«Να μην μεταναστεύσουν στο Ισραήλ»

Η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί οι Εβραίοι που ζουν στη Γερμανία να παραμείνουν στη χώρα, δήλωσε σήμερα η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ μετά την πρόσκληση που τους απηύθυνε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ, μία ημέρα μετά τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στην Κοπεγχάγη.

Όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο, η καγκελάριος δήλωσε "ευτυχής και ευγνώμων" που σήμερα ζουν στη Γερμανία Εβραίοι μολονότι η εβραϊκή κοινότητα της

χώρας είχε σχεδόν εκμηδενιστεί μετά το Ολοκαύτωμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. "Θα κάνουμε τα πάντα για την ασφάλεια των εβραϊκών θεσμών, για να εγγυηθούμε την ασφάλεια των πολιτών εβραϊκής πίστης" πρόσθεσε.

"Θέλουμε να κάνουμε τα πάντα ώστε οι Εβραίοι να παραμείνουν εδώ στη Γερμανία, να αισθάνονται καλά εδώ και με ασφάλεια", εξήγησε μια εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, συνοψίζοντας τη θέση του Βερολίνου.

Η εβραϊκή κοινότητα της Γερμανίας αριθμεί σήμερα 100.000 μέλη ενώ την εποχή που έπεσε το Τείχος του Βερολίνου, το 1989, στη Δυτική Γερμανία ζούσαν μόνο 26.000 Εβραίοι. Μετά την πτώση του Τείχους, η Γερμανία άνοιξε τις πύλες της στους Εβραίους που προέρχονταν από πρώην δημοκρατίες της ΕΣΣΔ, όπου υφίσταντο διακρίσεις ή τους απαγορευόταν να ασκήσουν ορισμένα επαγγέλματα. Μάλιστα, αποκτούσαν αυτομάτως τη γερμανική υπηκοότητα.

Την Κυριακή ο Νετανιάχου κάλεσε τους Εβραίους της Ευρώπης να εγκατασταθούν στο Ισραήλ, μετά την επίθεση που σημειώθηκε στη συναγωγή της Κοπεγχάγης. Ωστόσο και ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, απέρριψε σήμερα αυτό το ενδεχόμενο υπογραμμίζοντας ότι "μια Ευρώπη χωρίς Εβραίους δεν θα ήταν πλέον Ευρώπη".

"Πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να εγγυηθούμε την ασφάλειά τους, ώστε να μην αναγκάζονται να μεταναστεύουν", τόνισε, εκφράζοντας την ελπίδα "η εβραϊκή κοινότητα της Αυστρίας να πληθύνει".

Πριν από την προσάρτησή της στο Γ΄ Ράιχ, το 1938, στην Αυστρία ζούσαν 200.000 Εβραίοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων στη Βιέννη. Η εβραϊκή κοινότητα της χώρας -όσα μέλη της δεν πρόλαβαν να φύγουν στο εξωτερικό- εξοντώθηκε από το ναζιστικό καθεστώς. Σήμερα έχουν απομείνει στην Αυστρία μόνο 10.000 Εβραίοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα