Μήτρο-γκολ, γκολ, γκολ...

του Διονύση Δελλή

Από χθες το βράδυ είναι και επίσημα ο σημαντικότερος Έλληνας σκόρερ στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ. Με την προσωπική παράσταση στις Βρυξέλλες και την υπογραφή που έβαλε φαρδιά πλατιά στο επιβλητικό 0-3 του Ολυμπιακού, επί της Άντερλεχτ έφτασε τα 9 προσωπικά γκολ στον...πόλεμο των Άστρων.

Σε μόλις 18 εμφανίσεις στην κορυφαία διασυλλογική

διοργάνωση. Και ο Κώστας Μήτρογλου είναι μόλις 25 χρονών. Γερός να είναι έχει όλο τον χρόνο με το μέρος του προκειμένου να φτάσει την προσωπική του «σοδιά» σε επίπεδα που δεν έχουν προηγούμενα. Ήδη πέραν της... ελληνικής πρωτιάς, είναι και δεύτερος σκόρερ στην ιστορία του Ολυμπιακού στα κύπελλα Ευρώπης. Χθες «ισοφάρισε» τον Νίκο Αναστόπουλο στα 14 γκολ και είναι μόλις ένα μακριά από τον αξεπέραστο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς που ολοκλήρωσε την καριέρα του με 15.

Μητρογκόλ, όνομα και πράμα δηλαδή. Η κωδική ονομασία ενός παιδιού που πραγματικά η καριέρα του έχει περάσει από σαράντα κύματα μέχρι να φτάσει στη σημερινή αδιαπραγμάτευτη θέση της.

Η αιτία που ήρθε στην Ελλάδα ακούει στο όνομα Τάκης Λεμονής. Το καλοκαίρι του 2007 και πριν το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα των Νέων (όπου η Ελλάδα με Μήτρογλου, Νίνη, Παπασταθόπουλο έφτασε ως τον τελικό) ο Έλληνας τεχνικός έβαλε τον τότε 19άχρονο Μήτρογλου στην κορυφή της μεταγραφικής λίστας του για τον Ολυμπιακό. Μια επένδυση για το μέλλον. Μια μεγάλη δικαίωση για τον έλληνα τεχνικό που έτσι για την ιστορία σαν σήμερα οδήγησε την ίδια χρονία (3/10/ 2007) τους Ερυθρόλευκους στο πρώτο «διπλό» τους στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ (Βέρντερ-Ολυμπιακός 1-3). Δικαίωση που καθυστέρησε χαρακτηριστικά πάντως. Διότι ο νεαρός στράικερ όχι μόνο έμεινε στην αφάνεια μέχρι την περίοδο 2009-2010 (όταν και έπαιξε λόγο των μεγάλων τραυματισμών Ντιόγκο και Ντάρμπισιρ που σχεδόν έχασαν εκείνη τη σεζόν), αλλά κινδύνευσε και με εκτροχιασμό. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε, ίσως ο καλύτερος προπονητής που πέρασε τα τελευταία 15 χρόνια από το μεγάλο λιμάνι δεν πίστευε στον μικρό. Στον χαρακτήρα του, στο στιλ παιχνιδιού του που ήταν μακριά από τα δικά του «θέλω». Τον Δεκέμβρη του 2010 εισηγήθηκε τον δανεισμό του στον Πανιώνιο. Σε μια περίοδο που μόλις είχε φτάσει ο Τζιμπούρ στον Ολυμπιακό. Σε μια περίοδο που...οργίαζε ο Μιραλάς. Που υπήρχε η σταθερή αξία του Πάντελιτς.

Και όταν ξεκινούν οι...δανεισμοί υπό τέτοιες προϋποθέσεις πολύ δύσκολα γυρίζεις στην βάση σου. Ο νεαρός φορ σε μισή σεζόν στην πλατεία της Νέας Σμύρνης πέτυχε οκτώ γκολ. Και πάλι όμως δεν έφτασαν για να τον επαναφέρουν στον Ολυμπιακό. Πέρασε έναν ακόμη χρόνου δανεισμού, αυτή τη φορά στον Ατρόμητο. Και το τέλος της περιόδου 2011-2012, όταν πια ο Βαλβέρδε έφυγε για την πατρίδα του και εκείνος είχε γράψει μέσω... Περιστερίου άλλα 16 γκολ στο κοντέρ του άνοιξε η πόρτα του γυρισμού. Σε αυτόν τον ενάμιση χρόνο, έφτασαν περισσότερες από πέντε επίσημες προτάσεις πώλησης του Έλληνα φορ. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης όμως ήταν...κάθετος. Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού πίστεψε ίσως όσο κανείς άλλος στον Κώστα Μήτρογλου. Και εκείνος ήταν η αιτία που όντως βρέθηκε ένα εισιτήριο...επιστροφής.

Τα όσα ισχύουν από την έναρξη της περασμένης σεζόν είναι πια γνωστά. Τριάντα-δύο γκολ έχει συνολικά από τον περασμένο Σεπτέμβρη. Με τους Ερυθρόλευκους αλλά και με την Εθνική ομάδα στην οποία καιρό τώρα είναι το βαρύ πυροβολικό της, στην κορυφή της επίθεσης. Με δεδομένο λοιπόν ότι υπάρχουν μπροστά επτά μήνες ποδόσφαιρο αλλά και ότι το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είναι πραγματικά πολύ πιθανό να συμμετάσχει στα τελικά του Μουντιάλ, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε που θα φτάσει αυτός ο...προσωπικός αριθμός του 25άχρονου στράικερ. Και μαζί που θα φτάσει η «μετοχή» του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Τέλη Αυγούστου ο Ολυμπιακός απέρριψε πρόταση ύψους 6 εκατ ευρώ από την Ιταλική Σουασόλο για την πώληση του.

Υπολογίζοντας τη φόρα που έχει πάρει ο Μητρογκολ; Δεν είναι απίθανο να πάρει και μια ακόμη πρωτιά στην καριέρα του. Να γίνει η... αιτία για να φτάσει στην Ελλάδα (και για Έλληνα παίκτη) μια πρόταση πάνω από 10 εκατ ευρώ για την...υπογραφή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα