Νέες εξελίξεις στην υπόθεση Εργκενεκόν

Ο στρατηγός εν αποστρατεία Χιλμί Οζκιόκ, πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Τουρκίας, είπε χθες, καταθέτοντας σχετικά με μια άσκηση των ένοπλων δυνάμεων το 2003, που εισαγγελείς θεωρούν ότι αποτελούσε μέρος ενός σχεδίου για την πραγματοποίηση πραξικοπήματος, ότι είχε "παρατραβήξει", καθώς χρησιμοποιούνταν τα πραγματικά ονόματα πολιτικών προσώπων, προσθέτοντας ότι είχε εκφράσει τις ανησυχίες του τότε.

Η άσκηση, που έγινε σε ένα στρατόπεδο στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο του 2003, θεωρείται σημαντική για την υπόθεση, στο πλαίσιο της οποίας κατηγορούνται 364 αξιωματικοί
για απόπειρα ανατροπής της ισλαμιστικών καταβολών κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο στρατηγός ε.α. Οζκιόκ ήταν επικεφαλής του τουρκικού στρατού, του δεύτερου μεγαλύτερου στο NATO, από το 2002 ως το 2006.

Η υπόθεση "Βαριοπούλα" αφορά ένα συνωμοτικό σχέδιο που προέβλεπε την πραγματοποίηση βομβιστικών επιθέσεων σε ιστορικά τεμένη στην Κωνσταντινούπολη και την πρόκληση σύρραξης με την Ελλάδα ώστε να δοθεί η αφορμή ο στρατός να αναλάβει την διακυβέρνηση της Τουρκίας.

"Στο πιο επικίνδυνο σενάριο έμαθα ότι χρησιμοποιούνταν τα πραγματικά ονόματα πολιτικών", είπε ο Οζκιόκ στην δεύτερη ημέρα της κατάθεσής του στην δίκη για την συνωμοσία "Εργκενεκόν".

"Είχα θέσει το θέμα στον αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού την εποχή εκείνη", είπε ο Οζκιόκ στη δίκη σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη φυλακή στη Σιλιβρί (Σηλυβρία), δυτικά της Κωνσταντινούπολης, όπου κρατούνται εκατοντάδες κατηγορούμενοι.

Η υπεράσπιση λέει ότι η άσκηση δεν συνιστούσε σχέδιο πραξικοπήματος.

Οι δίκες για τις συνωμοσίες αυτές αποτελούν τη συνέχιση της σύγκρουσης ανάμεσα στο κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) και τον στρατό, που έχει προβεί στην κατάληψη της εξουσίας με πραξικοπήματα τρεις φορές από το 1960 ως το 1981, ενώ εξανάγκασε ακόμα μια κυβέρνηση, στην οποία πρωθυπουργός ήταν ο ισλαμιστής Νετζμετίν Ερμπακάν, να εγκαταλείψει την εξουσία το 1997.

Ο Οζκιόκ είναι ο τρίτος πρώην Α/ΓΕΕΘΑ που καταθέτει στις δίκες για τις συνωμοσίες εναντίον του Ερντογάν.

Ένας από τους διαδόχους του, ο Ιλκέρ Μπασμπούγ, είναι ανάμεσα στους 273 κατηγορούμενους για σχέσεις με το εθνικιστικό δίκτυο Εργκενεκόν, όπως ακόμη πολλοί ανώτατοι στρατιωτικοί, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι κ.ά.

Η επόμενη δικάσιμος είναι προγραμματισμένο να γίνει την 6η Αυγούστου, αλλά η διαδικασία αντιμετωπίζει προβλήματα. Οι συνήγοροι μποϊκοτάρουν πλέον τη διαδικασία, που οδεύει προς το τέλος της, επικαλούμενοι την άρνηση των δικαστών να ακούσουν μάρτυρες οι οποίοι αμφισβητούν την αυθεντικότητα των στοιχείων που φέρονται να κατασκευάστηκαν από κατασχεθέντα ηλεκτρονικά αρχεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα