Ο Γ. Κουτρουμάνης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρώην υπουργός Εργασίας και στέλεχος του ΠαΣοΚ, Γιώργος Κουτρουμάνης, μίλησε στις 12/1 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Βασίλη Πάικο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τη δημιουργία Κυβερνητικού Συμβουλίου Απασχόλησης:

«Είναι κάτι που συζητούσαμε. Υπάρχει ανάγκη συντονισμού όλων των υπουργείων... Tο υπουργείο Ανάπτυξης έχει ένα σημαντικό πακέτο πόρων που διαχειρίζεται. Είχαμε προτείνει και παλιότερα -και τώρα θα επανέλθει αυτή η πρότασή μας στην συζήτηση που αφορά σ' αυτό το Κεντρικό Συμβούλιο Απασχόλησης-,

να διατεθούν πόροι, οι οποίοι αυτή την στιγμή δεν έχουν αξιοποιηθεί, ώστε να μπορέσει να ενισχυθεί η απασχόληση, καθώς και οι επιχειρήσεις, οι οποίες διατηρούν θέσεις εργασίας. Έχουμε κάνει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις σε αυτό τον τομέα και όπως είπα, είναι θέμα συντονισμού πολλών υπουργείων. Πέρα από την αξιοποίηση των όποιων πόρων, υπάρχει ανάγκη να γίνει σχεδιασμός σε ό,τι αφορά στο αναπτυξιακό μοντέλο. Υπάρχουν τομείς που πρέπει να υποστηριχθούν, για να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας».

Δημοσιογράφος: Ακούγαμε για αύξηση της παρακράτησης φόρου από τις συντάξεις, που σημαίνει ότι οι συντάξεις θα μειωθούν εξ' αντικειμένου, έτσι;

Γ. Κουτρουμάνης: «Είναι ένα θέμα για οποίο θα ζητήσουμε ενημέρωση και εξηγήσεις από την αρμόδια γραμματεία, τον κ. Θεοχάρη δηλαδή. Διότι, πράγματι, προβλέπεται παρακράτηση στις συντάξεις. Ωστόσο, ξέρουμε ότι με βάση τον συντελεστή που ισχύει, εάν αυτή την στιγμή γίνει παρακράτηση της τάξης του 22 ή 25% για πολλούς από τους συνταξιούχους, αυτό το ποσό δεν θα αντιστοιχεί στον φόρο που πρέπει να πληρώσουν σε ετήσια βάση. Άρα, θα είναι άδικο και παράλογο να παρακρατηθεί ένα ποσό φόρου και να επιστραφεί στο τέλος, γιατί έτσι ο συνταξιούχος θα έχει μείωση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματός του... Μπορεί η κλίμακα να γίνει στο πραγματικό εισόδημα που παίρνει κάποιος συνταξιούχος και άρα, να μην υπάρξει παρακράτηση που υπερβαίνει τον φόρο, τον οποίο πρέπει να πληρώσει».

Δημοσιογράφος: Ακούμε ότι η τρόικα ζητάει μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Εάν αυτό γίνει αποδεκτό, σημαίνει ότι τα ταμεία θα έχουν και άλλες τρύπες...

Γ. Κουτρουμάνης: «Πράγματι, αν γίνει μείωση των εργοδοτικών εισφορών και μάλιστα 3,9 ποσοστιαίες μονάδες που ζητάει η τρόικα, η απώλεια εσόδων από τα ταμεία θα είναι περίπου 850 εκατομμύρια ευρώ, το χρόνο... Σε ό,τι αφορά στις εργασιακές σχέσεις, υπάρχει μια πολύ μεγάλη ελαστικοποίηση και δεν υπάρχει ζήτημα να υπάρξουν περαιτέρω αλλαγές. Δεν είχαμε τα αποτελέσματα που περίμενε η τρόικα. Γιατί εμείς από την αρχή είχαμε σοβαρότατες επιφυλάξεις, ειδικά για την μείωση του κατώτατου μισθού. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα στο θέμα των ασφαλιστικών εισφορών, η πρόταση που έχουμε καταθέσει είναι να υπάρξει μείωση, αλλά στοχευμένη. Δηλαδή να υπάρχει μείωση στις επιχειρήσεις, οι οποίες είναι συνεπείς στην πληρωμή των ασφαλιστικών τους εισφορών και διατηρούν τις θέσεις εργασίας τους... Και εκεί θα επιμείνουμε».

Δημοσιογράφος: Ποιος είναι ο απολογισμός των ελέγχων, που είχαν αρχίσει, για τον έλεγχο της ανασφάλιστης εργασίας;

Γ. Κουτρουμάνης: «Ο έλεγχος συνεχίζεται. Βέβαια στην πρώτη φάση γίνεται πιο στοχευμένα, δηλαδή στους κλάδους που υπάρχει υψηλή παραβατικότητα. Φαίνεται, ότι σε σχέση με το παρελθόν, προ κρίσης, έχουμε αύξηση. Ωστόσο οι τακτικοί έλεγχοι που γίνονται, φαίνεται ότι αρχίζουν και αποδίδουν... Οι έλεγχοι πρέπει ωστόσο να είναι ευρύτεροι, διότι το να γίνονται μόνο σε κλάδους υψηλής παραβατικότητας, δεν ωφελεί. Πρέπει να υπάρξει διεύρυνση».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα