«Μεταμόρφωσαν» κύτταρα

Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν να «μεταμορφώσουν» κύτταρα του δέρματος απευθείας σε νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου, χωρίς να χρειαστεί να μεσολαβήσει, όπως γινόταν έως τώρα, το ενδιάμεσο στάδιο των βλαστικών κυττάρων.

Το επίτευγμα ανοίγει το δρόμο για διάφορες ιατρικές χρήσεις στο μέλλον, όσον αφορά την αποκατάσταση εγκεφαλικών βλαβών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή παθολογίας Μάριους Βέρνιγκ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ
(PNAS), σύμφωνα με το BBC, έκαναν τα σχετικά πειράματα με ποντίκια. Χρειάζονται όμως και άλλες δοκιμές πριν η τεχνική χρησιμοποιηθεί με κύτταρα από ανθρώπινο δέρμα.

Οι ίδιοι επιστήμονες, που στο πρόσφατο παρελθόν είχαν μετατρέψει δερματικά κύτταρα σε νευρώνες, αυτή τη φορά έκαναν ένα βήμα παραπέρα, πετυχαίνοντας κάτι ανάλογο με πρόδρομα νευρωνικά κύτταρα, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να εξειδικευθούν στους τρεις βασικούς τύπους κυττάρων του εγκεφάλου και γενικότερα του νευρικού συστήματος: νευρώνες, αστροκύτταρα και ολιγοδενδροκύτταρα (τα τελευταία παράγουν την μυελίνη που μονώνει τα νεύρα και τους επιτρέπει να μεταδίδουν τα ηλεκτρικά σήματα).
Keywords
Τυχαία Θέματα