Μνημόνιο συνεργασίας Ρουμανίας- Τουρκίας

Μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη έργων διασύνδεσης του ενεργειακού τομέα της Τουρκίας και της Ρουμανίας υπέγραψαν χθες οι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών, Τανέρ Γιλντίζ και Κονσνταντίν Νίτα.

Το μνημόνιο προβλέπει τη δημιουργία εναλλακτικών μηχανισμών για την ανταλλαγή ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών, που περιλαμβάνουν

και ένα υποθαλάσσιο καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

"Οι δύο υπουργοί εξέτασαν τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα των δύο χωρών, θέματα περιφερειακής συνεργασίας και στρατηγικών έργων διασύνδεσης" αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ρουμανικό υπουργείο Ενέργειας, μετά τη συνάντηση των κ.κ Γιλντίζ και Νίτα, στο Βουκουρέστι.

"Η περιφερειακή συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική και περιφερειακή ανάπτυξη. Στην κατεύθυνση αυτή, η Ρουμανία επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της όσον αφορά στην ανάπτυξη δικτύων διασύνδεσης με τη Μολδαβία, τη Σερβία, την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία, με στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και τη δημιουργία ευκαιριών για εξαγωγές ενέργειας στην περιοχή. Ταυτόχρονα, η συνεργασία με την Τουρκία αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο για τον ενεργειακό τομέα της Ρουμανίας, όσον αφορά την κεφαλαιοποίηση των εξαγωγικών δυνατοτήτων. Για το σκοπό αυτό, συζήτησα με τον Τούρκο ομόλογό μου Τανέρ Γινλτίζ, σχετικά με τα πιθανά έργα διασύνδεσης" δήλωσε ο κ. Νίτα.

Ο Ρουμάνος υπουργός επεσήμανε ακόμη ότι το υποθαλάσσιο καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, συνιστά ένα έργο πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη της περιφερειακής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με προοπτική την ενσωμάτωσή της στην αγορά ενέργειας της ΕΕ και μία λύση για την εξαγωγή ενέργειας στην τουρκική και τις περιφερειακές της αγορές.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα