Μικρότερο το χριστουγεννιάτικο καλάθι

Λιγότερα χρήματα θα διαθέσουν φέτος οι Έλληνες για τα έξοδα των Χριστουγέννων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, αλλά και σε σύγκριση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, σύμφωνα με έρευνα της Deloitte. Όσον αφορά το πού θα τα ξοδέψουν, δήλωσαν ότι θα τα μοιράσουν σε φαγητό, δώρα και σε κοινωνικές δραστηριότητες.

Σε σχέση με τη μελλοντική κατάσταση της οικονομίας οι Έλληνες καταναλωτές που είναι απαισιόδοξοι αποτελούν το 52% των ερωτηθέντων. Ποσοστό 61% των ερωτηθέντων αντίθετα δηλώνουν αισιόδοξοι για τη μελλοντική κατάσταση της οικονομίας.

Αναφορικά με την παρούσα αγοραστική δύναμη

στην Ελλάδα οι περισσότεροι καταναλωτές αισθάνονται πως έχουν λιγότερα χρήματα να ξοδέψουν, ειδικά οι ερωτηθέντες άνω των 45 ετών. Η μερίδα των καταναλωτών που αναγνωρίζει ότι έχει λιγότερα χρήματα να ξοδέψει έχει φτάσει το 68%. περισσότερες γυναίκες (73%) παρά άνδρες (63%) δηλώνουν ότι έχουν λιγότερα χρήματα να ξοδέψουν. Ποσοστό 19% των καταναλωτών εκφράζει αισιοδοξία σε σχέση με την αγοραστική δύναμη στο μέλλον δηλώνοντας ότι αναμένει να βελτιωθεί. Σε αντίθεση ποσοστό 35% των καταναλωτών δηλώνουν απαισιοδοξία ενώ το 30% αναμένουν ότι η αγοραστική τους δύναμη θα παραμείνει σταθερή το 2015.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, ότι εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και της Δανίας, όλες οι υπόλοιπες χώρες που πήραν μέρος στην έρευνα ήταν απαισιόδοξες για την παρούσα κατάσταση της οικονομίας. Το 2013 μόνο η Γερμανία και η Δανία ήταν αισιόδοξες) περισσότεροι άνθρωποι θεωρούσαν την παρούσα φάσης της οικονομίας θετική). όσον αφορά στη μελλοντική κατάσταση της οικονομίας, εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου και της Δανίας, όλες οι χώρες της έρευνας είναι απαισιόδοξες για τη μελλοντική κατάσταση της οικονομίας. Το 2013 μόνο η Δανία ήταν αισιόδοξη.

Πηγή: protothema

Keywords
Τυχαία Θέματα