Μήνας Κινηματογράφου

Στην ψυχολογία των μαζών είναι αφιερωμένος ο Μήνας Κινηματογράφου που διοργανώνει για 5η συνεχή χρονιά ο κύκλος Τέχνη και Ψυχιατρική, της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, στον κινηματογράφο Τριανόν στην οδό Κοδριγκτώνος 21.

Όπως τόνισε ο καθηγητής ψυχιατρικής Νίκος Τζαβάρας, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τη Βάνα Λυκομήτρου, «όλες οι ταινίες που επιλέχθηκαν είναι χαρακτηριστικές για τον τρόπο με τον οποίο ο κινηματογράφος σε διαφορετικές εποχές διαπραγματεύεται αυτό το επίκαιρο θέμα της ψυχολογίας των
μαζών».

«Μέσα από ταινίες, όπως ο "Αλέξανδρος Νιέφσκι", ο "Θρίαμβος της θέλησης" ή το "Μετρόπολις" φαίνεται ο τρόπος που κάποια καθεστώτα επεπιχείρησαν να χειραγωγήσουν τις μάζες», επεσήμανε μεταξύ άλλων.

«Υπάρχει μια διαρκής αλληλεπίδραση ψυχοπαθολογίας και τέχνης. Οι ψυχίατροι μελετούν πάντα τα έργα της τέχνης για να αντλήσουν συμπεράσματα σχετικά με την επιστήμη τους και οι άνθρωποι της τέχνης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Μπέρκμαν, ασχολούνται με την ψυχοπαθολογία προκειμένου να προσφέρουν στα δικά τους έργα ένα κλινικό, ρεαλιστικό αποτέλεσμα», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τζαβάρας.
Keywords
Τυχαία Θέματα