Μηνύματα αισιοδοξίας

Την αισιοδοξία ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές το β' εξάμηνο του 2014 εξέφρασε ανώτατη κυβερνητική πηγή. Παράλληλα, απέκλεισε το ενδεχόμενο αλλαγής του οικονομικού σχεδιασμού της κυβέρνησης λόγω ευρωεκλογών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν πρόκειται να χαλάσει τη σωστή πορεία της χώρας. Την ίδια ώρα, τα νέα από το οικονομικό πεδίο εξακολουθούν να είναι θετικά, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας

της Ελλάδας, πλεόνασμα 603 εκατομμύρια ευρώ σε ταμειακή βάση παρουσίασε τον Ιανουάριο ο προϋπολογισμός της κεντρικής διοίκησης, έναντι πλεονάσματος 392 εκατομμυρίων τον Ιανουάριο του 2013.

Στο κλίμα αυτό, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ενημερώνει το Γιούρογκρουπ για το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, που φτάνει την Τετάρτη στην Αθήνα.

Αισθητή βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στην Ελλάδα, διαπιστώνει ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος μιλώντας σε σεμινάριο του ΟΟΣΑ, ανέφερε ότι στη χώρα μας, έχει υπάρξει αυξημένος ανταγωνισμός στο λιανικό εμπόριο, εξέλιξη που οδήγησε μεταξύ άλλων, όπως είπε, σε μεγάλη ανάκαμψη του τουρισμού.

Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για την ενίσχυση της άκρας δεξιάς στον κοινοτικό Βορρά και Νότο και αναφέρθηκε στις επιφυλάξεις που διατυπώνονται συχνά σε ορισμένες βόρειες χώρες σε σχέση με το ενδεχόμενο χορήγησης νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά και στην κόπωση που παρατηρείται σε χώρες του Νότου αναφορικά με τις συνταγές λιτότητας που τους επιβάλλονται.

Keywords
Τυχαία Θέματα