Νέα τραπεζικά προϊόντα

Νέα καταθετικά προϊόντα ανακοινώνονται σε εβδομαδιαία σχεδόν βάση από τις τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλουν για προσέλκυση καταθέσεων και ενίσχυση της ρευστότητας τους.

    Η προσπάθεια για προσέλκυση καταθέσεων γίνεται ακόμη πιο έντονη καθώς στη διάρκεια του 2010 οι καταθέσεις στην χώρα μας παρουσίασαν μείωση κατά 10% περίπου, ήτοι
κατά 30 δισ.ευρώ, με τα 3/4 περίπου των εκροών να πραγματοποιήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2010 και κατά 1/4 το δεύτερο εξάμηνο.

    Οι εκροές στις καταθέσεις συνεχίστηκαν και το πρώτο δίμηνο του 2011 καθώς μεγάλος αριθμός νοικοκυριών αναγκάζεται να σηκώσει από τις αποταμιεύσεις του για να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες, λόγω μείωσης των μηνιαίων εισοδημάτων του.

    Πιο συγκεκριμένα οι καταθέσεις των Ιανουάριο του 2011 σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος μειώθηκαν κατά περίπου 4 δισ. ευρώ. Έτσι στο τέλος Ιανουαρίου το απόθεμα των καταθέσεων που τηρούν στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα επιχειρήσεις και νοικοκυριά υποχώρησε στα 204,7 δισ. ευρώ από 208,6 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2010. Η μεγαλύτερη μείωση εντοπίζεται στις καταθέσεις των νοικοκυριών οι οποίες μειώθηκαν κατά 2,8 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στο τέλος Ιανουαρίου στα 170,6 δισ.ευρώ από 173,5 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου. Υποχώρηση καταθέσεων με μικρότερους όμως βαθμούς συνεχίστηκε σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις και τον Φεβρουάριο, χωρίς να έχουν ανακοινωθεί ακόμη τα επίσημα στοιχεία.

    Στο πλαίσιο του έντονου ανταγωνισμού που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των τραπεζών τα νέα καταθετικά προϊόντα προσπαθούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών είτε με την προσφορά υψηλών επιτοκίων, σε σχέση με τα αντίστοιχα που προσφέρονται σε χώρες τις ευρωζώνης είτε με την προσφορά διαφόρων προνομίων και άλλων παροχών.

    Ταυτόχρονα έχουν κάνει την επανεμφάνιση τους και τα καταθετικά προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου που προσφερόντουσαν μαζικά από τις τράπεζες από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας για να γνωρίσουν κάμψη τα τελευταία χρόνια της κρίσης.

    Ωστόσο οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίσουν ότι για την προσφορά των υψηλών επιτοκίων που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν και το 6% συνήθως τίθενται ορισμένες προϋποθέσεις, όπως να μην γίνει ανάληψη από τον λογαριασμό για ορισμένο χρονικό διάστημα, το υψηλό επιτόκιο αφορά μόνον ένα ποσό του λογαριασμού και για το υπόλοιπο μειώνεται κλπ.

    Στο πλαίσιο αυτό οι συναλλασσόμενοι με τις τράπεζες θα πρέπει να ζητούν αναλυτικές πληροφορίες και να κάνουν ουσιαστική έρευνα αγοράς πριν καταλήξουν στην απόφαση τους για την επιλογή του λογαριασμού που ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες τους. Επίσης να μελετούν προσεκτικά όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις που δίνονται όλα τα επιπλέον προνόμια και επιβραβεύσεις.

    Αναφορικά με τα προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι μέγιστες αποδόσεις που αναφέρουν δίνονται μόνον εφόσον επιτευχθούν οι όροι
Keywords
Τυχαία Θέματα