«Να βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση»

Ανοιχτός σε περαιτέρω συζήτηση αλλά και σε συγκεκριμένα βήματα προκειμένου να υπάρξει εθνική συνεννόηση, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και παρά το γεγονός ότι η σύσκεψη εξελήθφη ως μια αποτυχημένη προσπάθεια.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι οι εκλογές
θα γίνουν το 2013 και ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του, προτίθενται να πάρουν όλες τις αναγκαίες αποφάσεις για την επίτευξη του στόχου να σωθεί η πατρίδα και να αλλάξει οριστικά και αυτό χωρίς να υπολογίζουν το πολιτικό κόστος. Ταυτόχρονα, όπως είπε, «θα συνεχίσουμε την προσπάθεια συνεννόησης για το καλό της χώρας».

Ζήτησε, πάντως, από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μη πλαγιοκοπούν την κυβέρνηση και να εγκαταλείψουν τις συμβατικές τακτικές άσκησης αντιπολίτευσης, ενόψει του εθνικού στόχου να σωθεί η χώρα.

Ο κ. Παπανδρέου στη δήλωσή του τόνισε ότι η χώρα, στη μάχη που δίνει, μπορεί να νικήσει «αν δουλέψουμε με πνεύμα εθνικής συνεννόησης» Μπορούμε, όπως είπε, να δείξουμε ότι «μπορεί να είμαστε διαφορετικοί αλλά όχι εχθροί.». 

Τόνισε επίσης ότι ζήτησε από τους πολιτικούς αρχηγούς να βάλουν και εκείνοι πλάτη, όπως βάζει ο ελληνικός λαός, προκειμένου να εξασφαλιστεί η δανειοδότηση της χώρας και τώρα και στο μέλλον.

Ο πρωθυπουργός πρότεινε στους πολιτικούς αρχηγούς συνεργασία σε μια σειρά ζητημάτων, όπως:

    -Πρώτον, να δουλέψουμε μαζί για τις μεγάλες αλλαγές για τις οποίες διψά η κοινωνία μας. Να ανταποκριθούμε στο αίτημα των πολιτών που δεν θέλουν ένα πολιτικό-οικονομικό σύστημα στο οποίο κυριαρχούσε η λογική του πλιάτσικου, της ιδιοτέλειας και της ιδιοποίησης..

    -Δεύτερον, να έχουμε κοινές θέσεις στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας για το καλύτερο εθνικό αποτέλεσμα.

    -Τρίτον, ακόμα και στα ζητήματα στα οποία έχουμε επιφυλάξεις ή άλλες προσεγγίσεις, να διαπραγματευτούμε με τους εταίρους μας από κοινού με τα άλλα κόμματα για να προσπαθήσουμε να τους πείσουμε για τις δικές μας προτάσεις.

    -Τέταρτον, την ανάγκη να διαφυλάξουμε όλοι μαζί την κοινωνική συνοχή και ειρήνη στη χώρα μας.

    -Πέμπτον, ναι και σε κυβερνητική συνεργασία, με δυνάμεις που έχουν βεβαίως κοινούς στόχους.

    Σημεία συμφωνίας

    Τα σημεία στα οποία κάλεσε ο κ. Παπανδρέου του ς πολιτικούς αρχηγούς να συμφωνήσουν ήταν:

    *Πρώτον, να δώσουμε απάντηση στο άμεσο και ζωτικό πρόβλημα του χρέους και των ελλειμμάτων σε συνεργασία με τους εταίρους μας. Και αυτό για να σταματήσει κάθε κουβέντα από αυτούς που διακινούν καταστροφικά σενάρια εξόδου της χώρας μας από το ευρώ.

    *Δεύτερον, να συμφωνήσουν όλοι ότι «βάζουμε τέλος στα ελλείμματα και πάμε σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό πλην τόκων -δηλαδή, σε πρωτογενές πλεόνασμα- από του χρόνου, το 2012».

    *Τρίτον, να πάρουμε όλοι τη γενναία απόφαση να μειώσουμε ένα αναποτελεσματικό, αντιπαραγωγικό
Keywords
Τυχαία Θέματα