Ο Α. Ρουπακιώτης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, μίλησε στις 12/1 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Βασίλη Πάικο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την πρόταση απαγόρευσης χορήγησης αδειών σε όσους έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατία:

«Αποδοκιμάζω την πράξη του Χριστόδουλου Ξηρού, διότι με αυτόν τον τρόπο είναι σαν να θέλει να δώσει ακριβώς προσχήματα στους ενάντιους, σε αυτούς που θέλουν να καταργήσουν το θεσμό. Επιπλέον, βλάπτει τους συγκρατούμενούς του. Ανεξάρτητα όμως από αυτό, αποδοκιμάζω και τις πράξεις για τις οποίες η δικαιοσύνη τον έχει καταδικάσει. Με αφορμή την

περίπτωση Ξηρού, έχει ξεσπάσει -και όχι μόνο από την πλευρά δημοσιογράφων, ένας πόλεμος, μια προσπάθεια αμφισβήτησης. Παίρνουμε την περίπτωση του Ξηρού, που όντως πρέπει η αστυνομία και το κράτος να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να τον εντοπίσει -γιατί υπάρχει ενδεχομένως διακινδύνευση-, αλλά αναδεικνύουμε μόνο αυτήν και παραλείπουμε να πούμε ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με τον μικρότερο αριθμό αποδράσεων και μη επιστρεφόντων στις φυλακές με άδειες, από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καταργούμε το 98% και πιάνουμε την περίπτωση».

Και πρόσθεσε: «Η δημοκρατία μας προβλέπει ορισμένους θεσμούς. Ένας από αυτούς είναι ότι υπάρχει ένα συλλογικό όργανο στις φυλακές που κρίνει κατά περίπτωση. Προΐσταται εισαγγελέας. Ο διευθυντής της φυλακής και η κοινωνική λειτουργός ανοίγουν τους φακέλους και λένε "τι βαθμό επικινδυνότητας έχει αυτός;", "ποια είναι η συμπεριφορά μέσα στις φυλακές";. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Χριστόδουλο Ξηρό δεν έδωσαν άδεια με την συμπλήρωση της οκταετίας, όπως προβλέπει ο νόμος, αλλά με την συμπλήρωση της δεκαετίας. Επίσης, είναι χαρακτηριστικό ότι και στις έξι άδειες που πήρε, επέστρεψε. Και ξέρετε τι "πονάει" τώρα; Αρχίζουν και λένε κάποιοι "να ελέγξουμε πειθαρχικά και το συμβούλιο". Έλεος. Η περίπτωση κάθε κατηγορουμένου, ανάλογα με την επικινδυνότητά του και με βάση τις εγκληματικές του πράξεις, πρέπει να αξιολογείται. Διότι, αν φτιάξουμε κατηγορίες, θεωρώ ότι θα αντιμετωπίσουμε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Δημοσιογράφος: Δεν θα έπρεπε να έχει προβλεφθεί, όταν κάποιοι κατάδικοι παίρνουν άδεια, τουλάχιστον να παρακολουθούνται από την αστυνομία;

Α. Ρουπακιώτης: «Εμείς είχαμε προβλέψει -και πιστεύω και ο υπουργός Δικαιοσύνης να το προχωρήσει-, να εφαρμόσουμε το σύστημα με το βραχιολάκι. Θα μπορούσε να ήταν και στη δυνατότητα του δικαστηρίου και του Συμβουλίου να το επιβάλλουν. Σκέψεις είναι αυτές... Όμως υπάρχουν περιπτώσεις, για τις οποίες θα μπορούσε να προβλεφθεί η παρακολούθηση... Ένας θεσμός στηρίζεται, είναι αποτελεσματικός και δεν κλονίζεται, εάν γίνεται αποδεκτός από μια ενημερωμένη κοινωνία. Εάν βγει έξω κάποιος -και δεν αναφερόμαι σε κάποιον συγκεκριμένα-, ο οποίος έχει καταδικαστεί για εγκλήματα, όπως ανθρωποκτονίες, αντιλαμβάνεστε ότι εκτός από την εύκολη αναζήτηση ευθυνών, θα αρχίσει να αμφισβητείται ο ίδιος ο θεσμός. Κατά συνέπεια, ας είμαστε και εδώ λίγο πιο προσεκτικοί. Όντως θα μπορούσε να υπάρχει ένα σύστημα παρακολούθησης. Για εμένα, το πιο αποτελεσματικό σύστημα θα ήταν, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία -υπάρχουν κάποιες διαδικασίες που πρέπει να γίνουν-, ο θεσμός με το βραχιολάκι... Επιτρέψτε μου να καταγράψω την ανησυχία μου. Ο εύκολος λόγος είναι να πούμε, "μα γιατί οι εισαγγελείς, μα γιατί οι δικαστές;". Αρχίζουμε και ψελλίζουμε "μα κράτος δικαίου". Δεν είναι απλός λαϊκισμός. "Ακουμπάνε" κάποιοι στα συμφέροντά τους και σου λέει "εδώ, ας προσέξουμε". Αν αρχίσουμε να λέμε, "μα θα πάμε σε εκλογές, με τόσα αδικήματα τα οποία αναδεικνύονται εγκλήματα;"... Μήπως κλονίζεται η δημοκρατία από το κράτος των δικαστών; Κανείς δεν είναι αλάνθαστος. Και οι ίδιοι οι δικαστές δεν λένε ότι είναι αλάνθαστοι... Οι θεσμοί, εμείς, η κοινωνία, σε μια δημοκρατία ως αυτή, δεν δικαιούνται να λένε "συνεχίστε τις διώξεις, βάλτε τους όλους μέσα". Τι δικαιούνται να απαιτούν; Να απονέμεται δικαιοσύνη... Οι παραδειγματικές τιμωρίες είναι δείγμα ολοκληρωτικών καθεστώτων και η χαλαρότητα σε ό,τι αφορά στη δίωξη εγκληματιών, είναι δείγμα διεφθαρμένων καθεστώτων».

* Για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο:

«Γνωρίζω ότι είχε προχωρήσει, είχε κατατεθεί στην επιτροπή της Βουλής και υπήρξε επεξεργασία. Θέλω να πιστεύω ότι θα προχωρήσει και θα ευχόμουν να προχωρήσει αυτό το αντιρατσιστικό. Από μόνο του δεν αρκεί, αλλά είναι ένα πεδίο που θα μετρηθούμε όλοι μας για τις θεσμικές μας ευθύνες. Κόμματα, πολιτικοί ηγέτες, θεσμοί, οι πάντες. Δεχόμαστε ή όχι τα προτάγματα του; Προτάγματα έθετε το νομοσχέδιο. Λύσεις θα δώσουν τα όργανα, οι μηχανισμοί, το κράτος και η πολιτεία».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα