Μετεκλογική ανακεφαλαιοποίηση

Ανοικτά παραμένουν, δύο εβδομάδες πριν από τις κάλπες, βασικά ζητήματα στη διαδικασία. Σήμερα οι ελληνικές τράπεζες ανακοινώνουν τα οικονομικά αποτελέσματά τους για το 2011, τα οποία εκτιμάται ότι θα καταγράφουν μεγάλες ζημιές, μετά και το PSI.

Ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών υποστήριξε στο Capital.gr ότι, αναλόγως του αν θα γίνει δυνατό να δοθεί έγκαιρα σήμερα το πρωί απάντηση στις εκκρεμότητες

αυτές, «θα υπάρξει  ανακοίνωση του υπουργείου, η οποία θα ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά τις επιπτώσεις στην διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης σε συνάρτηση με τις ζημίες από το PSI+ και μόνο».

Γι αυτό τον λόγο άλλωστε ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης ανέβαλε για 18 ώρες την αναχώρησή του για τις ΗΠΑ όπου θα συμμετάσχει στην εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκκρεμότητες, στις οποίες αναφέρονται στο υπ. Οικονομικών, αφορούν στην «διαχείριση» της υπόθεσης του «αναβαλλόμενου φόρου» ήτοι της σταδιακής απόσβεσης μέρους των ζημιών με τους φόρους των μελλοντικών κερδών των τραπεζών. Η διάρκεια της απόσβεσης αυτής ενδέχεται να γίνει δυνατό να καθοριστεί σήμερα, αν και όπως έχει αναφέρει το Capital.gr μέχρι τις προηγούμενες ημέρες η τρόικα δεν είχε κατασταλάξει ως προς το θέμα αυτό.

Η σημασία της ρύθμισης αυτής είναι σημαντική. Και αυτό γιατί κατεβάζει το άμεσο «κόστος» για τις τράπεζες από τα 25 περίπου δισ. ευρώ σε 20 - 21 δισ. ευρώ. Μειώνοντας έτσι και τις συνολικές καλύψεις που θα ενεργοποιήσει σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προς τις τράπεζες από το σύνολο των διαθέσιμων 25 δισ. ευρώ, προκειμένου να διασφαλισθεί η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr το ενδεχόμενο να υπάρξει ανακοίνωση σήμερα από το ΥΠΟΙΚ σχετικά με τις εκκρεμότητες αυτές μπορεί να αφορά κατά βάση την διαχείριση του θέματος του αποκαλούμενου «αναβαλλόμενου φόρου» και αυτό μόνο εάν τις πρωινές ώρες σήμερα υπάρξει οριστική απάντηση τόσο στην διάρκεια όσο και στην λογιστική διαχείριση των μεγεθών του ισολογισμού των τραπεζών που εμπλέκονται με αυτόν.       

Πηγή:www.capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα