Ο Άριε Μέκελ στον Αθήνα 9.84

Την ώρα που κορυφώνονται οι διπλωματικές διεργασίες για κατάπαυση του πυρός, ο Ισραηλινός πρέσβης στην Ελλάδα, Άριε Μέκελ, μιλώντας στον 9.84 διαβεβαιώνει πως το Ισραήλ είναι έτοιμο γι' αυτό το ενδεχόμενο επισημαίνοντας ωστόσο πως η Χαμάς θα πρέπει να σταματήσει την εκτόξευση ρουκετών.

«Θέλουμε να δώσουμε στη διπλωματία μια ευκαιρία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μέκελ, ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα, στην περίπτωση που η Χαμάς δεν προχωρήσει σε συμφωνία για κατάπαυση
του πυρός.

Μιλώντας στην Αλεξάνδρα Βουδούρη ο κ. Μέκελ εξήγησε για ποιό λόγο ενεπλάκη τώρα το Ισραήλ στην επιχείρηση «Αμυντικός Πυλώνας» εναντίον της Χαμάς, αλλά και τους όρους που θέτει το Τελ Αβιβ για μια κατάπαυση του πυρός:

«Το πρόβλημα το οποίο είδαμε τις περασμένες εβδομάδες είναι μια σοβαρή κλιμάκωση των επιθέσεων με ρουκέτες εναντίον των Ισραηλινών πολιτών και στόχος μας είναι να βάλουμε ένα τέλος σε αυτές τις επιθέσεις. Άλλωστε καμία κυβέρνηση δεν θα ανεχόταν μια τέτοια κατάσταση. Αυτό πρέπει να τελειώσει. Είμαστε έτοιμοι για μια κατάπαυση του πυρός, οι όροι μας είναι απλοί: πρώτον να τερματιστούν οι εκτοξεύσεις ρουκετών και επιπροσθέτως να τεθεί ένα τέλος στο λαθρεμπόριο όπλων, ώστε να μην εισάγονται παράνομα στη Γάζα νέες ρουκέτες. Δεν το θέλουμε αυτό. Θα πρέπει να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε μια ευκαιρία στη διπλωματία και στο πλαίσιο αυτό υποδεχθήκαμε στο Ισραήλ τόσο τον γ.γ των Η.Ε όσο και την υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, την κ. Κλίντον και οι Αιγύπτιοι είναι πολύ δραστήριοι διπλωματικά και τους υποστηρίζουμε και χαιρετίζουμε τις προσπάθειες τους και ελπίζουμε πως θα δοθεί ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση. Ωστόσο την ίδια ώρα ο στρατός μας είναι σε εγρήγορση και εάν η Χαμάς δεν θα είναι έτοιμη για μια κατάπαυση του πυρός ίσως να προχωρήσουμε σε χερσαία επιχείρηση. Δεν το θέλουμε αλλά θα προχωρήσουμε εάν δεν έχουμε άλλη επιλογή».

Σε ερώτηση πώς το Ισραήλ δικαιολογεί στην διεθνή κοινή γνώμη αλλά και την κοινή γνώμη στην Ελλάδα- που μπορεί μεν να αναγνωρίζει το δικαίωμα αυτοάμυνας στο Ισραήλ- αλλά δεν κατανοεί σε καμία περίπτωση τους εκατοντάδες νεκρούς αμάχους ανάμεσα τους και αρκετά παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας. Ο κ. Μέρκελ σημείωσε:

«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να περιορίσουμε τις εναέριες επιχειρήσεις μας στη Γάζα και να εστιάσουμε σε τρομοκράτες και τρομοκρατικές εγκαταστάσεις. Δυστυχώς στη διάρκεια αυτών των επιχειρήσεων υπήρξαν κάποιες απώλειες αμάχων. Λυπούμαστε γι΄αυτό και προσπαθούμε να τις αποφύγουμε όσο είναι δυνατόν. Αλλά το πρόβλημα είναι πως η Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις χρησιμοποιούν τους πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες επίτηδες και κάποιες φορές, τέτοια περιστατικά συμβαίνουν. Θα θέλαμε να δούμε μια εκεχειρία και ένα τέλος στην εκτόξευση ρουκετών και τότε φυσικά δεν θα υπάρχουν επιθέσεις εναντίον της άλλης πλευράς».
Keywords
Τυχαία Θέματα