Μοιραζόμαστε το DNA

Πέρα από τα ίδια γούστα, τις ίδιες συνήθειες και τις ίδιες προτιμήσεις .. φαίνεται ότι με τους κολλητούς μας φίλους έχουμε και τα ίδια γονίδια.

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα κάθε άνθρωπος έχει πιο όμοιο DNA με τους φίλους του που έχει επιλέξει από ό,τι με τους αγνώστους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον διακεκριμένο Ελληνοαμερικανό καθηγητή κοινωνιολογίας και ιατρικής του Πανεπιστημίου Γιέηλ Νικόλα Χρηστάκη, επεσήμαναν ότι αυτό

το εύρημα δεν οφείλεται στην τάση των ανθρώπων να κάνουν φίλους με παρόμοιο φυλετικό (άρα και γενετικό) υπόβαθρο.

Η γενετική ομοιότητα μεταξύ των φίλων υπερβαίνει την αναμενόμενη ομοιότητα μεταξύ των ανθρώπων που μοιράζονται μια κοινή εθνική -και γενετική- κληρονομιά. Με ποιούς μηχανισμούς συμβαίνει αυτό, οι ερευνητές δεν μπορούν ακόμη να το πουν.

Μια άλλη αξιοσημείωτη διαπίστωση είναι ότι τα γονίδια που είναι πιο κοινά με τους φίλους μας, φαίνονται να εξελίσσονται ταχύτερα από τα υπόλοιπα. Αυτό, κατά τον κ. Χρηστάκη, πιθανώς εξηγεί εν μέρει, γιατί η ανθρώπινη εξέλιξη φαίνεται να έχει επιταχυνθεί κατά τα τελευταία 30.000 χρόνια, καθώς το φιλικό και κοινωνικό περιβάλλον (με ζωτικό παράγοντα τη γλωσσική επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων) αποτελεί από μόνο του έναν σημαντικό εξελικτικό παράγοντα.

Η εμβρυολόγος, γενετίστρια, Ελένη Κοντογιάννη, μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 984 και την Έλενα Μπρέγιαννη, σχολιάζοντας τα ευρήματα εξέφρασε τον σκεπτικισμό της .

Keywords
Τυχαία Θέματα