Νέος τρόπος υπολογισμού των εφάπαξ

Νέες μειώσεις που θαξεπερνούν το 20% στα ποσά των εφάπαξ -γιαορισμένες κατηγορίες δικαιουχων-εκτιμάται ότι θα επιφέρει ο νέος τρόποςυπολογισμού του. Σύμφωνα με την υπουργικήαπόφαση που υπέγραψε σήμερα ο αρμόδιοςυπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης,δημιουργούνται δικαιούχοι τριών"ταχυτητων". Από τις μειώσειςεξαιρούνται οι ασφαλισμένοι που έχουνυποβάλει αίτηση χορήγησης εφάπαξ έωςτις 31 Αυγούστου του 2013, οι οποίοι ξεπερνούντους 25.000.

-Μειώσεις από 10 έως 15%αναμένεται να δουν οι ασφαλισμένοι πουθα τύχουν της παροχής με μικτό τρόπουπολογισμού της

-Μειώσεις άνω του

20%εκτιμάται ότι θα έχουν όσοι λάβουνεφάπαξ εξ ολοκλήρου με το νέο σύστημα.

Σύμφωνα με ειδικούςστην ασφάλιση κομβικά σημαία για το νέοτοπίο στο εφάπαξ, αλλά και την αποδοχήτου σχεδίου από τους δανειστές μαςαποτελούν:

Η εκτίμηση ότι απότο 2016 και μετά οι αιτήσεις χορήγησηςεφάπαξ θα μειωθούν κατά περίπου 40%γεγονός που θα περιορίσει την ανάγκηδιασφάλισης ρευστότητας σε τόσο υψηλόεπίπεδο όπως σήμερα

Και ότι θα εφαρμοστείλογιστικό τρικ, βάση του οποίου η μαύρητρύπα που δημιουργούν οι απαιτήσειςτων δικαιούχων προς τα ταμεία πουχορηγούν εφάπαξ θα επιμερίζεται σεβάθος 15ετίας και δεν θα υπολογίζεταιάμεσα. Με τον τρόπο αυτό, στο πλαίσιοτου νέου μαθηματικού τύπου δεν θαεμφανίζεται τεράστιο χρηματοδοτικόκενό που θα οδηγεί σε μεγαλύτερεςμειώσεις. Μόνο στο Δημόσιο εκκρεμούναιτήσεις δαπάνης 759 εκατ. ευρώ.

Στόχος του υπουργείουΕργασίας, όπως το ίδιο επισημαίνει σεανακοίνωση του, είναι να αποφευχθεί ηεπιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού,αλλά και η περαιτέρω δανειοδότηση τωνταμείων ή των ασφαλιστικών φορέων πουχορηγούν εφάπαξ. Σε κάθε περίπτωση, ηοικονομική κατασταση των φορέων θααξιολογείται κάθε χρόνο.

Ο νέος «μαθηματικός»τύπος υπολογισμού του εφάπαξ περιλαμβάνειτη δημιουργία «ατομικών μερίδων» γιαόλους τους ασφαλισμένους βασει τωνεισφορών που εχουν καταβάλλει, ενώ γιατον υπολογισμό του καταβαλλόμενου ποσούθα λαμβάνονται υπόψη και τα οικονομικάδεδομένα του Ταμείου.

Σύμφωνα με στελέχη τουυπουργείου Εργασίας, στους φορείςπρόνοιας του ιδιωτικού τομέα δεν θαυπάρξουν σημαντικές αλλαγές, ενώ στοΔημόσιο εκτιμούν ότι αν δεν υπήρχε ηαλλαγή της τελευταίας στιγμής, το εφάπαξθα έπρεπε να πέσει στις 4.000 με 5.000 ευρώ

Δηλαδή, κατά 80 με 90%.

Με τη λύση που θα δοθείτο εφαπαξ θα διαμορφωθεί φέτος, κατάμέσο όρο, στα 25.000 ευρώ στο δημόσιο τομέα,από 29.000 ευρώ που ήταν πέρυσι.

Επιμέλεια Δημήτρης Κωστάκος

Keywords
Τυχαία Θέματα