«Tango με τουλίπες», για άτομα με Πάρκινσον

Μια ξεχωριστή εκδήλωση για τα μέλη της ελληνικής κοινότητας Πάρκινσον και την μύηση τους στο αργεντίνικο τάνγκο, που θεωρείται ευεργετικό για την θεραπεία της νόσου, η οποία πλήττει το νευρικό σύστημα του ανθρώπου, διοργανώνει η Εθελοντική Ομάδα «Έμπνευση» με τίτλο «Tango με τουλίπες»,  την Κυριακή 3 Απριλίου 2011 και ώρα 20.00 στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων (Αίθουσα «Άγγελος Σικελιανός», Πειραιώς 100, Γκάζι) με  ελεύθερη είσοδο.Με τη συμμετοχή και την πολύτιμη παρουσία ιατρών νευρολόγων και
φυσιοθεραπευτών, δάσκαλοι και χορευτές  του αργεντίνικου τάνγκο θα προσφέρουν το χρόνο, την ενέργεια και την αγάπη τους, δίνοντας την ευκαιρία σε όσους επιθυμούν να απολαύσουν τα μοναδικά οφέλη του χορού, ως ομαδικής άσκησης, που βοηθάει όχι μόνο στην κίνηση του σώματος, αλλά και στη νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου, μέσω της αρμονικής συνύπαρξης σωματικής και ψυχικής έκφρασης. Σύμφωνα με έρευνες της ιατρικής σχολής  του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον των Η.Π.Α. (Washington University School of Medicine in St. Louis) τα οφέλη του συγκεκριμένου χορού σε ασθενείς με Πάρκινσον είναι μεγάλα. Η βελτίωση στην κίνηση και στην ισορροπία τους είναι μεγαλύτερη, συγκριτικά με όσους ακολουθούν την μέθοδο των συμβατικών γυμναστικών ασκήσεων, ενώ παράλληλα συμβάλλει με ευχάριστο τρόπο και στη βελτίωση της διάθεσης των πασχόντων.
Η ασθένεια αυτή αποτελεί μια σοβαρή διαταραχή, που επηρεάζει τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου τα οποία με την σειρά τους επηρεάζουν την κίνηση των μυών του σώματος. Συνέπεια αυτής της δυσλειτουργίας είναι το τρέμουλο μερών του σώματος (όπως χέρια, πόδια, πρόσωπο), η ακαμψία χεριών και ποδιών, η ελλιπής ισορροπία και ο κακός συντονισμός των μελών του σώματος. Το τάνγκο προσφέρει επιπλέον οφέλη, καθώς εστιάζει σε συγκεκριμένα σημεία της κίνησης, όπως δυναμική ισορροπία, στροφές, εκκίνηση βηματισμού, κίνηση σε διαφορετικούς ρυθμούς αλλά και περπάτημα προς τα πίσω. Η εκδήλωση διοργανώνεται με αφορμή  την Παγκόσμια Ημέρα κατά της νόσου Πάρκινσον (11 Απριλίου κι έχει ως σύμβολο της την τουλίπα), που καθιερώθηκε το 1997 με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Νόσο Πάρκινσον (E.P.D.A.) και την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και η οποία γιορτάζεται την ημέρα γέννησης του Άγγλου Τζέιμς Πάρκινσον (1755-1824), που είχε περιγράψει τη συμπτωματολογία της ασθένειας το 1817. 
Keywords
Τυχαία Θέματα