Ο Α. Ντινόπουλος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος, μίλησε στις 26/9 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* "Κάποιοι κατεργαρέοι της προηγούμενης δεκαετίας πρέπει να εντοπιστούν και να έχουν την ανάλογη μεταχείριση":

«Ασφαλώς αυτό που είπε η κ. Δούρου ότι "πρέπει να τους ταράξουμε στη νομιμότητα" πρέπει να γίνει. Σήμερα κιόλας διαβιβάζω τα έγγραφα του κ. Μητσοτάκη προς τους γραμματείς της αποκεντρωμένης περιφέρειας, ακριβώς για να πράξουν αυτά, τα οποία οφείλουν. Άρα, λοιπόν, ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί προς πάσα κατεύθυνση, διότι αλίμονο
αν δεν εφαρμόζεται. Ο νόμος για επανέλεγχο των συμβάσεων ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή και πρέπει να εφαρμοστεί. Ασφαλώς, όμως, αυτό δεν είναι το μεγάλο πρόβλημα της τοπικής αυτοδιοίκησης... Το πρόβλημα μας δεν είναι κάποιοι κατεργαρέοι της προηγούμενης δεκαετίας, οι οποίοι ασφαλώς και πρέπει να εντοπιστούν και να έχουν την ανάλογη μεταχείριση, διότι αυτή την κατεργαριά τους την έκαναν σε βάρος κάποιων άλλων υπαλλήλων. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, το μέγα πρόβλημα είναι, για παράδειγμα, η υπερφορολόγηση των δημοτών το 2014, το πώς οι δήμοι θα παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες προς τους δημότες, το πώς θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε βασικά προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως είναι η γραφειοκρατία ή η έλλειψη πόρων, προκειμένου να προχωρήσουμε μπροστά».

"Δεν θα γίνουν άλλες οριζόντιες απολύσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση":

«Εκ των συμβατικών υποχρεώσεων της χώρας απέναντι στους θεσμικούς της εταίρους δεν προβλέπονται άλλες οριζόντιες απολύσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση μέσα στην δεξαμενή των 6.500 απολύσεων, οι οποίες πρέπει να γίνουν εντός του έτους. Η τοπική αυτοδιοίκηση πλήρωσε ένα τίμημα στον τομέα των απολύσεων με τους δημοτικούς αστυνομικούς και με τους σχολικούς φύλακες...».

* Για το μέτωπο που έχει ανοίξει μεταξύ δημάρχων και υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης:

«Η πόρτα μου είναι ανοιχτή για όλους τους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε όποια παράταξη και αν ανήκουν. Δηλαδή, λέω κάτι περίπου αυτονόητο. Και οφείλω να σας πω ότι πολλοί δήμαρχοι απανταχού της Ελλάδας -και το έχουμε καταφέρει αυτό- όταν έρχονται στην Αθήνα, έρχονται στο γραφείο μου και κάνουμε μια κουβέντα. Γι' αυτό έχω μια γενική εικόνα της κατάστασης της αυτοδιοίκησης... Τους δημάρχους τους ακούω καθημερινά. Είναι καθήκον, όχι μόνο δικό μου, αλλά οποιουδήποτε και αν ήταν στη θέση μου, να κλείνω μέτωπα στην αυτοδιοίκηση και όχι ν' ανοίγω. Υπό αυτήν την έννοια, λοιπόν, λέω ότι η πόρτα μου είναι ανοιχτή σε όποιον δήμαρχο θέλει να με δει. Αυτό καλύπτει τους πάντες. Από εκεί και πέρα πρέπει να εφαρμοστεί η νομιμότητα και κάθε δήμος δεν είναι ανεξάρτητο κράτος. Όταν ψηφίζεται ένας νόμος στην Βουλή, πρέπει να εφαρμόζεται. Άρα, λοιπόν, πιστεύω ότι καθ' υπερβολήν -ας το πω έτσι- με μια και λίγο αδόκιμη έκφραση, ενήργησαν οι πέντε δήμαρχοι οι οποίοι αρνήθηκαν τον έλεγχο...».

Δημοσιογράφος: Καθ' υπερβολήν θεωρείτε ότι και η πολιτική ηγεσία κινήθηκε προς την πλευρά των εισαγγελικών αρχών, πριν ολοκληρωθεί το πλαίσιο διαλόγου και διαβούλευσης μεταξύ δημοτικής αρχής και πολιτικής ηγεσίας;

Α. Ντινόπουλος: «Για θέματα τα οποία αφορούν στην τοπική αυτοδιοίκηση, έχω κάποια συνεργασία με τον αρμόδιο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Για παράδειγμα, αναφέρω λίγους οργανισμούς, κάποια ΝΠΙΔ, τα οποία δεν έχουν απογραφεί ακόμα και προσπαθούμε, από κοινού, να πετύχουμε και αυτό. Από εκεί και πέρα, κάθε υπουργός εφαρμόζει την πολιτική του υπουργείου του και σε τελική ανάλυση είναι αρμόδιος και πολιτικά υπεύθυνος γι' αυτή».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα