβάσουμε ένα ψηφοδέλτιο τύπου "Ελιά" στις ευρωεκλογές. Αυτό θα ήταν πολύ σημαντικό και πολύ θετικό. Τώρα αν θα γίνει ή όχι, θα το δούμε. Αλλά το κύριο ζήτημα δεν είναι αυτό. Μην ασχολούμαστε μόνο με τις ευρωεκλογές. Η πρωτοβουλία της κεντροαριστεράς υπερβαίνει τις ευρωεκλογές. Είναι κάτι πολύ σημαντικό και πρέπει να το δούμε σαν μια προοπτική επανασύστασης του όλου χώρου και ως τέτοια προοπτική πρέπει να την στηρίξουμε, χωρίς να επιχειρούμε να της επιβάλλουμε λύσεις».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα