Μέτρα στήριξης για τις συντάξεις

Το πάγωμα και εν συνεχεία την κατάργηση όλων των ρυθμίσεων που εφαρμόστηκαν ή επρόκειτο να εφαρμοστούν με στόχο τη μείωση των συντάξεων και την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης προανήγγειλε από το βήμα της Bουλής ο Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης.

Δεν αυξάνεται το όριο ηλικίας για τη λήξη της κατώτατης σύνταξης στα 62 έτη καθώς ούτε και τα ευνοικά όρια ηλικίας, που προβλέπονται για εργαζόμενες μητέρες και βαρέας ανθυειγινά πεαγγέλματα.

Δεν καταργείται το ΕΚΑΣ, ούτε αυστηροποιούνται οι προυποθέσεις χορήγησής του και διατηρούνται τα προνοιακά
επιδόματα.

Παγώνουν και θα ακυρωθούν ο νέος τρόπος υπολογισμού των κύριων συντάξεων, οι ειδικές ρήτρες στις επικουρικές συντάξεις και θα αλλάξει ο μαθηματικός τύπος βάσει του οποίου χορηγείται το εφάπαξ.

Ως μέτρα στήριξης προωθούνται :

-Μείωση κατά 50% από την ερχόμενη εβδομάδα των απαιτούμενων ετήσιων ενσήμων για την υγειονομική περίθαλψη ανέργων.

-Καταργείται η πρόβλεψη των 100 ημερών ασφάλισης, κάθε χρόνο, και για μια πενταετία πριν τη συνταξιοδότηση για ανέργους που βρίσκονται κοντά στο όριο λήψης σύνταξης. Χορηγείται από το Δεκέμβριο η 13η σύνταξη, σε όσους λαμβάνουν έως 700 ευρώ το μήνα.

-Μειώνεται ο χρόνος απονομής των συντάξεων, μέσω της πρόσληψης προσωπικού στις αρμόδιες διευθύνσεις των Ταμείων.

-Επανέρχεται η μηνιαία σύνταξη των 360 ευρώ σε ανασφάλιστους, υπερίληκες και ομογενείς.

-Μειώνεται ο χρόνος πιστοποίησης αναπηρίας, στους δυο μήνες, χωρίς διακοπή της περίθαλψης και της καταβολής επιδομάτων, όσο διαρκεί η διαδικασία πιστοποίησης.

Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες:

-Αποποινικοποιούνται οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά τους ταμεία.

-Παρέχεται υγειονομική περίθαλψη ακόμα και αν υπάρχουν οφειλές. Θα μπορούν να επιλέξουν ασφαλιστική κλάση ακόμη και κάτω από δύο κλιμάκια

-Αυξάνεται το όριο της οφειλής των 20 χιλιάδων ευρώ, που μπορεί να ρυθμίσει και να αποπληρώσει ο επαγγελματίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα