Διαβουλεύσεις ενόψει Eurogroup

Καθοριστικές οι επόμενες ώρες για την πορεία του ελληνικού θέματος. Bras-de-fer Αθήνας-Βερολίνου επί του ελληνικού αιτήματος για παράταση της δανειακής σύμβασης. Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο τεχνικών εμπειρογνωμόνων αναφορικά με πτυχές του ελληνικού αιτήματος για παράταση της δανειακής σύμβασης, εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup στις 16.00. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση απαντά στο Βερολίνο καλώντας το να αναλάβει τις ευθύνες του.

«Η επιστολή δεν θα αλλάξει. Ή θα γίνει αποδεκτό το αίτημα ή όχι. Δεν υπάρχουν λύσεις κάπου περίπου στη μέση. Είναι η ώρα

της υψηλής πολιτικής ευθύνης», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, μιλώντας στον Parapolitika fm, προαναγγέλλοντας αίτημα για σύγκληση Συνόδου Κορυφής.

Έστειλε μήνυμα στη Γερμανία ότι πλανάται αν νομίζει ότι θα μας απομονώσει.

Δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία αν οι πιστωτές συνεχίσουν να επιμένουν στην τήρηση των όρων του προγράμματος διάσωσης”, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στον βρετανικό Telegraph. “Θα απέχουμε από κινήσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής μόνο επειδή έτσι λένε οι κανόνες. Ο μόνος λόγος να γίνει αυτό είναι από ιδεολογία ή σε τιμωρητική βάση”, δηλώνει στην εφημερίδα.

Το ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή επικεντρώνεται στη συνάντηση Μέρκελ – Ολάντ, σε μία ώρα, στο Παρίσι, με τον Γάλλο πρόεδρο να έχει δεσμευθεί νασυνηγορήσει υπέρ της ελληνικής πρότασης για παράταση της δανειακής σύμβασης.

Υπέρ του ελληνικού αιτήματος έχουν επίσης ταχθεί Ιταλίακαι Κομισιόν. «Εφικτό να υπάρξει συμφωνία μέσα στις επόμενες 8 ημέρες. Εάν χρειαστεί, μέσω μίας νέας Συνόδου Κορυφής», δήλωσε ο Γερμανός Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ. Στη «γραμμή Βερολίνου» Αυστρία και Πορτογαλία, με τους ΥΠΟΙΚ των δύο χωρών να επιμένουν σε ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος. “Αχτίδα φωτός για συμφωνία με την Ελλάδα”, βλέπει ο ΥΠΟΙΚ της Φινλανδίας.

Συγκρατημένα αισιόδοξος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης ότι θα υπάρξει λύση στο σημερινό Eurogroup, αναφέροντας πάντως με νόημα ότι η κυβέρνηση έκανε αυτό που όφειλε να κάνει και οι ευθύνες βαραίνουν πια άλλους. Για τη συνομιλία Τσίπρα-Μέρκελ, ανέφερε πως αξιολογείται θετικά από την κυβέρνηση.

«Δεν θα αποδεχθούμε πιέσεις να σταματήσουμε το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης», τόνισε πριν απο λίγο στο MEGA ο αναπληρωτής υπουργός κοινωνικών ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης.

«Ο κ. Σόιμπλε έφαγε ξύλο ακόμα και μέσα στη Γερμανία – ήρθε η ώρα να υποχωρήσει», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης στο Star.

Η αξιοπρέπεια δεν είναι εποχικό φαινόμενο, είναι αυτοπροσδιοριστική έννοια και δεν μπορεί να είναι ιδεολογική παντιέρα”, τόνισε στον Αθήνα 984 και τον Ηλία Κανέλη η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλη, προσθέτοντας πως η διαπραγμάτευση δεν είναι αγώνας ανεξαρτησίας.

Λεπτομέρειες για το Eurogroup

Η διαπραγμάτευση των τεχνοκρατών (με την ελληνική πλευρά να εκπροσωπείται από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γ. Χουλιαράκη) ουσιαστικά τελούσε υπό την «ομπρέλα» της πολιτικής διαπραγμάτευσης με συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με ομολόγους του.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης αναχώρησε και αυτός σήμερα το πρωί για τις Βρυξέλλες, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το «παρών» θα δώσουν – όπως και στις προηγούμενες συνόδους η Ch. Lagarde και ο M. Draghi.

Η χρηματοδότηση

Ένα μεγάλο διακύβευμα -σύμφωνα με αρμόδιες πηγές- της τελικής αίτησης και απόφασης θα είναι οι όροι που θα τεθούν για να δοθεί στο διάστημα της παράτασης της δανειακής σύμβασης χρηματοδότηση στην Αθήνα με στόχο την κάλυψη των αναγκών της. Στα κείμενα που έδωσε ο Γ. Βαρουφάκης στη δημοσιότητα από τις προηγούμενες διαβουλεύσεις, καταγράφονται 17 δισ. ευρώ χρηματοδοτικές ανάγκες το 2015. Ωστόσο, έως τον Ιούνιο οι ανάγκες είναι 5,2 δισ. ευρώ για λήξεις προς το ΔΝΤ και έως τον Ιούλιο – Αύγουστο απαιτούνται 6,7 δισ. ευρώ για πληρωμές προς την ΕΚΤ…

Πάντως, η Ελλάδα ζητά για το μεσοδιάστημα συνδρομή του ELA και του Ευρωσυστήματος για την έκδοση πρόσθετων εντόκων, πρόσθετες δόσεις από το ΔΝΤ, καθώς και απελευθέρωση αχρησιμοποίητων πόρων του EFSF από το Eurogroup.

Το Eurogroup

Στην ανακοίνωση της σημερινής συνάντησης, αναφέρεται λιτά ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση της χρηματοδοτικής στήριξης (financial assistance), γνωστής επίσημα ως «Master Financial Assistance Facility Agreement» που παρέχεται από το EFSF. Οι συζητήσεις γίνονται δεδομένης της λήξης ισχύος της χρηματοδοτικής στήριξης στις 28 Φεβρουαρίου.

Το παρών αναμένεται να δώσει και πάλι η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Το ελληνικό αίτημα

Σύμφωνα με την επιστολή που απέστειλε το πρωί της Πέμπτης ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης προς τον πρόεδρο του Eurogroup, J. Dijsselbloem, η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα επέκτασης «αξιοποιώντας την υπάρχουσα ευελιξία στην παρούσα διευθέτηση (σ.σ. στα αγγλικά αποδίδεται ως δανειακή σύμβαση), προς την κατεύθυνση της επιτυχούς ολοκλήρωσης και αναθεώρησης στην βάση των προτάσεων, από τη μια πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και από την άλλη των θεσμών».

Οι ελληνικές Αρχές «τιμούν τις οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας προς όλους τους πιστωτές» και αναγνωρίζουν την σύμβαση «ως δεσμευτική ως προς το χρηματοπιστωτικό και διαδικαστικό της περιεχομένου».

Ζητούν «να συμφωνήσει στους αμοιβαία αποδεκτούς χρηματοπιστωτικούς και διοικητικούς όρους, η εφαρμογή των οποίων, σε συνεργασία με τους θεσμούς, θα σταθεροποιήσει την δημοσιονομική θέση της Ελλάδας, θα επιτύχει τα κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα, θα εγγυηθεί την βιωσιμότητα του χρέους και θα βοηθήσει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2015 οι οποίοι λαμβάνουν υπόψη τους την παρούσα οικονομική κατάσταση».

Δεσμεύονται ότι «ότι οποιαδήποτε νέα μέτρα θα έχουν πλήρη χρηματοδότηση, απέχοντας από μονομερείς ενέργειες οι οποίες θα υπονόμευαν τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Ζητούν επίσης «να επιτραπεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επαναφέρει την εξαίρεση (waiver) σύμφωνα με τις διαδικασίες και τους κανονισμούς» και «να επεκταθεί η διαθεσιμότητα των ομολόγων του EFSF που διατηρεί το ΤΧΣ (HFSF) για τη διάρκεια της Συμφωνίας».

Επίσης, ζητούν να συζητηθούν οι τρόποι της ενεργοποίησης της απόφασης του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 σχετικά με τα δυνατά περαιτέρω μέτρα για το χρέος.

Με πληροφορίες capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα