Νέο σκάνερ υπόσχεται λιγότερες επεμβάσεις

Τέλος στην ταλαιπωρία χιλιάδων γυναικών που πάσχουν από καρκίνο του μαστού και αναγκάζονται να κάνουν πολλές χειρουργικές επεμβάσεις υπόσχεται να βάλει μια νέα συσκευή που ανέπτυξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ.

Ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς δημιούργησε ένα σκάνερ που εντοπίζει κατά τη διάρκεια της επέμβασης τα καρκινικά κύτταρα που δεν έχουν ανακαλύψει οι γιατροί, οι οποίοι έτσι έχουν τη δυνατότητα να τα αφαιρέσουν άμεσα, χωρίς να χρειάζεται να γίνει

δεύτερο χειρουργείο.

Όπως περιγράφουν οι φοιτητές στην έκθεσή τους, η συσκευή παίρνει δείγματα από τον ιστό του μαστού κατά τη διάρκεια της επέμβασης, τα οποία εξετάζονται από παθολόγους σε διάστημα μόλις είκοσι λεπτών.

Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο ιστός του μαστού διαφέρει αρκετά από τον ιστό άλλων οργάνων, όπως το συκώτι, επειδή έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα λίπους. Αυτό σημαίνει ότι δεν παγώνει αρκετά γρήγορα με αποτέλεσμα να σχηματίζει κενά, γεγονός που δυσχεραίνει την εξέταση για καρκινικά κύτταρα, η οποία χρειάζεται αρκετό χρόνο.

Έτσι, οι ειδικοί δεν μπορούν να ελέγξουν αν έχουν απομείνει καρκινικά κύτταρα, τα οποία αν εντοπιστούν αφαιρούνται σε δεύτερο χειρουργείο.

Ωστόσο, με το νέο σκάνερ η εξέταση μπορεί να γίνει σε διάστημα μόλις είκοσι λεπτών και έτσι τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να απομακρυνθούν άμεσα.

Η σκέψη για τη δημιουργία του νέου σκάνερ προέκυψε στους φοιτητές ενώ παρακολουθούσαν ιατρικές επεμβάσεις πέρυσι το καλοκαίρι, στο πλαίσιο προγράμματος για τον σχεδιασμό νέων ιατρικών εργαλείων που είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση κρίσιμων καταστάσεων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το νέο σκάνερ θα μειώσει τις χειρουργικές επεμβάσεις κατά 50%.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα