Ν. Κορέα: Διαμαρτυρία προς Ιαπωνία

Το νοτιοκορεατικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον πρεσβευτή της Ιαπωνίας σήμερα για να διαμαρτυρηθεί μετά την επίσκεψη ιαπώνων υπουργών και βουλευτών στο σιντουιστικό μνημείο Γιασουκούνι, στο κέντρο του Τόκιο, το οποίο για τη Σεούλ και το Πεκίνο συμβολίζει τον ιαπωνικό μιλιταρισμό.

Ο πρώτος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Κιμ Κιού-Χιούν υπενθύμισε στον πρεσβευτή Κόρο Μπέσχο "τα φοβερά δεινά" που προκάλεσε η Ιαπωνία στις χώρες όπου είχε αποικήσει τον 20ο αιώνα, εκ των οποίων η Νότια Κορέα

και με τις οποίες πολέμησε στη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

"Εκφράζουμε τη μεγάλη λύπη μας για την εσφαλμένη ερμηνεία της ιστορίας και τις αναχρονιστικές παρατηρήσεις της κυβέρνησης και πολιτικών αξιωματούχων της Ιαπωνίας", δήλωσε ο Κιμ.

Τουλάχιστον 168 ιάπωνες βουλευτές, επισκέφθηκαν στις αρχές της εβδομάδας το μνημείο Γιασουκούνι όπου τιμώνται οι 2,5 εκατομμύρια ιάπωνες στρατιώτες πεσόντες υπέρ πατρίδος, ανάμεσά τους και 14 Ιάπωνες που κρίθηκαν ένοχοι για εγκλήματα πολέμου από τους Συμμάχους μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, .

Οι βουλευτές και γερουσιαστές αυτοί, στην πλειοψηφία τους μέλη του κυβερνώντος συντηρητικού Φιλελεύθερου- Δημοκρατικού Κόμματος, μετέβησαν στο μνημείο στο πλαίσιο του εαρινών εκδηλώσεών του. Η επίσκεψη αυτή που θεωρείται η πιο σημαντική του είδους από το 1989, καταγγέλθηκε αμέσως από το Πεκίνο και τη Σεούλ.

Χθες η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-Χιέ προειδοποίησε την Ιαπωνία για μια δεξιά στροφή στη διπλωματία της που ξανανοίγει "ουλές του παρελθόντος".

Στο Τόκιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα επανέλαβε σήμερα την θέση του πρωθυπουργού Σίντζο Αμπε: "Σε όλη τη χώρα είναι φυσικό να τιμώνται όσοι θυσιάστηκαν για το έθνος".

"Η Νότια Κορέα και η Κίνα είναι σημαντικοί γείτονες. Δεν θέλουμε το θέμα του Γιασουκούνι να πλήξει τις σχέσεις μας", πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα