Μέτρα για χρηματοδότηση κομμάτων σε Τσεχία

Η Τσεχία αρνείται τη δημιουργία ανεξάρτητου φορέα για τον έλεγχο της χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων και πολιτικών, όπως διαπιστώνει η GRECO.

Σε έκθεση της για την Δημοκρατία της Τσεχίας που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα, η Ομάδα Κρατών για την καταπολέμηση της διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO) εκφράζει την δυσαρέσκεια της για την απροθυμία των τσεχικών αρχών να προχωρήσουν στην δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα για την παρακολούθηση και τον έλεγχο της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, υποψηφίων βουλευτών και πολιτικών καθώς και των προεκλογικών εκστρατειών.

Η
δημιουργία ενός τέτοιου φορέα είναι ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση της αποτελεσματικότητας στον έλεγχο της χρηματοδότησης του πολιτικού κόσμου στη χώρα, υπογραμμίζει η GRECO, επικρίνοντας την πρόσφατη απόφαση των αρχών της Τσεχίας με βάση την οποία ο έλεγχος στα οικονομικά πολιτικών και κομμάτων θα εξακολουθήσει να γίνεται από μια αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Η GRECO εκφράζει επίσης τις σοβαρές ανησυχίες της για τον αργό ρυθμό με τον οποίο προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις της νομοθεσίας για την χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων στη χώρα και σημειώνει ότι έχουν εγκαταλειφθεί ελπιδοφόρα σχέδια, που θα δημιουργούσαν επαρκές θεσμικό πλαίσιο για τον έλεγχο αυτό.

Στην έκθεσή της η GRECO επισημαίνει ότι η Τσεχική Δημοκρατία έχει εφαρμόσει ικανοποιητικά μόνο μία από τις 13 συστάσεις που διατυπώθηκαν από την Επιτροπή στην τρίτη έκθεση αξιολόγησης της χώρας, το 2011.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα