Άμεση παραχώρηση αρμοδιοτήτων στο Εδιμβούργο

Νίκη του «όχι» με 55,4% και περίπου εννέα μονάδες διαφορά δείχνουν τα αποτελέσματα στις κάλπες του δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία της Σκωτίας. Δηλώνοντας την ικανοποίησή του για την επικράτηση του «όχι», ο Βρετανός πρωθυπουργός έδειξε ότι το Λονδίνο είναι διατεθειμένο να προχωρήσει άμεσα στην παραχώρηση περισσότερων αρμοδιοτήτων στο Εδιμβούργο. «Ο λαός της Σκωτίας μίλησε. Κι είναι ένα καθαρό αποτέλεσμα. Κρατά τη χώρα των 4 κρατών ενωμένη. Εκατομμύρια άνθρωποι, όπως κι εγώ,

είναι ευχαριστημένοι. Θα ράγιζε η καρδιά μου εάν έβλεπα το Ηνωμένο Βασίλειο να κατέρρεε...», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κάμερον.

Νωρίτερα, την ήττα της παράταξης του «ναι» στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας παραδέχθηκε ο Αλεξ Σάλμοντ, ηγέτης της καμπάνιας των υπέρμαχων της απόσχισης από το Ηνωμένο Βασίλειο. «Η Σκωτία αποφάσισε να μην γίνει ανεξάρτητη χώρα», δήλωσε, εκφράζοντας πάντως την προσδοκία ότι το Λονδίνο θα τηρήσει σύντομα τις δεσμεύσεις του για την παραχώρηση περισσότερων εξουσιών.

Ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγγ δήλωσε ότι η κυβέρνηση συνασπισμού πρέπει να παραχωρήσει περισσότερες εξουσίες στη Σκωτία, προσθέτοντας ότι η απόρριψη της ανεξαρτησίας της Σκωτίας από τους ψηφοφόρους αποτελεί έναυσμα για μία ευρύτερη συνταγματική μεταρρύθμιση σε ολόκληρη τη Βρετανία.

Το ναι ήρθε κυρίως από εκλογικές περιφέρειες που πλήττονται από ανεργία και ψήφιζαν εργατικό κόμμα. Αν αυτό επικρατούσε, θα μπορούσε να ανοίξει ο δρόμος και για άλλες αποσχίσεις, σχολίασε στον Αθήνα 9.84 και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Χαράλαμπος Τσαρδανίδης.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε "ανακουφισμένος από το αποτέλεσμα" του δημοψηφίσματος στη Σκωτία, σε συνέντευξή του σήμερα στο γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.

Keywords
Τυχαία Θέματα