Μία ευκαιρία στην Ελλάδα

Τη μείωση των επιτοκίων του ελληνικού χρέους που κρατούν στα χέρια τους, προτείνει σε ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ, ο επικεφαλής τουυ Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF), ούτως ώστε να δοθεί μια ευκαιρία στη δοκιμαζόμενη χώρα να παλέψει για ανάκαμψη.

Ο Charles Dallara τάσσεται παράλληλα υπέρ της παράτασης της προθεσμίας για την υλοποίηση των στόχων που υπαγορεύει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μας.

Ο ίδιος ανέφερε πως η ΕΚΤ
θα πρέπει να επιστρέφει στην Ελλάδα τα κέρδη που αντλεί από ελληνικά ομόλογα με διαφανή τρόπο. Το IIF πάντως δεν κρίνει απαραίτητη μια μεγάλη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που έχει στα χέρια του ο επίσημος τομέας.

«Εάν οι επίσημοι πιστωτές της Ελλάδας μειώσουν το επιτόκιο των δανείων στο 1% από το σημερινό μέσο όρο του 4% περίπου, θα μπορούσαν ενδεχομένως να αλλάξουν το προφίλ του χρέους της».

Ξεχωριστά, ο Dallara είπε πως η ΕΚΤ θα πρέπει να προσφέρει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων σε Ιρλανδία και Πορτογαλία και πως οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους από τους βραχυπρόθεσμους στόχους σε χώρες «πακέτων» προς τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν μακροπρόθεσμα με στόχο την αποκατάσταση της ανάπτυξης.
Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα