Μέσο μετάδοσης ψυχικής διάθεσης το FB;

Τη δυνατότητα «μετάδοσης» της ψυχικής διάθεσης των χρηστών μέσω Facebook εν είδει «ιού/ ασθένειας» αποκαλύπτει μελέτη ερευνητών του University of California, Yale, η οποία δημοσιεύτηκε στο Plos One.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση των βροχερών ημερών στους χρήστες του Facebook, εξετάζοντας στοιχεία από εκατομμύρια χρήστες. Όπως διαπιστώθηκε, για κάθε ένα άτομο που επηρεάστηκε άμεσα από τη

βροχή, ένα με δύο άλλα «ένιωθαν» επίσης την «επίδραση».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτά τα οποία οι άνθρωποι αισθάνονται και γράφουν σε ένα μέρος του πλανήτη μπορεί να μεταδοθούν/ εξαπλωθούν και σε άλλα μέρη, ακόμα και την ίδια ημέρα. Επίσης, όπως επισημαίνουν, τα κοινωνικά δίκτυα μπορούν να μεγενθύνουν την ένταση των συναισθημάτων διεθνώς.

Οι ερευνητές, κάποιοι εκ των οποίων έχουν εργαστεί και στο Facebook, ανέλυσαν το συναισθηματικό περιεχόμενο δισεκατομμυρίων updates μεταξύ του Ιανουαρίου του 2009 και του Μαρτίου του 2012. Όσον αφορά στο θέμα της βροχής, διαπιστώθηκε ότι τα «αρνητικά» posts αυξάνονταν κατά 1,16% και τα θετικά μειώνονταν 1,19% όταν ο καιρός δεν ήταν καλός. Επίσης, εξέτασαν τα posts χρηστών που ήταν φίλοι με άτομα που επηρεάζονταν άμεσα από τη βροχή, αλλά έμεναν σε πόλεις όπου ο καιρός δεν ήταν απαραίτητα κακός. Όπως διαπιστώθηκε, κάθε «λυπημένο» post είχε ως αποτέλεσμα την «παραγωγή» 1,29 αρνητικών posts.

Ωστόσο, κάθε «χαρωπό» post είχε ακόμα μεγαλύτερη επίδραση, καθώς, όπως διαπιστώθηκε, η δημοσίευση μίας χαρούμενης δήλωσης είχε αποτέλεσμα τη δημιουργία επιπλέον 1,75 θετικών δημοσιεύσεων.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας υπονοούν ότι τα συναισθήματα μπορεί να εξαπλώνονται μέσω των social media, παράγοντας μεγάλης κλίμακας συγχρονία, η οποία αναδεικνύει συμπλέγματα χαρούμενων ή λυπημένων ατόμων» αναφέρουν οι ερευνητές, οι οποίοι εκτιμούν ότι η εν λόγω συγχρονία μπορεί να αυξάνεται λόγω των νέων τεχνολογιών, καθώς οι άνθρωποι αποκτούν περισσότερες οδούς για να εκφραστούν.

«Ως αποτέλεσμα, μπορεί να δούμε μεγαλύτερες συναισθηματικές διακυμάνσεις παγκοσμίως, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα αυξημένη μεταβλητότητα στα πάντα, από πολιτικά συστήματα μέχρι χρηματαγορές».

Keywords
Τυχαία Θέματα