«Μου το χρωστούσε η ζωή να παίξω αυτό το έργο»

Η όπερα "El Greco" του Γιώργου Χατζηνάσιου, παρουσιάζεται την Τρίτη 19 και την Τετάρτη 20 Μαΐου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Ο Γιώργος Χατζηνάσιος μίλησε για την όπερα, που είναι αφιερωμένη στη ζωή του Έλληνα ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, στον Ιάσονα Τριανταφυλλίδη και την εκπομπή «Αθήνα Μ' ακούς;».

"Η Όπερα εντάσσεται στα πλαίσια εορτασμού των 400 χρόνων απο

το θανατο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου "Εl Greco" Εγώ βέβαια την όπερα αυτή τη δουλεύω από το '84. Δεν γράφτηκε για την επέτειο αλλά συνέπεσε. Αυτή η όπερα με δυσκόλεψε το λιμπρέτο όλα αυτά τα χρόνια, είχα απευθυνθεί στους κορυφαίους στιχουργούς της Ελλάδας, είχα πλησιάσει μέχρι και τον Γκάτσο, τον Μάνο Ελευθερίου, δε υπήρχε περίπτωση να γραφτεί το λιμπρέτο, γι αυτό και δεν έχουμε όπερες στην Ελλάδα. Η μοναδική όπερα που υπάρχει είναι αυτή, του Ελ Γρέκο. Δεινοπάθησα μ αυτή την ιστορία., ώσπου βρήκα τον Ηλία Γιάμη, έναν υπέροχο άνθρωπο εκπαιδευτικό στο επάγγελμα ο οποίος χειρίζεται εξαιρετικά τον λόγο και καθίσαμε τα τελευταία δυο χρόνια και το γράψαμε και το ολοκληρώσαμε πέρυσι"

"Νιώθω ότι μου το χρωστούσε η ζωή να παίξω αυτό το έργο, αυτό το μεγαλειώδες έργο μπορώ να πώ. Είναι καταπληκτικό."

"Ο κόσμος να έρθει για να τιμήσει ενα μεγάλο Ελληνα ο οποίος μεγαλούργησε την εποχή του Μεσσαίωνα, να τιμήσει τον Καζαντζάκη ο οποίος έκανε την αναφορά στον Ελ Γκρέκο και εγώ εμπνευστηκα απο αυτό να κάνω αυτή την όπερα. Τέλος να έρθει επειδή υπάρχει ένα φυτώριο απο καταξιωμένους φοβέρους, καταξιωμενους Ιταλούς καλλιτέχνες που δε θα δοθεί άλλη ευκαιρία να τους δούμε ξανά στην Ελλάδα."

Keywords
Τυχαία Θέματα