Ο Δ. Βίτσας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο γραμματέας της κεντρικής πολιτικής επιτροπής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Δημήτρης Βίτσας, μίλησε στις 10/2 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για την εκλογή υποψηφίων στις ευρωεκλογές με σταυρό προτίμησης: "ΠαΣοΚ και Νέα Δημοκρατία φοβούνται την αποχή των κομμάτων τους και των στελεχών τους":

«Δεν είναι θέμα διαφωνίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Εμείς καταλαβαίνουμε πολύ καλά ότι τα δύο κυβερνητικά κόμματα δεν βρίσκουν ανθρώπους, ακόμα
και για να δουλέψουν για τις ευρωεκλογές. Είναι τόσος ο φόβος τους για το εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο θα είναι μια σαφής καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής στην Ελλάδα και από την Ελλάδα προς την Ευρώπη και θα καταδεικνύει με τον πιο τρανό τρόπο την αναντιστοιχία της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας με τη λαϊκή βούληση. Προσωπικά, λέω ότι με όποιο σύστημα και να προσπαθήσουν, η καταδίκη της πολιτικής τους θα είναι σαφέστατη. Είναι και μία έκφραση των αρχηγικών κομμάτων, Νέας Δημοκρατίας και ΠαΣοΚ και προηγούμενα και τώρα, τα οποία άλλοτε χρησιμοποιούν τη λίστα και άλλοτε το σταυρό, κατά πώς τους βολεύει. Εμείς, στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., για παράδειγμα έχουμε λύσει το ζήτημα της εσωκομματικής δημοκρατίας, όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα. Με το υπάρχον σύστημα κάνουμε εσωκομματική προκριματική εκλογή για την κατάταξη των υποψηφίων και δεν αποφασίζει ο πρόεδρος, αλλά τα ίδια τα μέλη του κόμματος... Εμάς μας ενδιαφέρει το πολιτικό μήνυμα για τις ευρωεκλογές. Βλέπουμε όμως την αγωνιώδη προσπάθεια των κκ Σαμαρά και Βενιζέλου να διασωθούν και λέμε πως δεν θα διασωθούν με κόλπα και τερτίπια... Αυτοί εκτιμούν ότι θα διασωθούν, καθώς το μεγάλο τους πρόβλημα έγκειται στο ότι δεν βρίσκουν -αν και αναζητούν-, ανθρώπους να εργαστούν για τις ευρωεκλογές. Φοβούνται την αποχή των κομμάτων και των στελεχών τους από την όλη διαδικασία και όχι τη γενική, πολιτική αποχή. Τη γενική πολιτική αποχή από τις ευρωεκλογές, εμείς πάμε να την ανατρέψουμε και καλούμε τους πολίτες να μετάσχουν, διότι η ψήφος τους παίρνει τώρα μια ιδιαίτερη βαρύτητα για τον τερματισμό αυτής της άγριας πολιτικής της λιτότητας».

* Για την τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών και την κατάργηση του δικαιώματος ψήφου των νόμιμων μεταναστών, αλλοδαπών, στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές:

«Θέση μας είναι ότι και πάλι προσπαθούν με νομοθετικούς τρόπους, αφενός να απαγορεύσουν σε πολίτες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και αφετέρου, να μεταφέρουν -κατά το δοκούν-, την ημερομηνία διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών, προωθώντας το εσωτερικό κομματικό τους συμφέρον και όχι το κοινωνικό. Εγώ βλέπω πολλά κόλπα και όχι λύσεις, πολλή επικοινωνία και όχι κοινωνία».

* Για την υποψηφιότητα Καρυπίδη στην περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας: "Θέλαμε να μην είχε συμβεί":

«Το θέμα θα λυθεί με τον καλύτερο τρόπο. Βεβαίως και θα προτιμούσαμε να μην είχε συμβεί, αλλά εκτιμώ ότι δεν είναι το κυρίαρχο στοιχείο, καθώς και οι οργανώσεις της δυτικής Μακεδονίας, αλλά και η κεντρική πολιτική επιτροπή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μπορούν να ξεπεράσουν αυτό το θέμα και να δώσουν το στίγμα των περιφερειακών εκλογών και όσον αφορά την γενική πολιτική, αλλά και τις ειδικές ανάγκες της δυτικής Μακεδονίας, η οποία αποτελεί την ενεργειακή καρδιά της Ελλάδας... Νομίζω ότι όση, πρώτη, επικοινωνιακή ζημιά έχει προκαλέσει αυτή η υπόθεση, θα μπορέσει να καλυφθεί, διότι τα κεντρικά προβλήματα είναι μπροστά μας».

Δημοσιογράφος: Αν μου επιτρέπετε, εσείς έχετε την πολιτική ευθύνη για τη συγκεκριμένη επιλογή; Ήταν δική σας πρόταση προς την ηγεσία;

Δ. Βίτσας: «Οι προτάσεις γίνονται από τις περιφερειακές οργανώσεις, αξιολογούνται από την κεντρική επιτροπή και βεβαίως την τελική συνάντηση, με ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι μέλη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., την κάνει ο γραμματέας ή ο πρόεδρος και ο υπεύθυνος τοπικής αυτοδιοίκησης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Εμείς ακούσαμε, αξιολογήσαμε αυτές τις προτάσεις και τις φέραμε στην κεντρική πολιτική επιτροπή. Από εκεί και πέρα, στο επίπεδο των ευθυνών -διότι παρακολουθώ και κάποια ρεπορτάζ που δεν γνωρίζω από ποια κέντρα διακινούνται-, καθένας νομίζει ότι εμείς λειτουργούμε με τον τρόπο του ΠαΣοΚ ή της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό δεν συμβαίνει και εμείς δεν λειτουργούμε κατ' αυτόν τον τρόπο».

Δημοσιογράφος: Αποκλείετε αυτά τα δημοσιεύματα να προέρχονται και από τον χώρο σας;

Δ.Βίτσας: «Ελπίζω πως όχι».

* Για την υποψηφιότητα Βουδούρη:

«Πρώτον, δεν υπάρχουν δύσκολες συνεδριάσεις. Υπάρχουν συμμετοχικές και δημοκρατικές συνεδριάσεις και εμείς τουλάχιστον αυτό το έχουμε κατακτήσει. Υπάρχει απόφαση της κεντρικής επιτροπής, η οποία συζητείται στις νομαρχιακές επιτροπές. Στην ουσία αυτής της απόφασης είναι το τι καλύτερο μπορεί να βγει. Δεύτερον, έχουμε κάνει μια πολιτική συνεργασία, όχι με τον κ. Βουδούρη, αλλά πρώτα με την κοινωνία. Δηλαδή, το κόμμα το οποίο έχει δύο βουλευτές και έχει προέλθει από την αποχώρηση των κκ Βουδούρη και Μουτσινά από την Δημοκρατική Αριστερά. Έχει πολιτικό χαρακτήρα αυτή η συνεργασία, δεν μπορεί να πηγαίνει μόνο σε προσωπικό και ατομικό επίπεδο... Το πολιτικό πλαίσιο που βάζω, δείχνει ότι αυτές τις στιγμές που όλοι οι άλλοι συρρικνώνονται και μειώνονται, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μεγαλώνει και διευρύνεται προς κατευθύνσεις, οι οποίες αφορούν και την αριστερή σοσιαλδημοκρατία και την κομμουνιστική αριστερά, αλλά βασικά διευρύνει και την αριστερή ριζοσπαστική φυσιογνωμία του».

Δημοσιογράφος: Με αυτή την λογική, δεν θα έπρεπε να αποσύρετε και την υποψηφιότητα του κ. Καρυπίδη...

Δ. Βίτσας: «Η υποψηφιότητα του κ. Καρυπίδη έχει ένα στοιχείο το οποίο έχει και ένα αξιακό φορτίο. Δεν είναι δηλαδή μόνο η διαδικασία της ευρύτητας, γιατί με αυτή την λογική, όποιος μιλούσε αντιμνημονιακά, θα έπρεπε να τον είχαμε πάρει. Ζητήσαμε και από τον κ. Καρυπίδη να ξεκαθαρίσει όλη αυτή την επίθεση που του έγινε προσωπικά και που θεωρώ -να το πω ευθέως-, ότι σε βασικά σημεία ήταν άδικη. Ο άνθρωπος δεν είναι ούτε φασίστας, ούτε αντισημίτης, αλλά πρέπει αυτό να το ξεκαθαρίσει, ώστε να διευκολύνει και εμάς. Δεν το δέχθηκε αυτό, θεώρησε ότι θα πρέπει να είναι ο ίδιος υποψήφιος και να προχωρήσει. Δεν θα μπορούσαμε με σκιές να επιμείνουμε σε μια υποψηφιότητα και άρα θέλουμε να είναι αρκετά καθαρό και το δικό μας αξιακό τοπίο».

* Για τις επικρίσεις του Π. Λαφαζάνη στην υποψηφιότητα Βουδούρη και τις ενστάσεις νομαρχιακών επιτροπών:

Δημοσιογράφος: Θα αποσυρθεί η υποψηφιότητα Βουδούρη;

Δ. Βίτσας: «Είναι δυνατόν ένας βουλευτής του κοινοβουλίου να είναι απολίτικος, να μην έχει θέσεις; Άλλωστε, ο κ. Βουδούρης και ο κ. Μουτσινάς, η κοινωνία πρώτα, στην ουσία έχει ψηφίσει μαζί με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. άπειρες φορές την μομφή ενάντια στην κυβέρνηση. Έχει ψηφίσει με τον ίδιο -σχεδόν ταυτόσημο- τρόπο, όλες τις φορές, για όλες τις πράξεις καταστροφικού κοινωνικού περιεχομένου...».

Δημοσιογράφος: Δεν μου είπατε αν θα αποσυρθεί ή όχι η υποψηφιότητα του κ. Βουδούρη...

Δ. Βίτσας: «Δεν είμαστε σε αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε ακόμα στην κατεύθυνση της συζήτησης με τις νομαρχιακές επιτροπές. Υπάρχουν νομαρχιακές επιτροπές που τοποθετούνται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Η κεντρική επιτροπή είναι όμως -με βάση το καταστατικό-, το αρμόδιο όργανο που παίρνει τις αποφάσεις».

Δημοσιογράφος: Αντιλαμβάνομαι ότι η υποψηφιότητα του κ. Βουδούρη είναι ένα θέμα το οποίο δεν έχει κλείσει...

Δ. Βίτσας: «Όσον αφορά την απόφαση της κεντρικής επιτροπής, ήδη υπάρχει και έχει κλείσει. Πρόσθεσα ορισμένα στοιχεία, τα οποία έχουν να κάνουν με το επίπεδο της πολιτικής συνεργασίας. Κάθε φορά, όμως, που τίθεται ένα θέμα, εμείς συνηθίζουμε να το συζητάμε... Καταρχήν, θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής το θέμα του υποψηφίου περιφερειάρχη της δυτικής Μακεδονίας... Θα πρέπει να γίνει μια νέα επιλογή, σε συνεννόηση με το περιφερειακό συμβούλιο της δυτικής Μακεδονίας και τις οργανώσεις εκεί».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα