Ντάτσιτς: Η απόφαση του ICTY είναι ύπουλη

Η απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) για επιστροφή του Βόισλαβ Σέσελι στη φυλακή είναι ύπουλη, σκανδαλώδης και απειλεί τη σταθερότητα στη Σερβία και σε ολόκληρη την περιοχή, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Η Σερβία, με καμία ενέργεια δεν ενημερώθηκε ούτε για την απόφαση αποφυλάκισης του Σέσελι, ούτε τώρα με την απόφαση επιστροφής του στη Χάγη, ανέφερε ο κ. Ντάτσιτς σε γραπτή δήλωσή του προς τα ΜΜΕ.

Ούτε

το υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας ούτε κάποιο άλλο κρατικό όργανο έως αυτή τη στιγμή δεν έλαβε επίσημη πληροφόρηση από την πλευρά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), επισήμανε ο κ. Ντάτσιτς.

"Όταν θα λάβει επίσημη πληροφόρηση, η κυβέρνηση της Σερβίας τις επόμενες μέρες θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα" διευκρίνισε ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών.

Η Σερβία σύρεται στη διαμάχη του δικαστηρίου και του Β. Σέσελι

Με την ξαφνική απόφαση του Συμβουλίου Εφετών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICTY), με την οποία ζητείται ανάκληση της προσωρινής αποφυλάκισης του Βόισλαβ Σέσελι, η Σερβία χωρίς να ευθύνεται εισέρχεται στη διαμάχη μεταξύ του δικαστικού συμβουλίου, της εισαγγελίας του ICTY και του ίδιου του αρχηγού του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS), δήλωσε ο πρόεδρος του Σερβικού Εθνικού Συμβουλίου για τη συνεργασία με το ICTY, Ρασίμ Λιάγιτς.

"Το δικαστήριο συνεχίζει τις περίεργες και ασαφείς αποφάσεις, για να το πούμε ήπια. Πρώτα αποφυλακίζει τον Σέσελι υπό συνθήκες που δεν έχουν προηγούμενο στη μέχρι τώρα πρακτική, κι αυτό σημαίνει χωρίς τους όρους που τέθηκαν στον κατηγορούμενο από το σερβικό κράτος" αναφέρεται σε ανακοίνωση του κ. Λιάγιτς.

"Προβλέποντας ποιο μπορεί να είναι το σενάριο αυτής της αποφυλάκισης, η κυβέρνηση της Σερβίας πολύ ξεκάθαρα, στην επιστολή που έστειλε τότε στο ICTY τόνισε ότι είναι έτοιμη να παράσχει εγγυήσεις για τον Σέσελι, εφ' όσον τις αποδέχεται, με δεδομένο ότι νωρίτερα τις απέρριπτε, και εφ' όσον συναινέσει με τους όρους που θέτει το δικαστικό συμβούλιο" υπογράμμισε ο κ. Λιάγιτς.

Ωστόσο, το ICTY έλαβε απόφαση στην πραγματικότητα, άνευ όρων αποφυλάκισης, με τον περιορισμό ο Σέσελι να μην ασκεί επιρροή σε μάρτυρες της δίκης και σε θύματα, σημειώνει ο κ. Λιάγιτς.

"Τώρα ξαφνικά λαμβάνεται απόφαση για την επιστροφή του Σέσελι στη Χάγη, κάτι το οποίο πληροφορηθήκαμε από την ιστοσελίδα του δικαστηρίου. Με αυτό τον τρόπο, η Σερβία, χωρίς να ευθύνεται και χωρίς να είναι υποχρεωμένη σύρεται στη διαμάχη του δικαστικού συμβουλίου και της εισαγγελίας του ICTY και του ίδιου του κατηγορούμενου" αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Σερβία μέχρι τώρα εκπλήρωνε όλες τις υποχρεώσεις της προς το ICTY, αλλά η υιοθέτηση δύο αντιφατικών αποφάσεων για το ίδιο ζήτημα σε διάστημα μόλις πέντε μηνών, δυσκολεύει τη συνεργασία μας με το δικαστήριο και επίσης επηρεάζει επιπρόσθετα την αξιοπιστία του δικαστηρίου και την αντίληψη που έχει η κοινή γνώμη μας για το θεσμό αυτό, τονίζει ο Ρασίμ Λιάγιτς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα