Νέες επαφές του Κέρι στη Μόσχα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι συναντήθηκε σήμερα στη Μόσχα με εκπροσώπους της ρωσικής κοινωνίας των πολιτών, σε μία στιγμή όπου οι ρωσικές μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση Πούτιν αυξάνει τις επιθέσεις κατά των ελευθεριών.

"Ο κόσμος ολόκληρος τρέφει μεγάλο σεβασμό για τις προσπάθειές σας", δήλωσε ο Τζον Κέρι κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην κατοικία του αμερικανού πρεσβευτή στη Ρωσία

Μάικλ ΜακΦολ κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψης του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στη Μόσχα.

Μεταξύ των συμμετεχόντων στη συνάντηση, η αντιφρονούσα της σοβιετικής εποχής Λουντμίλα Αλεξέεβα, 86 ετών, στέλεχος της Ομάδας του Ελσίνκι στη Μόσχα, που είναι η παλαιότερη οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία, ο Αλεξάντρ Τσερκάσοφ της οργάνωσης Memorial και ο Ιβάν Μπλόκοφ, στέλεχος της οργάνωσης Greenpeace στη Ρωσία.

Οι ρωσικές αρχές ξεκίνησαν τον Μάρτιο μία άνευ προηγουμένου επιχείρηση ελέγχου των ρωσικών και των δυτικών μη κυβερνητικών οργανώσεων που λειτουργούν στη Ρωσία, έπειτα από την ψήφιση ενός νόμου που υποχρεώνει κάθε μη κυβερνητική οργάνωση που έχει χρηματοδότηση από το εξωτερικό και αναπτύσσει "πολιτική δραστηριότητα" να καταγράφεται σε ένα μητρώο με "πράκτορες του εξωτερικού" και να παρουσιάζεται με τον χαρακτηρισμό αυτόν σε κάθε δημόσια δραστηριότητα.

Ο όρος "πράκτορας του εξωτερικού" χρησιμοποιείτο για τους πραγματικούς ή τους φανταστικούς αντιφρονούντες της σταλινικής περιόδου, οι οποίοι εκτελούνταν ή στέλνονταν σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε επίσης κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '70 και του '80 για να χαρακτηρίσει τους διαφωνούντες, που κατηγορούνταν ότι βρίσκονταν στην υπηρεσία της Δύσης.

Στο τέλος του Απριλίου, μία πρώτη ρωσική μη κυβερνητική οργάνωση, η Golos, εκπρόσωπος της οποίας συμμετείχε στη σημερινή συνάντηση με τον Τζον Κέρι, καταδικάσθηκε στην καταβολή προστίμου 7.500 ευρώ για το ότι δεν εγγράφηκε στο μητρώο με τους "πράκτορες του εξωτερικού".

Πέρυσι, οι ρωσικές αρχές έβαλαν τέλος στις δραστηριότητες της αμερικανικής υπηρεσίας διεθνούς ανάπτυξης (USAID) με την κατηγορία ότι αναμειγνύεται στις ρωσικές πολιτικές υποθέσεις.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα